Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Majblomman utsatt för rasistiskt övertramp i sociala medier: ”Alla barn får sälja majblommor”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Just nu pågår Majblommans årliga insamling, där över 40 000 barn över hela Sverige säljer majblommor i syfte att motverka barnfattigdomen i Sverige. ”Med anledning av den mediala uppmärksamhet som enskilda barn får tack vare sin extremt stora majblommeförsäljning, vill vi slå fast vad Majblomman som barnrättsorganisation handlar om”, skriver Majblommans Riksförbund.

I ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen listar generalsekreterare Åse Henell ett antal punkter för att slå fast vad barnrättsorganisationen Majblomman handlar om och vilka värderingar riksförbundet har.

  • Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor, oavsett ursprung och familjebakgrund. 
  • Majblomman är stolta och glada över att en enskild majblommeförsäljare har slagit alla tiders rekord, och just nu har sålt majblommor för närmare en miljon kronor.
  • Majblomman är förfärade och mycket upprörda över de oförblommerat rasistiska övertramp som begåtts i sociala medier med vad det verkar en avsändare som är partipolitiskt engagerad i Sverigedemokraterna och med en enskild, 11-årig majblommeförsäljare som måltavla.  
  • Majblomman är en antirasistisk organisation och arbetar därmed utifrån en antirasistisk policy. Vi tar aktivt ställning mot rasism. Vi verkar alltid i enlighet med Barnkonventionen och dess principer om alla barns rättigheter.
  • Majblomman vill rikta ett varmt tack för den massiva, positiva respons vi har fått av allmänheten de senaste dagarna. Den är avgörande och hoppingivande. 
  • Majblomman förmedlar aldrig kontakt med enskilda majblommeförsäljare med mindre än att det är väl förankrat hos familjen. Majblomman har samtidigt inte möjlighet att styra om, hur och varför människor nära barnet kommunicerar i sociala och traditionella medier.
  • När Majblomman engagerar barn för att sälja majblommor får alla samma instruktion vad gäller säkerhet i den vardagliga ”säljsituationen” och på internet. De flesta barn säljer majblommor för ca 1000 kronor, men varje år ser vi raketartade insamlingar hos en handfull barn. Att ett barn säljer majblommor för en miljon på egen hand är unikt, och något som Majblomman har haft svårt att förutse.
  • När Majblomman samlar in pengar varje materialiseras ett fantastiskt exempel på ordstävet ”många bäckar små”. Målet för 2023 är att sälja majblommor för 68 miljoner kronor genom att tusen och åter tusen barn gör en unik insats.

Hoppas nå målet

Med sju dagar kvar har Majblomman samlat in 45,3 miljoner kronor. Enligt generalsekreteraren är det en fin siffra som gör att föreningen hyser gott hopp om att lyckas. Men än är de inte i mål.

”Vi ser fram emot nya krafttag med majblommeförsäljning, ända till den 3 maj. Pengarna går till att bekämpa barnfattigdomen i Sverige, och behoven hos barnfamiljer i ekonomisk utsatthet är mycket stora just 2023”, skriver generalsekreteraren Åse Henell.

Foto: Majblommans Riksförbund

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS