Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Många lediga sommarjobb kvar att söka

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

Har du inte hittat ditt sommarjobb än? Ge inte upp, det finns fortfarande många jobb att söka, med olika krav på vilken kompetens som behövs. Arbetsförmedlingen ger sina bästa tips för dig som ska söka sommarjobb i Kalmar län.

För många som tar studenten i sommar är siktet inställt på ett jobb och en rad i sitt cv som blir betydelsefullt i framtiden. Sommaren närmar sig och många har hittat sitt sommarjobb, men ännu finns det drygt 31 000 sommarjobb att söka i Platsbanken.

– Många arbetsgivare behöver förstärka sin personal över sommaren, trots en svagare arbetsmarknad. Det är främst yrken inom vård och omsorg där det behövs extra anställda, men även till exempel städare och kriminalvårdare är efterfrågade, säger Alva Johansson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Ta kontakt direkt

För många jobb krävs slutbetyg från gymnasiet, något som arbetsgivare ser som en stor fördel när de anställer. Det finns också jobb som kräver högre utbildning, eller ingen alls.

– Mitt bästa tips nu är att ta kontakt direkt med arbetsgivare man är intresserad av. Berätta att du är intresserad av att jobba där och vad du kan erbjuda, säger Michaela Briland, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Topplista över sommarjobb

Topp-20 lista över vanligast yrken bland anmälda sommarjobb 2024 i Kalmar län:

 1. Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering 1486
 2. Restaurang- och köksbiträden m.fl. 409
 3. Vårdare, boendestödjare 306
 4. Butikssäljare, dagligvaror 247
 5. Hovmästare och servitörer 188
 6. Städare 187
 7. Hotellreceptionister m.fl. 130
 8. Undersköterskor, vård- och specialavdelning och mottagning 120
 9. Butikssäljare, fackhandel 79
 10. Kockar och kallskänkor 75
 11. Bärplockare och plantörer m.fl. 70
 12. Maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri 70
 13. Lastbilsförare m.fl. 60
 14. Kriminalvårdare 59
 15. Fastighetsskötare 50
 16. Personliga assistenter 43
 17. Övrig servicepersonal 41
 18. Fordonsmontörer 40
 19. Reklamutdelare och tidningsdistributörer 38
 20. Kassapersonal m.fl. 37

Tips för att söka sommarjobb

Arbetsförmedlingens tips till dig som ska söka sommarjobb:

 • Håll koll på vilka jobb som finns där du bor. Gå in på kommunens hemsida, rekryteringssajter och platsbanken.se.
 • Ta kontakt direkt. Berätta mer om dig själv, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem.
 • Skicka din ansökan spontant. Gå in på arbetsgivarens karriärsidor eller ”jobba hos oss” för att hitta lediga jobb eller skicka in din ansökan.
 • Gör en kort presentationsvideo om att du söker sommarjobb och lägg ut på sociala medier eller skicka med i mejlet med din jobbansökan.
 • Läs på om arbetsgivaren. Vid kontakt ger det ett proffsigt intryck att du har koll. Läs på hemsidor, sociala medier och artiklar.
 • Testa en ny bransch. Dina kunskaper och erfarenheter kan vara värdefulla i andra yrkesområden. Ett sommarjobb kan vara perfekt för att prova något nytt.
 • Utforska nya möjligheter i andra delar av landet eller utomlands. Se vart det finns många lediga jobb just nu, exempelvis i norra Sverige. Undersök vad som finns på orter dit många turister åker.
 • Använd ditt nätverk. Många får ett jobb genom sina kontakter. Berätta för dina vänner, familj och bekanta att du söker jobb.
 • Sök många sommarjobb. Missa inte möjligheten att söka jobb hos små- och medelstora företag eller bemanningsföretag.
 • Titta på Arbetsförmedlingens webbinarier om hur du söker sommarjobb och hur du skriver ett riktigt bra cv. På arbetsformedlingen.se/play hittar du mängder av inspiration.
 • Lyssna på Jobbpodden för att inspireras av hur andra gjort för att på ett jobb. Gå in på arbetsformedlingen.se/play/podcast/jobbpodden.
 • Besök Arbetsförmedlingens sommarjobbssida för mer information.

Foto: Freepik

+1
5
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS