Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Mattias Bäckström Johansson (SD): ”Under all kritik”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Den 13 oktober 2020 fattade kommunfullmäktige i Östhammar beslut om att tillstyrka ansökan om slutförvar för använt kärnbränsle i kommunen. I och med detta är vetofrågan prövad i de båda berörda kommunerna och yttranden är överlämnade från Strålsäkerhetsmyndigheten respektive mark- och miljödomstolen”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

”Det som återstår nu är att regeringen fattar beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken ska beviljas eller inte.”

”Efter detta beslut har oroande uppgifter framkommit i media om att man inte tror sig kunna behandla ärendet särskilt skyndsamt, men även ett direkt ifrågasättande kring lokaliseringen av slutförvaret från regeringens sida. Med anledning av det har Sverigedemokraterna ställt en interpellation till miljö- och klimatministern med fråga om när regeringen senast kan förväntas fatta beslut i ärendet och som debatterades i riksdagen nu idag fredag den 6 november.”

”Skyndsamt”

 – Det är viktigt att komma framåt i frågan om ett slutförvar och vi har ett ansvar att ta hand om det sedan tidigare använda kärnbränslet. Regeringen bör nu skyndsamt kunna fatta beslut i frågan om tillstånd respektive tillåtlighet för slutförvar av använt kärnbränsle, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn.

”Att inte ens kunna ge besked om en tidplan…”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON (SD)


– Att inte ens kunna ge ett besked om en tidplan eller en rimlig förväntansbild kring när regeringen avser att fatta beslut är under all kritik. Framförallt med bakgrund i att ärendet beretts under lång tid på ett mycket transparent sätt och där tillstyrkan finns från regeringens egna expertmyndighet. På miljödepartementet har man även en granskningsgrupp som arbetat med ärendet under flera år, säger Mattias Bäckström Johansson.  
Interpellationen kan ses i sin helhet här:https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/slutforvar-for-anvant-karnbransle_H81065

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS