Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Missa inte: Nu ska skräpet i Oskarshamns kommun plockas upp

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I dag – 1 september – går startskottet för skräpplockarmånaden i Oskarshamns kommun.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer att vara med och plocka skräp i september, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

I år får tio föreningar i kommunen 5 000 kronor var för att de är med och plockar skräp (totalt var det 20 föreningar som ansökte om att få vara med, men pengarna räcker inte till fler än tio).

Kaj Eriksson, som är parkchef i kommunen, berättar att man försöker få så bra spridning på det som möjligt från år till år. De som inte har varit med tidigare är prioriterade.

“Vi kunde satsa på en försköning av kommunen i stället för att lägga pengar på skräpplockning”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I TEKNISKA NÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Alla får chansen – både i ytterområdena och i staden. Det är jätteroligt att engagemanget är så stort, säger han.

“Barn är bäst på att plocka skräp”

– Under våren plockar våra skolor skräp, det är ett samarbete som vi har haft sedan tidigare. Barn är bäst på att plocka skräp, säger Yvonne Bergvall.

Yvonne Bergvall (S) med flera plockar skräp. Foto: Oskarshamns kommun

– I Sverige har man, via stiftelsen Håll Sverige Rent, en skräpplockardag den 18 september, men vi har valt att hålla kvar vid vår skräpplockarmånad. Det går inte jättefort –men antalet som plockar ökar hela tiden, berättar hon.

– Folk uppskattar att de kan hämta påsar och handskar hos oss på tekniska kontoret samt inne på servicecenter i stadshuset och i kulturhuset. På nämndsammanträdet den 14 september kommer vi att uppmärksamma två personer som plockar skräp nästan jämt. De gör ett fantastiskt jobb. En jättestor eloge till dem.

Under skräpmånaden vill tekniska kontoret och tekniska nämnden även belysa hur kostsam nedskräpningen är.

– Vi kunde satsa på en försköning av kommunen i stället för att lägga pengar på skräpplockning. Det är egentligen en kostnad som kommunen inte skulle behöva ha, säger Yvonne Bergvall.

“Vi skulle kunna spara omkring 300 000 kronor”

YVONNE BERGVALL

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi skulle kunna spara omkring 300 000 kronor. Nedskräpningen inträffar oftast på helgerna, då det kostar extra att ta hand om den. Det blir mycket pengar. Vi har även en del skadegörelse på blommor, säger Yvonne Bergvall.

Foto: Privat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS