Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nedbantning på gång i fullmäktige i Högsby: 35 ledamöter kan bli 31

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY

För närvarande har Högsby kommun 35 ledamöter i fullmäktigeförsamlingen.

Antalet kan sjunka till 31 efter valet nästa höst.

Det berättar kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) efter tisdagens möte i kommunledningsutskottet.

En parlamentarisk grupp föreslog att antalet ledamöter skulle bantas ned till 29 – men gruppen betonade att det är viktigt att tänka på riskerna.

Väldigt stark

Kommunstyrelsen skulle bli väldigt stark om den hade elva ledamöter, och lika många ersättare, även framgent, fastslog gruppen.

Och drar man ned på antalet ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen, så kan det bli knepigt att bemanna utskotten, konstaterade den parlamentariska gruppen, som dock påpekade att en nedbantning av antalet ledamöter är befogad ur befolkningssynpunkt.

Kristdemokraterna och Moderaterna har, trots att de var med i beredningen, skickat in ett förslag om att antalet ledamöter i fullmäktige ska förbli oförändrat.

Socialdemokraterna tycker att 29 ledamöter är lagom.

Centerpartiet landade på 31 – och det är det förslaget som nu går vidare till kommunstyrelsen, berättar Stihna Johansson Evertsson.

– Vi får diskutera vidare där.

”Länsstyrelsen ska ha svar i slutet av februari, som senast – så vi har fortfarande tid för diskussioner”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

Det låter följaktligen som att det blir aktuellt med en liten förändring?

– Ja, eventuellt. Ett slutgiltigt beslut ska tas i fullmäktige. Länsstyrelsen ska ha svar i slutet av februari, som senast – så vi har fortfarande tid för diskussioner, säger Stihna Johansson Evertsson.

Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby kommun. Foto: Peter A Rosén

Kommunerna i Sverige måste ha minst 21 ledamöter i fullmäktige.

– För mig personligen spelar inte antalet ledamöter så vansinnigt stor roll. Det viktigaste är att de som är med i fullmäktige är pålästa och engagerade. Ett litet parti som Vänsterpartiet, som bara har ett mandat i fullmäktige i Högsby kommun, skulle försvinna helt och hållet om man bestämde sig för att dra ned väldigt mycket på antalet ledamöter. Det vore förstås tråkigt om ett litet parti försvann helt. Men Vänsterpartiet har faktiskt bara en enda person på sin lista – det finns inte ens en ersättare i dag. Det är inte helt enkelt att få folk till alla partier och stolar. Det vore tråkigt om vi fick tomma stolar i fullmäktige.

”Inte så många tomma stolar”

– Vi har dock inte haft så många tomma stolar under mandatperioden, säger Stihna Johansson Evertsson.

Den parlamentariska gruppen har även arbetat fram ett förslag när det gäller ersättningar till förtroendevalda. Kommunledningsutskottet har nu skickat vidare förslaget till kommunstyrelsen. Sedan tas ett definitivt beslut i fullmäktige.

I förslaget finns det en förändring som sticker ut – det handlar om att oppositionsrådet ska gå från 20 till 40 procent (i praktiken innebär det att oppositionsrådet kan ägna sig åt politiken två dagar per vecka i stället för en).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS