Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Michael Erlandsson (SD): ”Ett slag i ansiktet”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Hur kan han påstå att han lever i verkligheten? Det låter väldigt märkligt, tycker jag. Han har ju skygglapparna på. Det är uppenbart. Han är motsägelsefull, säger Michael Erlandsson (SD), med anledning av vad Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun, sa till vår tidning igår.

Michael Erlandsson (SD).

Michael Erlandsson pekar på statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, där det framgår att brott mot person och brott mot liv och hälsa har ökat med cirka 27 procent i Oskarshamns kommun mellan åren 1996 och 2019.

Under samma period har sexualbrotten ökat med 37,6 procent i kommunen, enligt BRÅ.

Statistik från BRÅ.
Statistik från BRÅ.

– Det är en radikal ökning. Och man kan inte koppla ihop den med en stor befolkningsökning. Befolkningsförändringen ligger på cirka 100 personer mellan 1996 och 2019, påpekar Michael Erlandsson.

”Vet inte vad som är värst”

– Den grövre brottsligheten har förvärrats. Det är bara att titta på fakta och statistik. Andreas Erlandsson är okunnig. Han borde ha koll på detta. Eller så ljuger han. Jag vet inte vad som är värst.

– Jag tycker att det är fruktansvärt av honom att raljera kring detta. Det är ett slag i ansiktet på dem som har drabbats av kriminaliteten.

Michael Erlandsson tycker att Andreas Erlandsson borde prata med verklighetens folk lite oftare.

– Det var i alla fall bra av honom att ge oss rätt på en punkt – nämligen att vi är det enda partiet i Oskarshamns kommun som lyfter upp trygghetsfrågorna i budgetförslagen. Det är glädjande att han erkänner det. Då blir det lättare för väljarna att lägga sin röst i nästa val. Vi har en mångfald av konkreta förslag när det kommer till trygghetsskapande åtgärder.

Det räcker inte med mer belysning, betonar han.

Andreas Erlandsson tycker inte att Oskarshamns kommun behöver några paragraf 3-områden. Det enda stället som skulle kunna vara aktuellt är ishallen, under IK Oskarshamns matcher, men där finns det redan tillräckligt med vakter och poliser, underströk han. Hur ser du på det?

– Kommunen är större än ishallen. Andreas Erlandssons inlaga i debatten är inte seriös, svarar Michael Erlandsson.

Det hjälper inte med fler ordningsvakter på gator och torg, enligt Socialdemokraterna. Fler poliser och vakter leder inte till ökad trygghet, betonade Andreas Erlandsson. Kommentar?

– Det där har man hört från Socialdemokraterna genom åren. Men de har aldrig lagt fram några bevis för sitt resonemang. Det är bara ett mantra som återkommer hela tiden. Verklighetens folk märker att brottsligheten har förvärrats. Och pensionerade poliser, som jag har pratat med, bekräftar att det råa våldet har ökat. Det såg helt annorlunda ut för 40–50 år sedan. Det är kränkande att inte ta människors livserfarenheter och upplevelser på allvar.

– Socialdemokraterna vill inte ta i den här frågan. De vet inte vad de ska göra. De är handlingsförlamade.

Socialdemokraterna påpekar att välfärdspolitiken är kopplad till tryggheten. Hur ser ni på det?

– Andreas Erlandsson dribblar bort korten. Trygghetsfrågan är givetvis djupare och bredare än fler poliser och väktare. Men Sverigedemokraterna har bredden och djupet i politiken. Vi har ett helt batteri med åtgärdsförslag.

Andreas Erlandsson påpekar att allt det här bara är en taktik från er sida. Ni har en agenda som går ut på att människor ska bli rädda och oroliga – och ni vill inte att folk ska lita på samhället, betonar han. Hur ser du på det?

– Vi vill ha ett tryggt samhälle. Man ska känna sig trygg i Oskarshamns kommun – oavsett var man är och oavsett tidpunkt. Det där är en föraktfull inställning från Socialdemokraternas sida. Och det är kränkande gentemot dem som faktiskt blir utsatta för brott.

Så detta är inte en taktik från er sida?

– Nej, vi vill självklart inte att folk ska bli räddare. Vi vill att de ska känna sig trygga.

Andreas Erlandsson påpekade att ert förslag om IS-terroristerna är lagvidrigt. Hur ser du på det?

– Det är väldigt viktigt med signalpolitik. Det vi vill, är att Oskarshamns kommun ska göra ett uttalande, där man säger att IS-terrorister inte är välkomna i vår kommun. Oskarshamns kommun har ju tidigare gjort ett uttalande om att nazister inte är välkomna i vår kommun. Vårt förslag om IS-terrorister ligger i linje med det. Vi vet att återvändande IS-terrorister är ett växande problem.

”Intellektuellt ohederlig”

– I vårt förslag stod det ingenting om förbud – i och med att vi är bundna av lagstiftningen. Vi vill göra ett uttalande om att de inte är välkomna här – inget annat. Och andra kommuner i Sverige har fungerat som en inspirationskälla för oss.

– Jag tycker att Andreas Erlandsson är intellektuellt ohederlig.

Andreas Erlandsson framhöll även att anmälningsbenägenheten, när det gäller olika brott, kan vara högre i dag, jämfört med hur det var förr i tiden. Hur ser du på det?

– Det finns inga bevis för det. Det är bara ett mantra som Socialdemokraterna kör med, svarar Michael Erlandsson.

Han fortsätter:

– För att leva i verkligheten krävs det att man är beredd att lyssna och ta in denna, men där sviker Andreas Erlandsson. Kommunalrådet säger att han utgår från fakta och statistik – men då vill jag veta, och säkert väldigt många kommuninvånare också, hur han kan vara så verklighetfrånvänd när det kommer till otryggheten. Han borde vara mer insatt, faktiskt. Sorgligt nog kan vi konstatera att han och Socialdemokraterna inte är intresserade av fakta och statistik från BRÅ, eftersom den inte överensstämmer med deras önsketänkande.

”Skamligt och fegt”

– Tyvärr lyser den sedvanliga nonchalanta inställningen igenom hos kommunalrådet. Jag kan endast beklaga att kommunalrådet återigen försöker slippa ta i otrygghetsfrågan genom att slänga ur sig påståenden som inte stämmer. Vi hör samma bortförklaringar om ”mobilflöden” och ”anmälningsbenägenhet” som vi brukar höra från Andreas Erlandsson. Detta bekräftar bara det vi sverigedemokraterna har sagt – att Socialdemokraterna inte vill ta i den växande otryggheten. Det är skamligt och fegt.

– Jag vill, återigen, fråga Andreas Erlandsson, i ljuset av fakta och statistik som Sverigedemokraterna har lagt fram, om han är nöjd med tryggheten i kommunen? Vi sverigedemokrater accepterar inte den växande otryggheten utan kräver att krafttag vidtas för att göra Oskarshamn tryggt igen. Detta är politiken skyldig kommuninvånarna, säger Michael Erlandsson, som befarar att Andreas Erlandsson lever i en fiktion.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS