Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Melodifestivalen: Startfältet i den femte och sista deltävlingen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MELODIFESTIVALEN

Förra veckan var det Danny Saucedo och Dotter som gick direkt till final. Vem det blir som lyckas ta sig hela vägen till finalen i den femte och sista deltävlingen av Melodifestivalen återstår att se. På lördagskvällen är det nämligen dags för sex nya bidrag att få chansen. Dessutom väntar ett spännande finalkval där finalens två sista bidrag ska utses av tittarna.

Denna vecka har Melodifestivalen slagit läger i Karlstad och den femte och sista deltävlingen direktsänds i SVT på lördagskvällen. Sex nya bidrag har chans att bli framröstade av svenska folket att få delta i finalen som avgörs i Stockholm den 9 mars.

Historisk deltävling

För första gången sedan 1971 sänder Melodifestivalen en femte deltävling. Det historiska första bidraget på scen blir Marcus & Martinus ”Unforgettable”, i en deltävling där bidragen innehåller osedvanligt många tonartshöjningar. De revanschsugna tvillingbröderna kom tvåa efter Loreen i finalen förra året och är en av förhandsfavoriterna i årets tävling.

Direkt efter den femte deltävlingen ser vi också för första gången Finalkvalet där treorna och fyrorna från de fem deltävlingarna har chans att knipa de sista två platserna i finalen nästa vecka. Med enkel grundskolematematik omräknas bidragens röster från deltävlingarna till poäng, varpå tittarna får rösta på nytt under programmet och därmed lägga till lika många poäng. Fröken Snusk, SCARLET, Gunilla Persson och Adam Woods är några av de som fortfarande har chans att gå vidare till final.

Fredrik Kempe i Hall of Fame

Under kvällen kliver låtskrivaren Fredrik Kempe in i Hall of Fame för att sedan 2004 ha levererat 35 låtar, varav fyra vinnare. Genrebredden i hans låtskatt är svåröverträffad. Fredrik Kempe är en av Melodifestivalens främsta hitmakare.

Popular med Eric Saade, Undo med Sanna Nielsen, La Voix med Malena Ernman, Hero med Charlotte Perrelli. Egentligen behöver man inte säga mer. Men för ordningens skull så fortsätter jag med Blame It On The Disco, Vågar du vågar jag, Hope and Glory – och många fler. Vilken hitmaskin han är, och vilken låtskatt Fredrik Kempe har gett oss!”, säger Hall of Fame-kommitténs ordförande Christer Björkman.

Bidrag i deltävling 5

Marcus och Martinus
Marcus och Martinus. Foto: Janne Danielsson/SVT

1. Marcus & Martinus – Unforgettable

Upphov: Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Tvillingbröderna Marcus och Martinus Gunnarsen slog igenom med dunder och brak redan som 10-åringar när de vann den norska versionen av Lilla Melodifestivalen. Efter det blev livet inte sig likt. Under flera år turnerade de Europa runt med storstjärnor som Jason Derulo och släppte hits som hamnade på topplistorna i såväl Norge som utomlands. Deras bilder prydde tonårsrum i hela världen och fansens hysteri nådde inga gränser. I våras kom de på en andra plats i Melodifestivalen med låten ”Air”, precis efter Eurovision-vinnaren Loreen, och blev en stor hit som idag har streamats över 12 miljoner gånger.

Chelsea Muco
Chelsea Muco. Foto: Janne Danielsson/SVT

2. Chelsea Muco – Controlla

Upphov:  Anderz Wrethov, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, FERNAND MP, Karl Flyckt, Pa Modou 

Chelsea Muco, av många kallad Sveriges nya afrobeat-drottning, är en av debutanterna i Melodifestivalen 2024. Hennes sound beskrivs som dansant och självsäkert med glimten i ögat. Chelsea sprider glädje och inspirerar, hon inte bara sjunger sina låtar – hon berättar historier med sin röst. 2023 medverkade Chelsea i låten ”Tillsammans” inom ramen för Black Lives Matter-rörelsen och delade mikrofon med artister som Jireel och Gee Dixon. Chelsea Muco är också aktiv i ungdomsverksamheten FreeZone Haninge där hon coachar ungdomar med musik, och hon driver tjejverksamheten HerZone. Vid sidan av musiken har Chelsea Muco imponerat som skådespelerska i långfilmerna ”Kluven dröm” (2015), ”Värmlänningen” (2018) och ”Gola Inte” (2016). 

Jay Smith
Jay Smith. Foto: Janne Danielsson/SVT

3. Jay Smith – Back To My Roots

Upphov: Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell 

Americana- och countryinspirerade Jay Smith gör debut i Melodifestivalen med ”Back To My Roots” som han skrivit tillsammans med bland andra sin syster Maria Jane Smith och Victor Thell, det vill säga Smith & Thell. Efter att ha vunnit Idol 2010 släppte han debutalbumet ”Jay Smith” och blev omskriven även utanför Sverige efter att den amerikanske nöjesprofilen Perez Hilton hyllat Jays version av Madonnas ”Like a Prayer”. Därefter har Jay Smith fortsatt att släppa musik, bland annat singeln ”God Damn You”. 2019 kom hans senaste album ”Young Guns” som drar tydligt mot hans passion för amerikansk country. Inför 2024 har Jays musikstil utvecklats till en mix av core-country med inslag av pop, där berättandet står i centrum.

Elecktra
Elecktra. Foto: Janne Danielsson/SVT

4. Elecktra – Banne maj

Upphov: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner, Robin Werner

Sensationen Elecktra tog landet med storm i Drag Race Sverige 2023 och låten ”Unna daj (synd å slänga ju)” blev en viral succé med över 30 miljoner visningar på TikTok. Unga och gamla sjunger med i refrängen och efter att debutsingeln officiellt släpptes i juni har Elecktra synts på scener runt om i Sverige. Som barn sysslade Elecktras skapare Robin Werner både med teater och dans, och började med dragkonstformen redan som tonåring. Vid 17 års ålder kom karaktären Elecktra till. Efter gymnasiet utbildade Robin sig till makeupartist och skapelsen blev fulländad. Idag har Elecktra en lång och framgångsrik karriär som dragqueen, bland annat i After Dark under en tvåårig Sverigeturné. Elecktra har också uppträtt som soloartist på scener i USA, bland annat i Dream Girls i West Hollywood.

Annika Wickihalder
Annika Wickihalder. Foto: Janne Danielsson/SVT

5. Annika Wickihalder – Light

Upphov: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean 

Med gospeln som ledstjärna har 23-åriga Annika Wickihalder alltid funnit kraft i musiken. När hon omväxlande bott i Örnsköldsvik och Söderhamn har scenen kommit att bli hennes själsliga rotfäste. Med en kraftfull men samtidigt sårbar röst som främsta uttryck är det i rampljuset hon känner sig hemma. I maj 2023 släpptes debut-EP:n ”Hollow” som visar vad soul och gospel i samklang med pop kan åstadkomma. Nu tar hon nästa steg i karriären genom att debutera i Melodifestivalen. Låten ”Light” började ta form 2021 när hon medverkade i Idol och hon kom till insikt om att man ibland gör bäst i att förbise andras åsikter och i stället lyssna på sig själv.

Medina
Medina. Foto: Janne Danielsson/SVT

6. Medina – Que Sera

Upphov: Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik.

Hiphop-duon Medina skapade en helt egen musikgenre i början på 2000-talet: Haffla Music. Med hitlåtar som ”Miss decibel”, ”Där palmerna bor”, ”In i dimman” räknar de över 350 miljoner samlade streams. 2023 firade Medina 20 år och släppte fullängdsalbumet ”Tropicalisera”. Efter en omfattande Sverige-turné gör sig nu Sami och Ali redo för att ännu en gång sprida kärlek och energi till svenska folket från Melodifestivalens scen.  Deras låt ”Que Sera” handlar om att acceptera det som sker och leva fullt ut.

Foto: Stina Stjernkvist

+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS