Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Myndigheter till attack mot den grova organiserade brottslighetens ekonomi: ”Miljarder försvinner från välfärden”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen vill komma åt den grova organiserade brottsligheten genom att attackera gängens ekonomi. En nyckel i detta är att minska fusket i välfärdssystemen med en korrekt folkbokföring. Regeringen har därför beslutat att Skatteverket ska göra en utredning för att se över hur brottsbekämpning och folkbokföring kan förbättras.

Folkbokföringen ska spegla befolkningens bosättning, identitet och familjerättsliga förhållande så att olika samhällsfunktioner får ett korrekt underlag för beslut och åtgärder. Om folkbokföringen är felaktig ger det stora spridningseffekter i hela samhället och kan då användas som ett redskap för bland annat för välfärdsbrottslighet.

Fusk för ca 14,6 miljarder

Ekonomistyrningsverket har uppskattat den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen 2021 till ca 14,6 miljarder kronor. Av den totala omfattningen uppskattas ca 845 miljoner vara orsakade av felaktig folkbokföring.  

”Varje år försvinner miljarder från välfärden i felaktiga utbetalningar. För att knäcka gängen behöver vi också knäcka deras ekonomi. En korrekt folkbokföring är en nyckel i det arbetet. Därför tillsätter vi nu en utredning som ska se över Skatteverkets möjligheter att förbättra folkbokföringen och den brottsbekämpande verksamheten”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Skatteverket kan få utökade befogenheter

Dagens beslut innebär att en särskild utredare ska göra en översyn av straffbestämmelserna i folkbokföringslagen och bland annat lämna förslag på hur ett utvidgat straffansvar bör utformas. Det handlar exempelvis om att komma till rätta med förekomsten av så kallad adresshandel.

I uppdraget ingår också att se över om de biometriska uppgifter, exempelvis fingeravtryck eller ansiktsbilder, som Skatteverket har möjlighet att ta idag vid en identitetskontroll, ska få sparas och användas vid senare tillfällen. Idag måste de förstöras. Utredaren ska även undersöka om Skatteverket bör ges utökade befogenheter inom brottsbekämpningen.

Finansminister Elisabeth Svantesson
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Källa: Finansdepartementet

Foto: Skatteverket, Fialotta Bratt

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS