Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

MISSEN: Döderhultarmuseet finns inte med i regionens uppräkning av lokala museer i länet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Det rikskända Döderhultarmuseet i Oskarshamn finns av okänd anledning inte omnämnt i uppräkningen av lokala museer i länet i Region Kalmar läns förslag till aktualiserad regional kulturplan, ”Kultur att växa i”, för åren 2023–2024.

Detta upptäckte Sven-Gunnar Persson (KD) när bildningsnämnden arbetade med att mejsla fram ett förslag till svar på remissen från regionen.

Han föreslog att Döderhultarmuseet bör lyftas fram i uppräkningen av lokala museer – och hela nämnden ställde sig givetvis bakom det.

Gustaf V finns med bland Döderhultarns figurer. Foto: Peter A Rosén

Förslaget till regional kulturplan är omfattande och bildningsnämnden har fört fram flera synpunkter i sin delremiss. Den skickas till kommunstyrelsen, som tar beslut om vilket remissvar som ska skickas till regionen.

”Vi tycker inte att Oskarshamns folkhögskolas betydelse för regionens kultur lyfts fram i tillräckligt stor utsträckning”

ANTON SEJNEHED (S), ORDFÖRANDE I BILDNINGSNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vi tycker inte att kulturplansförslaget nämner förskolan i tillräckligt stor utsträckning. Vi tycker att det är viktigt att även de yngsta barnen finns omnämnda i kulturplanen. Vi tycker heller inte att Oskarshamns folkhögskolas betydelse för regionens kultur lyfts fram i tillräckligt stor utsträckning. Man lyfter fram andra former av utbildningar, men vi tycker att folkhögskolan i Oskarshamn har en stor betydelse för kulturlivet. Det märker inte minst vi som finns i Oskarshamn, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

”Någonstans tänker vi att det inte är regionen som bestämmer vad vi ska göra”

ANTON SEJNEHED

– Vi tycker även att man borde lyfta fram de regionala kulturinstitutionerna, hur de på olika sätt kan bidra till att finnas i hela länet, så att invånare kan ta del av dem oavsett var de finns. För vår del har vi Länsmusiken som regional institution i vår kommun, men där är det viktigt att de även finns i andra kommuner. Och det är viktigt att regionala institutioner som finns på andra orter finns tydligt tillgängliga för invånarna i vår kommun och i andra kommuner, tillägger han.

– Vi tycker att det på vissa ställen finns ganska tydliga skrivningar om vad kommunerna ska göra – men någonstans tänker vi att det inte är regionen som bestämmer vad vi ska göra, det är varje kommun som bestämmer det. Sedan är det jättebra om vi kan hitta överenskommelser om vad vi kan göra på olika sätt, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamn, sitter och argumenterar och gestikulerar
Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS