Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Miljöpartiet vill att tandvården ska vara en del av sjukvården: ”Det är extremt dyrt att ha tänder”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Miljöpartiet ramlade ut ur regionfullmäktigeförsamlingen i länet i förra valet, 2018.

De gröna fick 4 120 röster – 2,59 procent av rösterna – vilket alltså inte räckte till något mandat.

MP behöver omkring 5 000 röster i valet för att kunna ta sig in i det högst beslutande organet i Region Kalmar län.

Potentialen tycks finnas – i alla fall om vi tittar på valet 2014, då de gröna fick 6 475 röster – 4,16 procent av rösterna – i landstingsvalet, som det hette på den tiden.

Den 27-årige busschauffören Max Troendlé, som bor utanför Kalmar, är etta på regionvalsedeln – och den 42-åriga gymnasieläraren Caroline Axelsson, som bor i Storebro, är tvåa på regionlistan och etta på kommunlistan i Vimmerby.

Caroline Axelsson (MP) och Max Troendlé (MP). Foto: Peter A Rosén

På torsdagen presenterade duon det regionala valmanifestet på en pressträff utanför sjukhusentrén i Oskarshamn.

”Det är tydligt att vi behövs i regionfullmäktige, så att vi och Vänsterpartiet kan kroka arm i många gemensamma frågor”

MAX TROENDLÉ (MP)

– Ja, vi behöver ytterligare 900 röster, jämfört med förra valet, för att kunna komma in. Det är tydligt att vi behövs i regionfullmäktige, så att vi och Vänsterpartiet kan kroka arm i många gemensamma frågor, säger Max Troendlé, som berättar att Miljöpartiet vill höja lönerna och förstärka personalstyrkan inom hälso- och sjukvården.

”Minska toppstyrningen”

– Och vi vill öka personalinflytandet – och minska toppstyrningen, betonar han.

– Vi vill dessutom förkorta normalarbetstiden inom dygnet-runt-verksamheterna och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

När det gäller BUP är miljöpartisterna särskilt oroliga för de växande köerna och att ungdomar far illa, understryker Caroline Axelsson.

Caroline Axelsson (MP). Foto: Peter A Rosén

– Och personalen mår ganska dåligt på grund av att de inte har något inflytande. Det förstod vi när vi var där och pratade med dem i Västervik, säger hon.

”Går på knäna”

– De går på knäna, säger Max Troendlé.

”Vi tycker definitivt att det är dags att börja ge människor mer fritid – i stället för att de ska sälja sin tid”

CAROLINE AXELSSON (MP)

– Ja, de vill också ha fler kollegor. Där vill vi börja. Diagnoserna bland barn och ungdomar ökar lavinartat – och då måste personalstyrkan hänga med. Kan man få två återhämtningstimmar extra per dag, så kommer man att må bättre när man väl är på jobbet. Åttatimmarsdagen infördes 1919. Det är 103 år sedan. Vi tycker definitivt att det är dags att börja ge människor mer fritid – i stället för att de ska sälja sin tid, säger Caroline Axelsson.

Fler kollegor är dock viktigare än förkortad arbetstid, enligt de samtal som Miljöpartiet har haft med personalen.

– Därför vill vi framför allt satsa på att anställa fler. Vi vill jobba för att människor ska kunna utbilda sig här i Kalmar län, inom de yrkesområden där det saknas personal.

”Inte så välkänd”

– Sedan är barn- och ungdomshälsan det första steget för en ung människa som vill förbättra sitt mående. Den är, precis som Närtrafiken, inte så välkänd. Där krävs det en ordentlig marknadsföring, säger Caroline Axelsson.

– Ja, och utvecklas – så att BUP kan bli den specialistkompetens som det är tänkt att de ska vara, tillägger Max Troendlé, som konstaterar att det givetvis finns mycket att säga om hälso- och sjukvården som helhet.

De två viktigaste punkterna för MP är att utveckla primärvården och stärka den nära vården och det förebyggande arbetet.

”Vi vill bygga in tandvården i högkostnadsskyddet”

MAX TROENDLÉ

– Vi vill även börja bygga in tandvården i högkostnadsskyddet. Det är extremt dyrt att ha tänder, vilket de flesta har, säger Max Troendlé.

Kulturen är också viktig för Miljöpartiet.

– Vi har flera jättefina kulturinstitutioner – som länsmuseet, Byteatern, konsthallen i Kalmar och Astrid Lindgrens Näs. Det finns mycket att se i hela länet. Skolorna kan utnyttja ett fribesök per termin. Då får man åka gratis med Kalmar länstrafik (KLT). Men som lärare vet jag att man sällan hinner ta sig tiden att boka resan och besöket, på grund av att man har så mycket annat. Där tänker vi att det skulle vara fint om regionen kunde anställa en person – en kultursamordnare eller en person som är riktad mot skolorna – som kunde hjälpa oss med bokningarna. Att erbjuda den tjänsten – att ordna med resan, besöket och guidning, om man vill det. Då skulle vi kunna öka elevernas kulturintag. Det står dessutom i den regionala planen att det ska vara för alla, säger Caroline Axelsson.

Egen kulturbuss

Ett annat sätt att underlätta för resorna är att regionen köper in en egen kulturbuss, påpekar hon.

– Som det är nu, så får man inte åka med skolklasserna under rusningstrafiken. Det blir helt enkelt för trångt. Tanken med kulturbussen är att den bara ska gå mellan skolorna och kulturinstitutionerna i länet, säger Caroline Axelsson.

När det kommer till den regionala utvecklingen, så slår Max Troendlé fast att klimatet är vår tids största ödesfråga.

”Vi har en målsättning om att halvera priserna”

MAX TROENDLÉ

– Kollektivtrafiken ingår där, förstås – och den är en ganska stor nyckel för orternas livskraftighet. En viktig punkt för oss är att sänka biljettpriserna – både med nationella och regionala medel. I ett första steg vill vi sänka biljettpriserna med 20 procent. Och vi har en målsättning om att halvera priserna, säger han.

”Orättvist”

– Och det har visat sig att kommunerna tänker helt olika när det gäller sommarkort för skolungdomar, som får åka kostnadsfritt. I Hultsfreds kommun, där jag jobbar, får ungdomarna resa gratis – vilket gör att de kan sommarjobba i Vimmerby kommun. Men Vimmerby kommun är snåla och erbjuder inget sommarkort. Det blir så orättvist. Därför tycker vi att det ska vara en regional fråga. Regionen ska ta på sig att erbjuda alla skolungdomar sommarkort, säger Caroline Axelsson.

– När det gäller energipolitiken, så har vi ett förslag om att vi vill börja bygga vätgasanläggningar i länet, för energilagring, och bygga ut den förnybara kapaciteten. Vi vill också lägga solceller på alla regionens tak, säger Max Troendlé.

”Man kan driva turbinerna i kärnkraftverket med hjälp av havsbaserad vindkraft”

CAROLINE AXELSSON

– Och man kan driva turbinerna i kärnkraftverket med hjälp av havsbaserad vindkraft. Det vill vi titta på. Och vindkraftverken ska stå en bra bit ut till havs, säger Caroline Axelsson.

”Vi kan inte ha utbrända människor på en utbränd planet. Men däråt är vi på väg”, understryker Caroline Axelsson (MP). Foto: Peter A Rosén

Miljöpartiet vill även rusta upp Stångådals- och Tjustbanan.

”Får inte förfalla”

– De får inte förfalla. Där måste regionen ha en mycket mer enig signal gentemot Trafikverket och regeringen. Det är jätteviktigt att vi prioriterar det nu, säger Max Troendlé.

”Det är skandal”

CAROLINE AXELSSON

– Ja, det är skandal. Jag var ute och åkte tåg i Europa i somras. Det var inga problem – inga förseningar, ingenting. Så fort jag kom till Sverige, så började strulet. Tåg försvann och de ersattes inte. Det är som att vi har vant oss vid det. Och det är en stor skandal – med tanke på att vi vill att folk ska åka tåg, säger Caroline Axelsson.

Sedan handlar inte klimatpolitik enbart om att göra bra saker – det handlar också om att undvika att göra dumma saker, fastslår Max Troendlé.

”Vad fan får jag för pengarna?”

MAX TROENDLÉ

– Vi vill stoppa alla subventioner till flyglinjer. De pengarna som man lägger in där bör i stället gå till att utveckla hela regionen – och bidra till en grön omställning och sänka utsläppen. Vi vill också bidra till regional utveckling, så att vi faktiskt håller en bra nivå i alla våra tätorter runtom i länet – i stället för att lägga 80 miljoner kronor, våra skattepengar, på ett visst samhällsskikt som har behov av att resa till Frankfurt. Apropå det kända citatet ”vad fan får jag för pengarna?”, tillägger han.

Max Troendlé (MP). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS