Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Min hjärna har också tagit semester: Så dyrt blev det

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Sommar, sol och semester!

Så då har juni övergått i juli och vilken inledning på sommaren vi har haft.

Soligt och varmt!

Härligt midsommarväder
Foto:; Thomas Wennerklint

”Har fegat ur”

Badtemperaturerna är höga och det är ju bara lite svalt innan man doppat sig, sedan kan man ligga i hur länge som helst.

Nu har jag ju bara provat att bada i Skiren och i Fårbosjön än så länge och det är väl föga förvånande att det är varmt i insjöarna. Däremot har jag inte testat Havslätt än, vilket bara är ett stenkast med stark arm hemifrån, men vis av erfarenheten så vet jag att det brukar vara rätt kallt där – så jag har fegat ur hittills.

Havslätt, Oskarshamn
Havslätt, Oskarshamn. Foto: Thomas Wennerklint

Sällan lagom

Det finns dock en baksida med värmen och det är ju att den tär på många människor. Man är inte van vid den tryckande känsla man upplever när det är varmt och kvavt. Man svettas och behöver duscha ett par gånger om dagen och det är också svårt att sova när det är för varmt.

Men det är ju som vanligt att alla inte kan vara nöjda. Hade det varit svalt och regnat hade det varit en miserabel sommar enligt de flesta. Lagom är ju sällan hemma.

”En sak kan vi väl vara överens om i alla fall – vi behöver regn”

Thomas Wennerklint, krönikör

En sak kan vi väl vara överens om i alla fall – vi behöver regn. Betydligt mer regn än det som kom en natt i början av veckan. Det var inte mycket att skriva hem om, åtminstone inte här i Oskarshamn. Jag har dock förstått att det kommit större mängder på andra håll i länet, framför allt söderut. Här skulle vi behöva en riktig gammal hederlig rotblöta… (och bara för att jag skriver det så har det nu börjat regna, vi får väl se hur mycket det kommer…)

Annars börjar semesterkänslan infinna sig och ledigheten fick en bra start under midsommarhelgen. Själva midsommaraftonen spenderades på Hasselö i Västerviks skärgård. Vilken dag! Strålande sol och svenska flaggor mot en klarblå himmel – om man ska slå upp midsommarkänsla i ett uppslagsverk borde det var en bild från Hasselö förra fredagen. Det var en magisk upplevelse.

Bild från Hasselö
Hasselö. Foto: Thomas Wennerklint

Dyr tvätt

Det var det nog på de flesta håll i landet eftersom många midsommarfirare hade samma väderförutsättningar. Nu slapp man den eviga funderingen på huruvida man skulle duka inne eller ute (ni minns kanske den gamla reklamfilmen där ett sällskap i skärgården flyttade in och ut ett antal gånger eftersom vädret växlade mellan sol och regn i snabb takt).

Min hjärna har också tagit semester verkar det som, åtminstone i torsdags när jag upptäckte att jag hade kört mina dyra Apple AirPods i tvättmaskinen. Jag vet att jag känd igenom fickorna på träningsställsjackan innan jag la den i tvättmaskinen, men uppenbarligen hade jag missat det lilla fodralet med hörlurar – det blev en dyr tvätt, sisådär 2000 pix. Suck.

Nåja, det var materiellt, det kunde varit värre. Dock är det oerhört irriterande.

Det egentliga ämnet för dagens text är Oskarshamn som sommarstad, något jag reflekterade en del över på väg hem från stan i torsdags kväll. Min dotter och jag hade varit på en av stadens restauranger och när vi gick därifrån la jag märke till att det var puls och kiv i centrum; de flesta uteserveringarna var fulla med glada människor och de som inte satt och njöt av god mat och dryck flanerade fram i behagligt semestertempo längs gatorna.

”Överallt var det folk”

Vi gick vägen förbi biblioteket och vek sedan in i stadsparken vid kiosken. Ännu en oas mitt i stan denna park! Vi kom fram till järnvägsstationen och gick sedan längs kajen förbi Långa soffan. Överallt var det folk och från Badholmen hördes glada skratt och ibland frustrerande rop från äventyrsgolfen.

Oskarshamn klättrar

Vi passerade en av husbilar full ställplats och ännu en nästintill fullsatt restaurang innan vi var framme vid padelbanorna för att sedan fortsätta hem till Kolberga i den makalösa sommarkvällen.

Oskarshamn jobbar verkligen på att klättra uppåt på listan ”Årets sommarstad”, en lista som reseguiden.se började med 2008. Västervik och Kalmar brukar hamna riktigt högt upp varje år. Både 2020 och 2021 toppade Västervik listan följt av just Kalmar.

Västerviks närhet till vattnet utnyttjas till fullo så det är inte så konstigt att just den staden placerar sig högt, jag vet eftersom jag är där en hel del och även har bott där.

Däremot missade Västervik chansen att ta en tredje titel i rad förra året, men det berodde på att Reseguiden inte gjorde någon lista alls 2022. Det verkar inte bli någon i år heller vad jag kan läsa mig till, så Oskarshamn kanske inte får tillfälle att kvala in.

Nåja, min poäng är att Oskarshamn har blivit betydligt attraktivare som stad sedan jag flyttade hit 2005. Även här har ju närheten till vattnet i stadens centrala delar börjat utnyttjas ordentligt.

Mer levande

Dessutom har vi fått en mer levande (jo, jag vet att P-avgifter införs igen från och med idag och jag gillar det INTE) stadskärna med, exempelvis, fler restauranger. Sedan får vi ju inte glömma Gunnarsö, Ernemar, Figeholm, Klintemåla, Stensjö By, Blå jungfrun och alla andra pärlor runtom i kommunen. Det går ju inte att räkna upp alla.

”Det ska bli spännande att se vilka projekt som planeras kommande år”

På tal om utveckling så genomgår ju Havslätt en rejäl ansiktslyftning nu och nästa år blir det en ny brygga – det finns verkligen en potential i det området.

Kort sagt så bor vi mitt i en liten idyll och en stad som verkligen har förutsättningar att utvecklas ännu mer som sommarort.

Det ska bli spännande att se vilka projekt som planeras kommande år.

Och snart är det Latitud – också en sak som sätter Oskarshamn på sommarkartan.

Nu blir det en liten sommarpaus i lördagstexterna, men jag återkommer om ett tag!

Ha en fin sommar!

/Thomas

Hamnen i Oskarshamn
Hamnen i Oskarshamn. Foto: Thomas Wennerklint
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS