Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Miljonsatsning diskuterades i kommunstyrelsen i Oskarshamn: Det slutade med votering…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

I mitten av juli berättade vi att Socialdemokraterna vill satsa minst åtta miljoner kronor, fördelat på åtta olika platser i Oskarshamns kommun, i en så kallad medborgarbudget, i investeringsbudgeten, under den kommande mandatperioden.

Partiets vallöfte behandlades i kommunstyrelsen i veckan – och det hela slutade med votering.

Det var själva arbetssättet/modellen för medborgarbudgeten som låg på kommunstyrelsepolitikernas bord.

Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna gillar inte förslaget – kvartetten yrkade därför på avslag.

Centerpartiet yrkade i första hand på att ärendet skulle återremitteras – partiet vill helt enkelt att man ska skruva en del på förslaget.

I andra hand yrkade Centern på avslag.

Fick stöd av V

Men majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, fick igenom förslaget – med stöd av Vänsterpartiet.

Voteringen slutade 8–5.

Pontus Welin (L) och oppositionsrådet Ingemar Lennartsson (KD) lämnade in en protokollsanteckning, där det framgår att Liberalerna och Kristdemokraterna yrkar avslag på samtliga punkter i beslutsförslaget.

”Grunden i vårt avslagsyrkande handlar om att vi anser att det är en felaktig process som kommunen initierar för att komma fram till önskat resultat. Vi anser att den korrekta och mest lämpliga vägen är genom andra kanaler, som exempelvis samhällsföreningar och/eller medborgarförslag”, skriver Pontus Welin och Ingemar Lennartsson.

Ingemar Lennartsson (KD), Pontus Welin (L) och Robin Hanzl (M) på en debatt i valrörelsen i Oskarshamn
Ingemar Lennartsson (KD) och Pontus Welin (L). Foto: Peter A Rosén

Centerpartisterna tycker att det är glädjande att Socialdemokraterna och Moderaterna har insett att det behövs en budget för landsbygdsutveckling – ”något som var det första som de själva tog bort direkt när de tillträdde som majoritet efter förra valet”, skriver Centern, som dock ifrågasätter flera delar i majoritetsförslaget.

Centerpartisterna vill se en permanent lösning – men majoritetens förslag ser mer ut som ett projekt, påpekar de.

“Underifrånperspektiv”

”För Centerpartiet är det viktigt att det finns ett underifrånperspektiv och en lokal förankring. Det framgår inte i underlaget hur samhällsföreningar, byalag och andra föreningar, som är verksamma på landsbygden, kommer att vara en del i processen. Detta behöver lyftas ytterligare”, skriver partiet.

Centern pekar också på en bilaga till handlingarna, där det finns en sammanställning över beräknad tidsåtgång för tjänstepersoner.

“Vi anser att denna tidsåtgång är alldeles för stor”

CHARLOTTE STERNELL (C), GRUPPLEDARE

”Vi anser att denna tidsåtgång är alldeles för stor. Ska detta kunna få acceptans ute bland föreningar och medborgare så krävs enkla och snabba handläggningar och beslutsprocesser. Dessutom så riskerar denna stora tidsåtgång att dränera den avsatta budgeten, eller är det tänkt att kostnaden för tjänstepersonernas arbete ska ligga utanför den beslutande budgeten? Detta framgår inte av handlingarna och behöver belysas ytterligare”, skriver Centerns gruppledare Charlotte Sternell i yrkandet.

Charlotte Sternell (C)
Charlotte Sternell (C). Foto: Peter A Rosén

Tanken är att Figeholm, Fårbo, Misterhult, stadsdelarna Södertorn och Kristineberg i Oskarshamn, Påskallavik, Bockara och Kristdala ska få ungefär en miljon kronor var.

Centern uttrycker en tveksamhet när det gäller stadsdelarna Kristineberg och Södertorn – ”då de i betydligt högre omfattning än våra ytterområden får delar av ordinarie drift- och investeringsbudget”, skriver Charlotte Sternell.

“Invånarna på de olika platserna ska få vara med och bestämma om hur pengarna ska användas”

ANTON SEJNEHED, SOCIALDEMOKRATERNAS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Invånarna på de olika platserna ska få vara med och bestämma om hur pengarna ska användas, sa Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i kommunen, när han presenterade förslaget tillsammans med partikamraterna Andreas Erlandsson (kommunstyrelseordföranden) och Anita Hultgren (förste vice ordförande i socialnämnden) på marknaden i Figeholm.

Anton Sejnehed (S), Anita Hultgren (S) och Andreas Erlandsson (S)
Anton Sejnehed (S), Anita Hultgren (S) och Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

Partiet vill jobba med både attraktiviteten och tryggheten på platserna i fråga.

– Man ska känna att här är det bra att bo. Det här är ett sätt för oss att skapa mer delaktighet och större möjligheter att påverka, sa Anton Sejnehed.

Som i Misterhult

– Om det blir dialogmöten eller omröstningar, eller hur man väljer att göra, det får vi återkomma till. Det viktiga är att invånarna får vara med och bestämma om vad som ska göras. Man brukar kalla det för medborgarbudget – det är särskilt avsatta medel, sa Anton Sejnehed.

– Lite så har vi jobbat i Misterhult, med de pengarna som avsattes där, konstaterade Andreas Erlandsson.

Under hösten ska kommunstyrelsen välja en styrgrupp för arbetet.

Det är kommundirektören, Henrik Andersson, som ska arbeta fram ett förslag.

Foto: Freepik (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS