Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Martin Kirchberg (SD): ”Vad får egentligen skattebetalarna för sina pengar?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”När regionens budget debatterades under veckan var det inte helt oväntat långa och breda debatter om de närmare elva miljarder som regionen omsätter varje år. Vården och dess personal, folkhögskolor, livsmedel, kollektivtrafik och kultur var några av alla de ämnen som debatterades”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

”SD menade att regionen sedan länge borde ha sett över kostnaderna för den svällande administrationen. De senaste 15 åren har de anställda inom vården ökat med 15 procent, men antalet som arbetar med olika administrativa uppgifter har ökat nästan tio gånger snabbare. Majoriteten höjde skatten senast 2019, men SD menar att den ökande byråkratin äter upp skattehöjningen istället för att stärka vården.”

– Den S-ledda majoriteten har ju höjt skatten från 10,21 kronor ända upp till 11,86 kronor per hundralapp på 15 år, säger Martin Kirchberg (bilden), Sverigedemokraternas regionråd i Kalmar län.

– Men vad får egentligen skattebetalarna för sina pengar? Det måste bli fler anställda inom vården och färre inom administration och byråkrati.

Kultursektorn var ett annat hett ämne under debatten. Sverigedemokraterna vill att det offentliga stödet till kulturen mer ska riktas mot sådan kultur som en större del av medborgarna verkligen efterfrågar”, skriver SD.

”Mycket kritiska”

– Kulturen ska vara tillgänglig för alla medborgare på lika villkor och inte bara för en liten elitiserad klick, säger Bo Karlsson, ledamot i regionstyrelsen.

– Vi tror på kulturen och att människor i första hand betalar för sånt de faktiskt vill besöka.

”Sverigedemokraterna är också mycket kritiska till att det S-ledda styret hellre vill ställa in bussturer än diskutera nyttan i valet man gjort av bränsle i kollektivtrafiken”, skriver SD.

”Vi är stolta”

– Ska vi lägga 60 till 80 miljoner årligen på så kallade ”förnybara” bränslen som ger försumbar nytta eller ska vi prioritera att åtminstone behålla våra busslinjer och turer, undrar Martin Kirchberg.

”Till skillnad från M och KD hade Sverigedemokraterna ett komplett budgetförslag med siffror på sina satsningar”, skriver SD.

– Vi är stolta över förslagen vi faktiskt finansierat i vår budget med mer vårdpersonal, högre löner med bättre arbetsmiljö och villkor. Fri vård vid sexuella övergrepp. Fri parkering vid vårdbesök. Snabbare och bättre hjälp för barn och unga. Det är bara ett axplock av de viktiga prioriteringar som vi skulle göra med vår budget, säger Martin Kirchberg.

Foto: Region Kalmar län

+1
8
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS