Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mönsterås kommun köper den eldhärjade pizzeriatomten i Blomstermåla: ”Jätteskönt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

BLOMSTERMÅLA

För drygt tio år sedan totalförstördes en centralt belägen pizzeria alldeles invid riksväg 34 i Blomstermåla i en brand.

Resterna har stått kvar, orörda, sedan dess – och förfulat samhället.

– Under många år har kommunen jobbat med att försöka köpa tomten – för att göra i ordning den. Och nu har vi lyckats med att få till ett köpeavtal, säger Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun (bilden), efter onsdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi köper tomten för 700 000 kronor. Det är ett överpris. Det är betydligt mer än vad vi skulle vilja köpa den för – men vi har inga andra medel att ta till. Vi kan inte tvångsinlösa den eller något sådant. Vi får agera på marknaden i stället. Och i tidigare samtal med privatpersonen som äger tomten har vi fått beskedet att den inte är till salu.

”Vi ser det här som ett specialfall”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Men när vi återupptog diskussionerna under försommaren, så fick vi veta att den är till salu till det här priset. Vi ser det här som ett specialfall – det är inte som så att kommunen kan gå in och köpa upp de fastigheter som inte är välskötta. Där kan vi inte agera. Men i det här fallet ligger fastigheten mitt i centrum – och den är så uppenbart vanvårdad och förfulande för hela samhället. Därför gjorde vi det här nu, när vi fick möjligheten, säger Anders Johansson.

Det rör sig om ”ett långt och idogt arbete”, konstaterar han.

Ett papper på skrivbordet

– Det låg ett papper på mitt skrivbord när jag tillträdde som kommunalråd – och det var det här köpeavtalet. Min företrädare (den legendariske centerpartisten Roland Åkesson) hade försökt komma fram till en summa – och jag har försökt jobba med det vid ett antal tillfällen under mina år. Och nu lyckades vi hitta en summa som vi kunde komma överens om.

”Det betyder mycket för Blomstermåla”

ANDERS JOHANSSON

– Det känns jätteskönt – och det betyder mycket för Blomstermåla. Vi har gjort mycket i samhället – men den här frågan har nästan legat och blockerat de goda sakerna som har genomförts.

Vad tror ni att man skulle kunna ha på den tomten framöver?

– Det är en centralt belägen tomt, som ligger precis bredvid hälsocentralen. Vi har någon lös förfrågan, som jag inte kan gå in mer på just nu. Men det skulle kanske kunna vara någonting. Det är ett attraktivt läge. Och det finns också en möjlighet att göra parkeringsplatser på ytan. Det finns olika förslag. Det viktiga nu är att vi får rådighet över den och att vi kan börja jobba med platsen.

– Den ska i alla fall bli snygg och iordninggjord. Sedan ska vi nog hitta något användningsområde för den, säger Anders Johansson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS