Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

MIDSOMMAR: Små grodor, sill och snaps när svenskarnas mest älskade högtid firas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En av de mest älskade högtiderna i Sverige är midsommar. Det är en tradition med rötter i den nordiska mytologin och har firats sedan urminnes tider. Varför firar vi midsommar? Vad finns det för traditioner? Var kan jag fira midsommar i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby kommuner? Här hittar du all information du behöver plus ett recept på en riktigt smaskig midsommartårta med jordgubbar.

Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige. Det är den dag då vi firar sommarsolståndet vilket markerar den längsta dagen på året. Midsommarfirandet har sina rötter i den nordiska mytologin och har firats i Sverige sedan urminnes tider.

Enligt traditionen firar vi midsommar på den fredag som infaller mellan den 19 och 25 juni. I år infaller sommarsolståndet idag, den 21 juni, vilket medför att det är midsommarafton nu på fredag den 23 juni. Det traditionella firandet innefattar dans runt midsommarstången, blomsterkransar håret, sill och nypotatis, jordgubbar och snaps. Midsommar har en stark koppling till naturen och dess cykler så många svenskar vill gärna njuta av naturen och de ljusa sommarnätterna vilket man oftast för på landet eller i skärgården.

Fira att det äntligen är sommar

Sommarsolståndet markerar början på sommaren och den tid på året då naturen är som mest livfull. Det är en tid för att fira livet och allt vad det innebär. Midsommar är också en tid för samhörighet och gemenskap. Det är en dag då vi gärna samlar familj och vänner för att fira tillsammans. Många besöker även gemensamma firanden som arrangeras i byarna. Dansen runt midsommarstången är en symbol för samhörighet och en påminnelse om att vi alla är en del av något större.

Sammanfattningsvis firar vi midsommar för att fira sommarsolståndet, naturens cykler och för att umgås med familj och vänner. Det är en dag för att fira livet och att det äntligen är sommar.

Här hittar du traditionella midsommarfiranden att besöka!

Sommarblommor på äng
Enligt traditionen så ska man under tystnad plocka sju eller nio blommor och lägga under kudden för att drömma om den man ska gifta sig med. Foto: Freepik

FAKTA / MIDSOMMAR

Midsommar har firats på Skansen sedan 1891. De har samlat några korta fakta om midsommar:

  • Midsommar markerar sommarsolståndet, den tid när solen står som högst på himlen. Det vi årligen firar i slutet av juni är således sommaren.
  • Midsommar, med traditioner som liknar dagens, har firats i Norden sedan medeltiden. 
  • I bondesamhället markerade midsommar en viktig brytpunkt i arbetsåret och midsommarnatten hade enligt folktron magiska krafter där övernaturliga väsen ska ha varit extra aktiva.  

  • Den lövade midsommarstången, majstången, ska i bondesamhället ha symboliserat god sådd och växtlighet. Den kom troligen till Sverige via Tyskland. De gröna björklöven i sig hade också en funktion, där man i äldre tid satte löv i åkrarna vid midsommar för att grödorna inte skulle förstöras av oväder.  

  • En tradition som fortlever är kärleksspådomen om att lägga sju eller nio sorters blommor och under kudden. Dessa plockas på kvällen under tystnad för att inte bryta magin, och under midsommarnatten sägs man drömma om den man ska gifta sig med.

Foto: Freepik

Recept: Midsommartårta med jordgubbar

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS