Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Många vindkraftverk i Sverige riskerar att gå i konkurs på grund av dålig lönsamhet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En stor andel av Sveriges vindkraftverk ägs av bolag som är konkursmässiga enligt en kartläggning som sammanställts av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Åtminstone 1 000 vindkraftverk riskerar att gå i konkurs på grund av dålig lönsamhet.

Kartläggningen, som sammanställts av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, rymmer cirka 3 500 vindkraftverk av landets totalt cirka 5 200. Databasen med vindkraftverk innehåller bland annat årsredovisningar från alla större vindkraftsbolag i Sverige från år 2010 och framåt.

– Av dessa uppskattar vi att åtminstone 1 000 vindkraftverk befinner sig i vindkraftsparker som är konkursmässiga, säger Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping till TV4.

Dålig lönsamhet när det blåser

Syftet med kartläggningen är att titta på hur vindkraftverken presterar rent ekonomiskt och många bolag har drabbats av lägre lönsamhet. En orsak är att vindkraften har byggts ut snabbt och i kombination med att elpriset sjunker kraftigt när det blåser så blir lönsamheten dålig.

– Generellt sett är det en stor del av branschen som har ekonomiska problem, säger biträdande professor Christian Sandström till TV4 som bland annat nämner att ett av landets största vindkraftsbolag, Markbygden Ett utanför Piteå i norra Sverige, fört över stora belopp via höga interna räntor till sitt ägarbolag North Pole Vindkraft Holding AB innan bolaget ansökte om rekonstruktion.

Titta på Kalla Fakta

Källa: TV4 Kalla Fakta

Foto: Freepik

+1
2
+1
0
+1
3
+1
10
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS