Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Missa inte: Tidsbokning krävs för vaccinering mot årets influensa

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Av förebyggande skäl under covid-19-pandemin krävs tidsbokning för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa.

”För dem som tillhör en riskgrupp startar vaccinationerna den 3 november, och det går att boka tid redan nu. För övriga är vaccinationsstarten i december”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på måndagen.

Bokning sker genom e-tjänsterna på 1177.se eller genom att man ringer till sin mottagning.

Undviker trängsel

För att se vad som gäller för respektive mottagning hänvisas invånarna att läsa mer på mottagningens sida på 1177.se. Det är för att undvika trängsel under pågående covid-19-pandemi som de flesta offentliga och privata mottagningar väljer att undvika drop-in-tider i år och istället erbjuda vaccination genom tidsbokning.

– Varje hälsocentral har anpassat sitt vaccinationserbjudande utifrån lokala förutsättningar för att kunna erbjuda vaccinationen på ett riskfritt sätt. Det innebär att tid och lokal kan komma att variera beroende på vilken hälsocentral man tillhör. Vill man boka tid via telefon, kan det dröja någon dag innan man blir återuppringd, säger Monica Hultqvist, samordningsansvarig för vaccinationerna på de offentliga hälsocentralerna.

Särskilt viktigt

För den som tillhör en riskgrupp är det av särskild betydelse i år att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Det är en förebyggande åtgärd mot influensa och under pågående covid-19-pandemi är det av särskild vikt att minska risken att många blir sjuka i både influensa och i covid-19, eftersom det ökar belastningen på många funktioner i samhället, inte minst på hälso- och sjukvården.

Om man trots vaccination insjuknar i influensa blir sjukdomsförloppet ofta mildare. Influensavaccinet ger inget skydd mot covid-19.

Vaccinet som upphandlats innehåller de fyra stammar som WHO rekommenderat inför säsongen och antalet doser uppskattas vara tillräckligt många. Vaccinet mot säsongsinfluensa är ett väl beprövat vaccin och allvarliga biverkningar är mycket sällsynta.

”Skyddet avtar”

– Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Även den som annars känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. Det kan ta lång tid att återhämta sig. Därför är det så viktigt att de grupper som riskerar att bli svårare sjuka i influensa vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Den som tillhör en riskgrupp erbjuds vaccination under november månad och kan redan nu boka tid. I december erbjuds övriga att vaccinera sig. Folkhälsomyndigheten rekommenderar denna prioritering för att säkra att de som mest behöver vaccinet får det.

Region Kalmar län erbjuder avgiftsfri vaccination för följande grupper:

  • alla som i år fyller 65 år eller är äldre,
  • alla gravida,
  • personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion.

Kostar 160 kronor

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa att vaccinera sig. Arbetsgivaren beslutar om vaccinationen ska vara kostnadsfri.

Också personer i hushåll där det bor någon med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig. Detta är dock inte kostnadsfritt.

Det kostar 160 kronor att vaccinera sig om man inte ingår i en riskgrupp.

FOTO

REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS