Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna i Mönsterås kommun vill se rejäla sänkningar av el- och bränslekostnaderna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

PATAHOLM

Max 20 elever i varje klassrum.

Det är ett av Moderaternas viktigaste förslag i Mönsterås kommun.

”Vi behöver mindre klasser i skolan”

ÅSA OTTOSSON (M)

– Vi behöver mindre klasser i skolan – och fler kuratorer. Allt börjar med barnen. Alla barn som behöver en samtalskontakt i skolan ska få det, för att nämna ett exempel. Det är viktigt att kunna etablera en långsiktig kontakt med kurator och skolsköterska. Förtroenden mellan individer arbetas fram långsamt och måste få ta tid. Det är också viktigt att lokalerna som man arbetar i är ändamålsenliga, säger Åsa Ottosson, som är partiets förstanamn i fullmäktigevalet i höst.

Åsa Ottosson (M)
Åsa Ottosson (M). Foto: Peter A Rosén

– Eleverna ska få de bästa tänkbara förutsättningarna i skolan. Den måste få kosta. Vi behöver ta ett omtag och se till att de får gymnasiebehörighet. För närvarande missar var femte elev gymnasiebehörigheten. Det skapar ett utanförskap. Det gäller att hitta ett innanförskap och en känsla av tillhörighet i stället – och motverka ensamhet, fysisk och psykisk ohälsa och kriminalitet. Vi måste jobba preventivt. Det är helt avgörande för att ungdomarna ska kunna komma in på arbetsmarknaden och bidra till samhället på ett sunt sätt. Vi måste sätta individen i centrum.

Vår tidning intervjuar henne och hennes man – Patrik Nilsson, som är trea på fullmäktigevalsedeln i valet – på trivsamma Café Förlig Wind i Pataholm.

Paret berättar att Pataholm är favoritplatsen i kommunen.

Åsa Ottosson (M) och Patrik Nilsson (M)
Åsa Ottosson (M) och Patrik Nilsson (M). Foto: Peter A Rosén

Fikar gärna lokalt

– Vi tycker att det är viktigt att se till hela landsbygden, så vi gynnar butiker och restauranger i närområdet. Och vi tycker om att fika lokalt, gärna i Pataholm, säger Åsa Ottosson.

Vi smakar på det goda kaffet och det härliga tilltugget och undertecknad frågar varför Åsa Ottosson blev moderat.

”Moderaterna kändes definitivt som ett självklart val för mig”

– Friheten, den etiska aspekten, och hela ideologin, som värnar om individens frihet. Moderaterna kändes definitivt som ett självklart val för mig, svarar Åsa Ottosson.

– Ja, en gammal konservativ tänkare pratade om frihet under ansvar, inflikar Patrik Nilsson.

– Ja, det där gillar jag verkligen, säger Åsa Ottosson.

Fler frågor som är viktiga för er moderater i Mönsterås kommun?

– Det som verkligen kostar är ju sjukfrånvaron – framför allt inom socialnämndens verksamheter. Vi har inget färdigt recept – men vi måste få bukt med det, och då får vi jättemycket pengar över.

Åsa Ottosson säger att man exempelvis skulle kunna förbättra arbetsmiljön inom omsorgsverksamheterna genom att exempelvis stryka städningen och lägga ut den på entreprenad i stället.

– Jag tror att det skulle kunna underlätta en hel del för undersköterskorna. Då kan de lägga mer fokus på omvårdnadsarbetet.

Rättvisa löner

– Vi tror dessutom på rättvisa löner. Att höja lönerna vore en bra morot, som kan locka fler till omsorgen och få befintlig personal att stanna kvar.

– Jag tycker att vi har en helt fantastisk personal. De har dragit ett enormt lass under pandemin. Det har varit två riktigt tunga år för personalen, så jag kan mycket väl tänka mig en rejäl lönehöjning och en höjning av ob-tillägget. Pengarna hämtar man igen på lägre sjuktal, säger Åsa Ottosson, som konstaterar att den höjda grundbemanningen – 15 nya tjänster, som vi har berättat om tidigare – gör stor skillnad.

Hon nämner ”minskad stress” och ”bra kontinuitet för våra årsrika”.

”Vi vill också att lärarna ska få tillbaka mandatet att bestämma i klassrummen”

– Vi vill ju också att lärarna ska få tillbaka mandatet att bestämma i klassrummen, det är en arbetsmiljöfråga – både för lärare och elever. De duktiga eleverna blir störda hela tiden, vilket kan vara otroligt störande. Det är viktigt att se dem med speciella behov.

– Sedan är det förstås viktigt med bra bostäder, bra jobb och lägre drivmedelskostnader, så att fler kan tänka sig att bo i vår vackra kommun.

Brottsligheten är också ett prioriterat område för Moderaterna.

Fler poliser

– Under ett studiebesök hos polisen i Mönsterås fick vi veta att de inte hinner jobba med förebyggande insatser. Därför vill vi att kommunen ska få fler poliser. Det är viktigt att de hinner åka ut och besöka skolorna också. Och det är viktigt att invånarna i kommunen kan känna sig trygga med att polisen kommer om det händer något. Vi har faktiskt gängkriminalitet i grannkommunen (Kalmar) – och för inte så länge sedan hade vi ett mordförsök i vår kommun. Vi har dessutom stora problem med skadegörelse, vilket är oerhört kostsamt. Vi behöver lägga pengarna på annat i stället. I dag avskrivs många ärenden direkt. Vi föreslår därför krafttag och hårdare straff, säger Åsa Ottosson.

Men egentligen är det svårt att komma med vallöften på det lokala planet när man, som Moderaterna i Mönsterås kommun, bara har tre platser i fullmäktigeförsamlingen, påpekar Patrik Nilsson.

– Nu siktar vi på 25 (fullmäktige har 49 ledamöter i kommunen) – det är ju det som krävs för att man ska kunna infria sina vallöften, säger han och skrattar.

Patrik Nilsson (M)
Patrik Nilsson (M). Foto: Peter A Rosén

– Nej, men gärna två mandat till. Det är ett väldigt spännande val. Jag är otroligt nyfiken på resultatet. Jag tror på ganska rejäla förändringar runtom i Sverige, säger Åsa Ottosson.

Centerpartiet är, sedan decennier tillbaka, det klart största partiet i kommunen. För närvarande finns det 19 centerpartister i fullmäktige.

Socialdemokraterna är tvåa med 15 platser.

Sverigedemokraterna parkerar på tredjeplatsen med åtta mandat.

Moderaterna har, som sagt var, tre – Kristdemokraterna har två, Liberalerna och Vänsterpartiet har varsitt.

Kommunen styrs av den gamla klassiska borgerliga alliansen – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Moderaterna fortsätter gärna på den inslagna vägen.

”Vi har en god relation till de andra partierna i alliansen”

– Vi har en god relation till de andra partierna i alliansen – det är inte svårt att samarbeta. Vi föredrar en fortsättning där. Det fungerar bra. Samtidigt är det valresultatet som styr – och vi kan samarbeta med alla partier. Vi har ett mycket bra samtalsklimat i kommunen, vilket jag trivs väldigt bra med. Alla vill att det ska gå bra för kommunen – vi har bara olika vägar dit. Därför är det lätt att stötta varandra när någon kommer med ett bra förslag, säger Åsa Ottosson.

Patrik Nilsson konstaterar att Centerpartiet tog över ledartröjan i kommunen 1985 – efter ett långvarigt socialdemokratiskt styre.

Jämnstora

– På den tiden var Moderaterna och Centerpartiet jämnstora. Det var jämnt mellan blocken efter valet 1985 – men Roland Åkesson (C) kunde ta över tack vare stödet från Miljöpartiet, som hade blivit illa behandlade av sossarna. Från valet 1988 och framåt har Centern varit klart störst i kommunen. På 90-talet passerade de 50-procentsstrecket, säger han.

Patrik Nilsson slår också fast att Centerpartiet är skickliga på att föra moderatpolitik i flera frågor.

Men det finns definitivt tydliga skillnader mellan partierna, även på det lokala planet, understryker han.

– Vindkraftsfrågan är ett exempel, säger han.

– Ja, i fortsättningen vill vi att alla beslut om eventuella vindkraftsetableringar i kommunen ska tas i fullmäktige. Det är en demokratifråga, säger Åsa Ottosson.

Vindkraftverk, utanför Fliseryd i Mönsterås kommun
Vindkraftverk utanför Fliseryd. Foto: Peter A Rosén

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– Kriget i Ukraina och pandemin har färgat den väldigt mycket. Det har skapat situationer som man inte trodde att man skulle hamna i, svarar Åsa Ottosson.

Hur ser ni på arbetslösheten i kommunen?

– Arbetsmarknadsenheten gör ett bra jobb. Där är de ganska rejält på tårna. Men vi tycker att enheten borde ligga under socialnämnden, så att det blir ännu bättre.

”Vi har ett välkomnande klimat”

Hur ser ni på näringslivet som helhet?

– Där är Mönsterås högst rankat bland kommunerna i länet. Kommunen gör ett bra jobb och förtjänar berömmet. Vi har ett välkomnande klimat. Men kompetensutvecklingen är den stora utmaningen framöver. Det är något alla brottas med.

Höjd, sänkt eller oförändrad skatt i kommunen?

– Sverige har ett av de högsta skattetrycken i världen, konstaterar Patrik Nilsson.

– Ja, när ska vi få mer pang för pengarna? I kommunen är det nog svårt att sänka skatten, med tanke på läget. Det kändes inte bra i magen när vi höjde den senast. Det är inget jag är stolt över, men vi var tvungna. Och vi vill sänka den om det går, säger Åsa Ottosson.

Några tankar kring miljöfrågorna?

– Ja, vi tänker framför allt på skarvproblematiken i Timmernabben. Här håller vi med Centerpartiet om att det krävs både jakt och störningsinsatser, säger Åsa Ottosson och fortsätter:

– Miljöfrågan är väldigt viktig. Vi måste värna om miljön på ett sunt sätt. Vi vill exempelvis ha fler offentliga soptunnor. Det vore också bra med en bil som åkte runt och plockade upp sådant som ska lämnas i Mörkeskog – med tanke på att alla inte har tillgång till bil.

Hur ser ni på Oskarshamns sjukhus?

– Jag är ju regionpolitiker – och Oskarshamns sjukhus är jätteviktigt. Det ska absolut inte läggas ned. Tvärtom borde vårdplatserna utökas. Man skulle även kunna ha ett cancercentrum på sjukhuset, säger Åsa Ottosson.

Hur ser ni på politikerarvodena i kommunen?

– En del tror att vi har jättestora arvoden och lyxbostäder betalda, vilket vi inte har. Blir lite mörkrädd när jag får sådana kommentarer. Vi har helt vanliga arbeten och det är bara kommunalrådet (centerpartisten Anders Johansson) som är heltidspolitiker.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Jag värnar om den lilla människan och alla människors lika värde, säger Åsa Ottosson.

”Kärnkraften är ett måste”

Hon fortsätter:

– Sedan vill jag se rejäla sänkningar av el- och bränslekostnaderna, så att våra lantbruk, företagare och medmänniskor klarar av krisen vi står i nu. Kärnkraften är ett måste.

– Våld i nära relationer är ett annat ämne som jag engagerar mig i. Jag vill se hårdare straff och konkreta åtgärder för att ge offren upprättelse, skydd och stöd. Kvinnohälsan är ett viktigt område för mig, både den fysiska och psykiska. Jämställdhet och jämlikhet likaså. Det är nyckeln till friheten.

Åsa Ottosson nämner även träffpunkterna i Mönsterås kommun:

– De är väldigt viktiga för kommuninvånarna. De förebygger ohälsa och ensamhet och sprider glädje bland våra årsrika. Det som är viktigt är att det finns fast personal på plats och att föreningslivet fortsätter att vara aktivt. Vi behöver lite uppfräschning av tekniken på träffpunkterna för att kunna nyttja internet. Det behöver vi arbeta med.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

–  Jag försöker nog vara inkännande.

Personligt / Åsa Ottosson (M)

Ålder: 47 år.

Bor i: Södra Bäckebo (väster om Pataholm).

Född och uppvuxen i: Gamleby.

Familj: Man och tre vuxna utflugna barn.

Yrke: Egenföretagare. Jobbar i familjeföretaget. Läser även ledarskap och organisation på halvfart på universitetet sedan ett år tillbaka.

Politiska uppdrag: Andre vice ordförande i socialnämnden, kommunstyrelseledamot, fullmäktigeledamot. Kandidat till regionfullmäktige.

Fritid: ”Som familjeföretagare har vi inte så mycket fritid, men vi tycker om att jobba i trädgården”.

Vad läser du helst? ”Mönsterås-Nytt och Barometern/OT samt handlingar och böcker. Senast läste jag en bok om våld i nära relationer.”

Vad tittar du helst på? ”Det kan bli en serie ibland, när vi är klara med allt annat. Annars blir det mest nyhetssändningar.”

Vad lyssnar du helst på? ”Lyssnar på radio och musik i bilen. Är allätare när det kommer till musik.”

Favoritmat? ”Är allätare, men rökt lax från Timmernabben är en favorit. De är grymt duktiga på det här med att röka fisk.

”Det borde vara blå – men det är röd”

Dricker helst? ”Coca-Cola Zero och ett riktigt klart och kallt vatten.”

Favoritlag inom sportens värld? ”IFK Kalmars damfotbollslag.”

Favoritfärg: ”Nu kommer vi till det besvärliga. Det borde vara blå – men det är röd”, säger Åsa Ottosson och skrattar.

Vad gör du helst under en ledig dag? ”Då umgås jag med familjen. Jag är otroligt familjekär. Jag älskar att hitta på saker med dem. Det är prio ett – utan tvekan.”

Hur mycket sover du? ”I natt sov jag fyra timmar. Det är inte optimalt. Vanligtvis sover jag mellan fyra och sju timmar. Jag borde prioritera sömnen bättre. Det är viktigt. Det är magiskt att vakna utvilad efter åtta timmars sömn. Det är bra för hälsan, dessutom.”

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag? ”Det vore intressant att vara med på Socialdemokraternas möte i verkställande utskottet. Vad säger de egentligen? Det skulle man vilja veta. Och det vore intressant att höra vad statsministern, Magdalena Andersson, sa till Turkiets ledare Erdogan.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”För mig som politiker är det ett redskap. Jag använder sociala medier väldigt mycket.  Jag har Facebook, Instagram, Linkedin och ett inaktivt Twitterkonto.”

Vilka politiker tycker du bäst om? Vilka skulle du kunna tänka dig att fika med? ”Jag kan tänka mig att fika med alla. Vi har ett bra klimat inom kommunpolitiken.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle du välja då? ”I sådana fall skulle jag starta ett eget parti.”

Favoritårstid: ”Våren. Det är början på något nytt och det blir ljusare hela tiden.”

Favoritställe i kommunen: ”Pataholm.”

Vilken kontakt har du med invånarna i kommunen? ”Jag tycker att jag har en nära och god kontakt med många invånare. Jag pratar med många, både via sociala medier och när vi är ute och kampanjar eller när jag är ute på vardagsärenden.”

Vad skrattar du åt? ”Jag gillar brittisk humor. Fawlty Towers har gått varm hemma hos oss, precis som mycket annat av Monthy Pyton-gänget.”

Tror du på Gud? ”Ja.”

Tror du på ett liv efter döden? ”Ja, jag hoppas att det finns någonting.”

Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Det är nog att försöka att må så bra som möjligt och hjälpa andra i så stor utsträckning som möjligt”, säger Åsa Ottosson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS