Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Missa inte: Ny konstutställning på Öland

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ÖLANDS MUSEUM

Just nu kan du se utställningen “Minnesportar” på Ölands Museum i Himmelsberga.

Den är ett resultatet av ett experimentellt samarbete mellan arkeologer, konstnärer, musiker och andra kulturella dicsipliner.

Bodil Petersson, projektledare samt arkeolog och lärare vid Linnéuniversitetet i Kalmar, Emelie Bernard, utställningssamordnare, Cissi Svärdström, deltagande konstnär, Anne Hamrin Simonsson, utställningsadministratör, samt deltagande konstnär.
FOTO: PIERRE STJERNFELDT

Arrangörer är nätverket Experimentellt kulturarv Öland ny nivå.

Initiativtagare är Walle Dickson från Kulturell Tankesmedja Öland och Bodil Petersson, forskare och arkeolog vid Linnéuniversitetet.

Till utställningen hör också en digital del som finns på nätet till 31 december.

Textila konstverk på utställningen. FOTO: PIERRE STJERNFELDT

De medverkande på utställningen visar unika konstobjekt som på olika sätt hänger samman med  den digitala utställningen, men som även i vissa fall fungerar självständigt.

Utställningen är öppen mellan klockan 11 och 16 under helgerna från 10 oktober till 1 november.

Besökare diskuterar med Cissi Svärdström vid hennes utställningsmonter.
FOTO: PIERRE STJERNFELDT

Ur informationstexten på nätverkets hemsida:

Experimentellt Kulturarv

Experimentellt kulturarv är ett forskningsfält som vi utvecklar tillsammans i nära samverkan mellan arkeologer, kultur- och kulturarvsarbetare och konstnärer.

Experimentellt kulturarv handlar om att uttolka dåtiden och dess roll i vår egen samtid, det vill säga den roll dåtiden spelar för oss här och nu. Utgångspunkten för Experimentellt Kulturarv är nuet och hur den tidsanda som omger oss påverkar vår relation till dåtiden.

Detta leder till att kulturarv, istället för att vara något statiskt och en gång för alla givet, blir dynamiskt och föränderligt, något vi kontinuerligt kan ta ställning till på nya sätt.

Några bronsfigurer från filmen “Utmarken” som handlar om Dröstorps Ödeby på Öland. FOTO: CISSI SVÄRDSTRÖM

http://www.experimentelltkulturarv.se/ finns mer information och du kan även klicka dig vidare till den digitala utställningen där ett tjugotal konstnärer och kulturarvsarbetare visar sina verk, filmer, bilder, ljud, med mera.

Under utställningstiden kommer tre arrangemang att anordnas på museet:

En performance på vernissagedagen den 10 oktober (igår) klockan 14-16 med konstnärerna Frances Gill och Anna-Karin Karlsson.

Utställningens filmer visades i en loop på väggen. Här en sekvens ur filmen “Utmarken” av Cissi Svärdström och kompositören Hans Gurstad-Nilsson. FOTO: STELLA HUBER

Ett panelsamtal mellan journalisten och konstkritikern Gunilla Petri och professorn och historikern Peter Aronsson  med utgångspunkt i frågeställningarna som lyfts i utställningen Minnesportar söndag 25 oktober.

Ett föredrag och samtal med Oddbjörn Andersson kring hans bok Testfält Öland den 27 oktober kl 19. Moderator är Hans Gurstad-Nilsson.

TEXT

CISSI SVÄRDSTRÖM

Konstnären och kompositören Frances Gill under en skämtsam performance, “Utgrävningen”. FOTO: CISSI SVÄRDSTRÖM


+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS