Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Moderaterna vill se en mer jämlik tillgång till kultur för länets skolelever

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Moderaterna vill se en mer jämlik tillgång till kultur för länets skolelever”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Kalmar län är rikt på kultur. Stora som mindre museer, konsthallar och hembygdsföreningar finns runtom hela länet. Deras utbud erbjuder ett viktigt inslag av lokal såväl som regional kultur. Vid samtal med företrädare för dessa institutioner framkommer det dock att man mer sällan än ofta får besök av skolklasser. Sker det är det oftast till följd av en enskild lärares intresse. Detta bidrar inte till att bredda tillgängligheten till kultur för länets barn och unga, i enlighet med regionens kulturplan.”

“Konkret sätt”

”För att möta detta har Region Kalmar län utöver kulturplanen även bland annat tagit fram skolkulturstrategin, men inte helt ovanligt för regionala styrdokument är skolkulturstrategin luddig och sätter inte riktigt fingret på vad man egentligen vill och vågar inte fullt ut föreslå något särskilt heller”, skriver Moderaterna.

– I stället för att värma hyllor och gå från ord till handling, vill vi moderater peka ut ett konkret sätt för skolklasser att ta del av länets kulturliv – genom ett tillägg till skolkulturstrategin eller en separat överenskommelse mellan regionen och kommunerna, där man ska kunna garantera varje skolklass att få besöka minst en lokal och en regional kulturverksamhet per år i grundskolan, säger Carl Dahlin (M), som är regionråd med ansvar för kultur (bilden).

“Rimmar illa med verkligheten”

– Nu är det ju så att Region Kalmar län erbjuder så kallade kulturresor, där skolelever avgiftsfritt kan resa med KLT:s linjelagda trafik till ett antal utvalda ”kulturdestinationer”. Och visst, på pappret låter det bra, men det rimmar illa med verkligheten eftersom de flesta landsbygdsskolorna i länet saknar antingen linjelagd trafik helt eller i så liten omfattning att en resa blir omöjlig att genomföra. Något de flesta kommuner har påpekat i samtal med regionen, men ändå saknas det förslag på åtgärder, säger Robin Hanzl (M).

– Självklart kan kulturresorna fortfarande nyttjas där linjelagda bussar går, men de skolor som inte betjänas av KLT måste kunna erbjudas alternativ som aktuell kommun tillsammans med regionen hittar en lösning på, säger Emil Jörgensen (M).

– För oss i Moderaterna är det självklart att alla våra skolelever ska ha samma möjlighet att ta del av det stora utbud av kultur som länet faktiskt erbjuder. Nu hoppas vi även att den styrande majoriteten – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet – håller med oss och gör vårt förslag till verklighet, säger Bernhard Neuman (M).

Foto: Moderaterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS