Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Miljonsatsning: Under onsdagens marknad i Figeholm presenterade Socialdemokraterna ett av sina vallöften

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FIGEHOLM

Socialdemokraterna släppte ett av sina vallöften i samband med Figeholms marknad på onsdagen.

Under den kommande mandatperioden, 2022–2026, vill partiet satsa minst åtta miljoner kronor – fördelat på åtta olika platser i Oskarshamns kommun.

Figeholm, Fårbo, Misterhult, stadsdelarna Södertorn och Kristineberg i Oskarshamn, Påskallavik, Bockara och Kristdala får ungefär en miljon kronor var.

”Invånarna på de olika platserna ska få vara med och bestämma om hur pengarna ska användas”

ANTON SEJNEHED, ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Invånarna på de olika platserna ska få vara med och bestämma om hur pengarna ska användas, säger Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i kommunen, som presenterade förslaget tillsammans med partikamraterna Andreas Erlandsson (kommunstyrelseordföranden) och Anita Hultgren (förste vice ordförande i socialnämnden).

Partiet vill jobba med både attraktiviteten och tryggheten på platserna i fråga.

– Man ska känna att här är det bra att bo. Det här är ett sätt för oss att skapa mer delaktighet och större möjligheter att påverka, säger Anton Sejnehed.

Vad skulle man kunna göra här där vi står nu, vid lekplatsen på Vasagatan i Figeholm?

–  Vi har varit här och knackat dörr och fått idéer och tankar från medborgare. En familj vill ha en klättervägg, för att nämna ett exempel, berättar Anita Hultgren.

Anita Hultgren (S). Foto: Peter A Rosén
Lekplatsen på Vasagatan i Figeholm. Foto: Peter A Rosén

– Här tänker vi att kommunen ska ta fram en modell för hur vi ska jobba med processerna på de åtta platserna. Om det blir dialogmöten eller omröstningar, eller hur man väljer att göra, det får vi återkomma till. Det viktiga är att invånarna får vara med och bestämma om vad som ska göras. Man brukar kalla det för medborgarbudget – det är särskilt avsatta medel, säger Anton Sejnehed.

– Lite så har vi jobbat i Misterhult, med de pengarna som avsattes där, säger Andreas Erlandsson.

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

Det är förstås olika önskemål som har lyfts fram när Socialdemokraterna har knackat dörr på ovannämnda platser.

Samlingslokal

– I Fårbo har man bland annat pratat om lekplatssatsningar, olika trafiklösningar och en samlingslokal. I Påskallavik finns det ett förslag om en aktivitetsyta. Det är sådant som de här pengarna skulle kunna gå till – om man är överens om det på orten, säger Anton Sejnehed.

Vad har Kristinebergsborna lyft fram?

– Där handlar det också om aktiviteter till stora delar. Jag vet att det bland annat finns ett förslag om konstgräs på Kristinebergskolans område. Det är en sådan sak som vi mycket väl skulle kunna använda pengarna till, säger Anton Sejnehed.

– Och i ägardirektiven till Byggebo (det allmännyttiga bostadsbolaget) har vi sagt att man ska jobba med attraktiviteten och trygghetsskapande åtgärder. Det är möjligt att man kan växla upp pengarna och göra något tillsammans. Men det är inte vi som ska komma med det – vi vill skapa en process och delaktighet för det, säger Andreas Erlandsson.

Anita Hultgren (S), Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S) på den välbesökta marknaden i Figeholm. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS