Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Matpriserna riskerar att stiga ännu mer – ett högkostnadsskydd på el måste till snabbt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LIVSMEDELSKRISEN

Länsstyrelserna i södra Sverige larmar om att det blir en hård vinter med ännu högre matpriser och minskad matproduktion på grund av de höga elkostnaderna. ”I de två elområdena med högst elpriser – SE3 och SE4 – ligger cirka 90% av de svenska livsmedelsproduktionen. En energikris i syd är en potentiell kris för den svenska livsmedelsproduktionen”, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Redan i november förra året flaggade LRF för att Sverige var på väg in i en kostnadskris. Då hade kostnaderna för Sveriges bönder ökat med 4 miljarder på årsbasis.

Enligt LRFs beräkningar har kostnaderna ökat till 10 miljarder samt ytterligare 2 miljarder efter den senaste räntehöjningen. Det har bland annat redan lett till höga matpriser och växthusföretagare, som producerar livsmedel, som stängt ner sin verksamhet. Som djurägare har du inte möjlighet att stänga ner verksamhet.

Situationen är allvarsam

Om inte elsituationen löser sig inom kort riskerar vi ännu högre matpriser och fler nedlagda företag, säger Länsstyrelserna i Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmars, Blekinges, Skånes och Hallands län som nu vill se handlingskraft i frågan om bland annat högkostnadsskydd för el.

– Situationen är, som länsstyrelserna säger, allvarsam. Vi inom lantbruket har ett samhällsviktigt uppdrag. Vi delar länsstyrelsernas uppfattningen om att det är viktigt med en skyndsam process kring högkostnadsskyddet där lantbruksföretagen måste ingå. Vi delar också bedömningen att det finns risker för att företagen inte klarar av dessa höga kostnader under en längre tid, säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström som nu vill se politikerna agera både på kort och lång sikt.

Uppmaning till riksdagen

– På kort sikt måste det till ett snabbt hanterande av ett omfattande högkostnadsskydd så att vi kan ta oss igenom denna vinter. Riksdagen måste också skyndsamt besluta om en uppdaterad livsmedelsstrategi. Vi lever i en orolig tid och en uppdaterad livsmedelsstrategi måste möjliggöra en ökad självförsörjningsförmåga av livsmedel. För att vi ska kunna göra det behöver vi även öka självförsörjningen av insatsvarorna som till exempel mineralgödsel.

Nyligen presenterade LRF ett grönt energipaket som visar att svenskt jord- och skogsbruk kan producera 50 TWH energi, motsvarande kärnkraftens årliga elproduktion.

– Vi inom de gröna näringarna vill vara en del av lösningen, men den nuvarande kostnadskrisen riskerar investeringar i förnyelsebar energi, säger Palle Borgström.

Foto: LRF

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS