Missa inte: Häftig segling i Oskarshamn i helgen

2020-09-23 0 av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMN

Under den kommande helgen, 26–27 september, anordnar Oskarshamns Segelsällskap, i samarbete med Kalmar Sprint Sailing Club och Svenska Seglarförbundet, Ungdoms-SM i matchracing på vattnen utanför Ernemar i Oskarshamn.


Tävlingarna pågår under hela lördagen och söndagen och lockar deltagare från hela landet. Totalt deltar 14 team med tre seglare i varje team, och alla seglare är upp till 23 år gamla. Matchracing innebär att två båtar möts i varje race med stort fokus på taktik och regler.

Varje race är cirka 15 minuter långt och arrangörerna hoppas kunna genomföra 58 race innan svenska mästarna koras på söndag eftermiddag.

Detta är andra året i rad som USM arrangeras i Oskarshamn. Oskarshamns Segelsällskap tillsammans med Kalmar Sprint Sailing Club fick förtroendet igen efter ett mycket lyckat arrangemang förra året. Skillnaden denna gång är att seglingarna flyttar från inre hamnen ut till Ernemar.

”Duktiga arrangörer”

– Vi är mycket glada att få komma tillbaka till Oskarshamn ännu en gång efter ett väl genomfört evenemang förra säsongen. Oskarshamns Segelsällskap visade förra året att de är duktiga arrangörer av kappsegling, säger Isabelle Lindsten, projektledare på Svenska Seglarförbundet.

Med anledning av rådande pandemi, så har anpassningar fått göras av tävlingen denna gång. Det innebär att göra det enkelt för seglarna att hålla avstånd till varandra och minska risken för smittspridning. Under helgen blir det spännande seglingar att följa i Oskarshamn.

– Vi hoppas att oskarshamnarna tar helgpromenaden till Ernemar och kollar på häftig segling inne i hamnen. För den som vill se båtarna som tävlar, så kommer de troligen synas bäst från land vid Hotel Corallen och Ernemar strandpromenad, säger Anders Jacobi, ordförande i Oskarshamns Segelsällskap.

Deltagarna anländer under fredag eftermiddag när tävlingen inleds med förberedande träning och bor på olika platser i Oskarshamn tills tävlingen avslutas på söndag.

”Mycket glada”

– Ett evenemang som USM i matchracing betyder mycket för Oskarshamn. Vi är mycket glada över att Oskarshamns Segelsällskap återigen fått förtroendet att anordna USM och visa upp de fina seglingsförhållanden som Oskarshamn erbjuder, säger Johanna Asp, platsutvecklare inom evenemang på Attraktiva Oskarshamn AB.

FOTO

PRIVAT