Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderater på besök i matbutiken i Fagerhult: ”Värna glesbygdsservicen i Kalmar län”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Värna glesbygdsservicen i Kalmar län”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

”Moderaternas riksdagsledamot Marie Nicholson och regionrådet Carl Dahlin reser runt bland länets butiker som uppbär särskilt stöd för att upprätthålla servicen i glesbygd. De vill ha med sig input tillbaka till både riksdag och region för att vässa stödet till dem som driver en lanthandel i de mer glest befolkade delarna av Kalmar län”, skriver Moderaterna.

– Det rör sig om elva butiker från Gullringen i norr till Långasjö i gränslandet med Kronoberg och Blekinge samt Degerhamn på södra Öland. Totalt fördelar regionen 2 500 000 kronor som ursprungligen kommer från Tillväxtverket. Många gånger är den enda kvarvarande butiken navet i ett mindre samhälle långt utanför kommunens centralort. De har inte bara livsmedel utan är ombud för post, apotek, Systembolaget med mera. För oss som värnar om landsbygden, och för att de som bor där ska ha tillgång till service, är detta stöd viktigt. För många handlare är det dessutom avgörande för att hålla butiken öppen, säger Carl Dahlin.

”Föråldrade kvarlevor”

– I riksdagen pågår redan nu ett intensivt arbete med att förenkla regelverk som försvårar för landets företagare. Ofta är det föråldrade kvarlevor som en gång haft en mening men som idag mest skapar extraarbete. Vi är duktiga på att införa nya regler i Sverige men inte lika duktiga att ta bort de vars funktion inte längre är så pass aktuell som när de infördes. Ambitionen från Tidö-partierna är cirka 30 procents regelförenklingar, vilket är ett högt mål. Når vi 7–10 procent skulle bara det innebära väldigt mycket. Handlare som Christin Sundberg i Fagerhult är mestadels ensam och utöver att sköta butiken är det lätt att drunkna i den djungel av pappersarbete som dagens företagare bara har att acceptera och plöja sig igenom. Det jobbar vi i riksdagen på att förändra, säger Marie Nicholson.

”Christin som driver Handlarn i Fagerhult sa till oss att ett digitalt nätverk för länets mindre handlare, där man kan utbyta idéer och lyfta fram framgångsfaktorer, vore önskvärt”

Carl Dahlin (M), regionråd i Region Kalmar län

– Christin som driver Handlarn i Fagerhult sa till oss att ett digitalt nätverk för länets mindre handlare, där man kan utbyta idéer och lyfta fram framgångsfaktorer, vore önskvärt. Just nu går hon i tankarna att införa kodlås på butiken så kunderna via bank-id kan handla även när butiken är obemannad. Erfarenheter från dem som infört detta redan skulle underlätta arbetet för henne. Att arrangera ett nätverk av denna typ tycker jag vore intressant för regionen, som distribuerar Tillväxtverkets stödmiljoner, att titta på ihop med näringslivsenheterna i de av länets kommuner där det finns butiker med glesbygdsstöd. Det ska jag ta upp, säger Carl Dahlin.

”Små marginaler”

– Handlare i den mindre skalan, såsom butiken i Fagerhult, har ofta små marginaler och till synes mindre händelser kan påverka dem så pass mycket att det kan innebära att butiken upphör. Utöver regelkrångel måste det bli enklare att driva företag i landet i allmänhet samt på lands- och glesbygd i synnerhet. De har en sådan viktig roll att spela, långt bortom att de säljer smör, godis, bröd och spaghetti. Det är många gånger den enda kvarvarande samhällsservicen, navet, i en bygd. Stänger de, är det som att dra ned rullgardinen. För oss som är drivande för en levande landsbygd är det redan allt för många samhällen i främst det inre av Kalmar län som drabbats av butiks- och mackdöden där tomma butikslokaler med brunpapper för fönstren möter oss på genomfart. Det är en sorglig utveckling som vi politiker har ett ansvar i att bromsa, stoppa och vända, säger Marie Nicholson.

Foto: Moderaterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS