Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Hela denna sida är en annons

MC-försäkring: Jämför och teckna motorcykelförsäkring här

MC-FÖRSÄKRING

En MC-försäkring är ett viktigt skydd för alla motorcyklister. För maximalt skydd är det viktigt att välja rätt försäkring för motorcykel. Här går vi igenom allt du behöver veta för att hitta den bästa och billigaste MC-försäkringen.

Är du i behov av att teckna MC försäkring? Här får du all information du behöver för att göra ett bra val när det gäller att försäkra din motorcykel. Vi belyser allt från olika typer av försäkringar och vad de täcker, till hur du kan hitta den billigaste lösningen. Oavsett om du är ny på vägarna eller en erfaren motorcyklist, är denna guide designad för att hjälpa dig att hitta den bästa och billigaste MC-försäkringen för just dig.

Försäkra MC

Försäkra MC: Vad är obligatorisk trafikförsäkring för MC?

En trafikförsäkring för MC är en basnivå av försäkring som är obligatorisk för alla motorcyklar som inte är avställda och används på allmän väg i Sverige. Principen är densamma som gäller för en bilförsäkring. Syftet med denna försäkring är att ge ersättning till andra personer eller egendom som kan komma att skadas i en trafikolycka där du är inblandad. Trafikförsäkringen täcker alltså person- och sakskador som du orsakar andra, men den ersätter inte skador på din egen motorcykel.

Det är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring för att få köra MC på allmänna vägar. Om du inte har en giltig trafikförsäkring kan det leda till böter och i värsta fall även till indraget körkort. Om du äger en motorcykel men inte planerar att använda den under en period, kan du ställa av den för att slippa kostnaden för trafikförsäkringen. Då bör du vara medveten om att en avställd motorcykel inte får köras på allmän väg.

Det är smart att jämföra trafikförsäkring för MC hos olika försäkringsbolag. Använd vår webbtjänst och jämför motorcykelförsäkring för att hitta marknadens bästa och billigaste MC försäkring.

Skillnaden mellan halv- och helförsäkring i motorcykelförsäkring

När du väljer att försäkra din motorcykel utöver den obligatoriska trafikförsäkringen har du i huvudsak två alternativ: halvförsäkring och helförsäkring. Halvförsäkringen är en utvidgning av trafikförsäkringen och inkluderar oftast:

 • Trafikförsäkring för MC
 • Stöldskyddsförsäkring
 • Brandskyddsförsäkring
 • Glasskyddsförsäkring
 • Räddningsskyddsförsäkring
 • Rättsskyddsförsäkring

I en del försäkringar ingår också maskinskada samt allrisk.

Helförsäkring, å andra sidan, är en ännu mer omfattande försäkring för MC. Förutom allt som ingår i en halvförsäkring, får du även ersättning för skador på din egen motorcykel, även om du själv är vållande till skadan. Det kan vara särskilt värdefullt om du har en ny eller dyr motorcykel. Vissa helförsäkringar inkluderar även hyrfordon vid skada. Prismässigt är helförsäkring dyrare än halvförsäkring. Men när du ska försäkra din MC kan helförsäkringen trots allt vara en värd investering om du vill minimera risken för höga kostnader vid en skada. Det är viktigt att jämföra alternativen noggrant för att hitta marknadens bästa MC-försäkring, som passar just dina behov och din budget.

Billig MC försäkring

Försäkra motorcykel: Vad påverkar priset på en försäkring för MC?

Priset på din MC försäkring påverkas av en rad olika faktorer som försäkringsbolagen tar hänsyn till när de kalkylerar din premie. För att få den billigaste MC försäkringen är det viktigt att känna till dessa faktorer.

 • Ålder och erfarenhet: En av de mest betydelsefulla faktorerna är din ålder och din erfarenhet som förare. Yngre och oerfarna förare anses generellt innebära en högre risk och får därför ofta en högre premie.
 • Modell: Motorcykelns märke, modell och ålder spelar också stor roll. En nyare och dyrare motorcykel kan resultera i en högre premie, medan äldre och mindre kraftfulla modeller kan vara billigare att försäkra. Det är också viktigt att notera att sportmotorcyklar oftast har en högre försäkringskostnad jämfört med touring- eller standardmotorcyklar.
 • Plats: Din geografiska placering kan också påverka priset. Om du bor i en stad med hög trafiktäthet eller i ett område med högre olycksrisk kan det leda till en högre premie. Å andra sidan, om du förvarar din motorcykel i ett låst garage kan det bidra till en lägre premie.
 • Rabatter: Rabatter och förmåner kan också påverka den totala kostnaden. Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter för långvariga kunder, eller om de har andra försäkringar hos samma bolag. En del bolag ger även rabatt om du genomgår en säkerhetskurs för motorcyklister.

För att få en uppfattning om vad som är ett rimligt pris på en motorcykelförsäkring, är det smart att jämföra MC försäkringar från olika bolag. Detta ger dig en bättre bild av marknaden och hjälper dig att hitta billigast MC försäkring som passar dina behov och din plånbok.

Självrisk och bonus/malus: Hur de påverkar din försäkring för motorcykel

Självrisk och bonus/malus-systemet är två centrala komponenter som direkt påverkar kostnaden och villkoren för din motorcykelförsäkring. Självrisken är den del av skadekostnaden som du själv måste betala vid en skada.

När du ska försäkra din MC kan en högre självrisk kan sänka din premie, men det innebär också att du tar en större ekonomisk risk vid en eventuell olycka. Det är därför viktigt att välja en självrisknivå som är ekonomiskt hållbar för dig.

Bonus/malus är ett system som belönar eller bestraffar försäkringstagare baserat på deras skadehistorik. Om du har en lång historik utan skadeanmälningar kan du klättra i bonussystemet, vilket vanligtvis resulterar i en lägre premie på din försäkring för MC. En skadeanmälan kan å andra sidan leda till högre malus och därmed en ökad kostnad när du ska försäkra motorcykel.

Vissa försäkringsbolag erbjuder en så kallad ”skyddad bonus”, som innebär att din bonus inte påverkas av en första skada. Det kan vara en värdefull funktion om du vill bevara en låg premie över tid.

För att få den billigaste premien och de mest förmånliga villkoren är det viktigt att noggrant jämföra hur olika försäkringsbolag hanterar självrisk och bonus/malus. Ta också reda på hur snabbt du kan förväntas klättra i bonussystemet och hur en eventuell skada skulle påverka din framtida premie.

Så påverkar förvaring och säkerhet priset på en försäkring för MC

Förvaring och säkerhetsåtgärder är viktiga faktorer som påverkar priset på en försäkring för motorcykel. Ett låst garage eller en säker förvaringsplats kan reducera risken för stöld, vilket i sin tur kan leda till en lägre premie. Om du i stället parkerar din motorcykel på gatan eller i ett oskyddat område, kommer försäkringsbolaget sannolikt att betrakta detta som en högre risk och därför kan din premie bli högre.

Säkerhetsåtgärder som ett godkänt lås, larm eller GPS-spårning kan också ha en positiv inverkan på försäkringens pris. Försäkringsbolagen ser gärna att du investerar i extra säkerhetsutrustning eftersom det minskar sannolikheten för stöld eller skadegörelse. Det kan därför vara en god idé att överväga sådana investeringar när du ska försäkra din motorcykel, inte bara för din egen trygghet utan också för att potentiellt sänka kostnaden.

Det är också vanligt att försäkringsbolagen erbjuder olika typer av rabatter om du kan visa att du har tagit steg för att förbättra säkerheten, till exempel genom att genomgå en MC-säkerhetskurs.

Specialfall och undantag i MC försäkringar

Det finns särskilda fall och undantag som kan påverka ersättningen och omfattningen av din försäkring för motorcykel. Till exempel kan vissa försäkringsbolag ha undantag för skador orsakade av extrema väderförhållanden eller naturkatastrofer. Det kan också finnas begränsningar i försäkringen om motorcykeln används i tävling eller offroad-körning.

Även om du har en omfattande motorcykelförsäkring, kan det finnas situationer där försäkringen inte gäller. Det kan handla om att du lånat ut din MC till en oerfaren förare eller om du själv kört under påverkan av alkohol eller droger. I dessa fall kan du gå miste om ersättning helt och hållet.

Det är också vanligt med så kallade geografiska undantag. Om du planerar att köra din motorcykel utomlands, se till att försäkringen täcker detta. Många försäkringar gäller endast inom Sverige eller inom EU, och du kan behöva en tilläggsförsäkring för andra länder. Det är därför avgörande att läsa igenom försäkringsavtalet noggrant och diskutera eventuella frågor eller osäkerheter med ditt försäkringsbolag. Om du känner dig osäker är det alltid en bra idé att jämföra MC försäkring från olika bolag för att se vilka specialfall och undantag som gäller.

Jämför MC försäkring

Jämför MC försäkring och hitta den billigaste

När du jämför MC försäkring är det viktigt att inte enbart fokusera på priset. Även om en billig MC försäkring kan vara lockande, är det inte alltid det bästa valet. När du ska försäkra MC är det avgörande att försäkringen täcker de risker och behov du faktiskt har. Här är några nyckelfaktorer att beakta:

 1. Omfattning: Var noga med att jämföra vilka typer av skador och situationer som täcks. Vissa försäkringar inkluderar exempelvis rättsskydd, medan andra inte gör det.

 2. Självrisk: En lägre självrisk kan göra en högre premie mer acceptabel. Jämför hur olika självrisknivåer påverkar den totala kostnaden.

 3. Bonus/Malus-system: Vissa försäkringsbolag erbjuder lägre premie baserat på din skadehistorik. Undersök hur detta kan påverka din kostnad över tid.

 4. Rabatter och förmåner: Kontrollera om det finns rabatter för att ha flera försäkringar hos samma bolag, eller om du kan få rabatt för extra säkerhetsåtgärder som godkända lås eller säkerhetskurs.

 5. Flexibilitet: Vissa försäkringsbolag erbjuder flexibla betalningsplaner eller möjlighet att ändra i försäkringen under försäkringsperioden.

 6. Kundservice och skadehantering: Ett snabbt och smidigt skadeärende kan vara guld värt. Läs recensioner eller fråga vänner och bekanta om deras erfarenheter.

 7. Specialfall och undantag: Läs det finstilta för att förstå vilka undantag som gäller. Det kan vara allt från geografiska begränsningar till undantag för vissa typer av skador.

Steg för steg-guide: Så tecknar du den bästa MC-försäkringen

Att hitta och teckna den bästa MC-försäkringen kan kännas svårt, men genom att några simpla steg kan du förenkla det hela. Tänk på det här när du ska försäkra MC:

 1. Identifiera behov: Innan du börjar jämföra MC försäkring, gör en lista på vad du faktiskt behöver. Har du särskilda behov beroende på motorcykelns användningsområde?

 2. Budget: Bestäm vilken budget du har. En billig MC försäkring är inte alltid den bästa lösningen. Fokusera på att få mest värde för pengarna.

 3. Jämför alternativ: Använd vårt verktyg för att jämföra MC försäkringar. Titta inte bara på pris, utan också på vad försäkringen täcker och vilka undantag som finns.

 4. Läs villkor: Det är viktigt att läsa försäkringsvillkoren noggrant. Se till att du förstår alla termer och undantag.

 5. Kontrollera självrisk och Bonus/Malus: Självrisk och bonus/malus-systemet kan påverka totala priset på din försäkring för MC. Se till att dessa aspekter matchar dina förväntningar och betalningsförmåga.

 6. Rådgör med en expert: Om du är osäker, tveka inte att konsultera en försäkringsrådgivare. Denne kan ge insikt i vilken motorcykelförsäkring som är bäst för just dig.

 7. Teckna försäkring: När du har bestämt dig, gå vidare och teckna MC försäkringen. Se till att hålla alla relevanta dokument tillgängliga.

 8. Se över och uppdatera: Efter att ha tecknat försäkringen, gör det till en vana att regelbundet granska och uppdatera den, särskilt om dina förhållanden ändras.

Varaktigheten av din försäkring och avbrytningsregler

En sak du också bör vara medveten om när du ska försäkra motorcykel är försäkringens varaktighet och vilka regler som gäller för att eventuellt avbryta försäkringen. Generellt är en motorcykelförsäkring oftast en årsförsäkring, vilket innebär att den löper i tolv månader från det datum då den tecknades. När denna period närmar sig sitt slut, får du oftast en förnyelseavi från försäkringsbolaget. Om du inte säger upp försäkringen, förlängs den vanligen automatiskt.

Men vad händer om du vill avsluta din försäkring i förtid? De flesta försäkringsbolag har särskilda regler för avbrytning. Det kan exempelvis vara så att du måste betala en viss del av den återstående premien, eller att du helt enkelt kan avbryta försäkringen utan extra kostnad om vissa villkor är uppfyllda. Därför är det viktigt att läsa det finstilta i ditt försäkringsavtal.

Priset på en försäkring för MC kan också påverkas av varaktigheten på din försäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatter om du tecknar en försäkring för en längre period, till exempel två eller tre år. Det kan därför vara värt att jämföra MC försäkring utifrån detta perspektiv.

Om du säljer din motorcykel, så övergår i regel försäkringen till den nya ägaren, men du som säljare måste aktivt säga upp din del av försäkringen för att slippa ytterligare kostnader. Detta är en viktig aspekt att tänka på, särskilt om du är i färd med att försäkra en ny motorcykel.

FAQ – Vanliga frågor och svar om att försäkra MC

Vad händer om jag lånar ut min motorcykel till en vän som råkar ut för en olycka? 

Om du lånar ut din motorcykel och din vän är inblandad i en olycka, kommer din MC försäkring normalt att gälla. Det är dock viktigt att dubbelkolla försäkringsvillkoren, eftersom det i vissa fall kan påverka din framtida premie eller självrisk.

Är det möjligt att frysa min MC försäkring under vintermånaderna när jag inte använder motorcykeln? 

Vissa försäkringsbolag erbjuder möjligheten att ”pausa” försäkringen under de månader du inte använder din motorcykel. Detta kan vara ett sätt att sänka ditt MC försäkring pris. Kontakta ditt försäkringsbolag för att diskutera denna möjlighet.

Kan jag få rabatt på min MC försäkring om jag har fler fordon försäkrade hos samma bolag? 

Ja, många försäkringsbolag erbjuder en så kallad flerförsäkringsrabatt. Om du har mer än ett fordon (bil, båt, etc.) försäkrat hos samma bolag, kan du ofta få rabatt på din MC försäkring.

Gäller min MC försäkring om jag deltar i organiserade motorcykelevenemang? 

I regel täcker standardmässiga MC försäkringar inte deltagande i organiserade evenemang som tävlingar eller banåkning. För detta krävs ofta en särskild tilläggsförsäkring.

Vad menas med ”grön kort” i samband med MC försäkring? 

Ett ”grönt kort” är ett internationellt försäkringsbevis som visar att du har en giltig trafikförsäkring och det krävs i vissa länder utanför EU. Kontakta ditt försäkringsbolag om du planerar att köra utomlands.

Vad kan jag göra om jag inte är nöjd med mitt försäkringsbolags beslut? 

Om du inte är nöjd med ett beslut från ditt försäkringsbolag, har du rätt att klaga. Första steget är oftast att kontakta försäkringsbolagets kundtjänst. Om du inte får den hjälp du behöver där, kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för en oberoende granskning. Läs också vår artikel om elavtal, där du kan hitta det billigaste elavtalet just nu.

Dela tipset med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS