Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Neila Levchenko flydde kriget i Ukraina – tacksam för inflyttarträff i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I förra veckan arrangerade Attraktiva Oskarshamn AB en nyinflyttarträff med flipperspel hos Jailbreak Oskarshamn. ”Det är så roligt att så många kommer för att träffa nya vänner och människor”, säger platsutvecklaren Amanda Hedberg till ON.

En gång i månaden skapar Attraktiva Oskarshamn AB mötesplatser för nyinflyttade i Oskarshamns kommun.

– Vi vill ge ett varmt välkomnande, säger Amanda Hedberg, platsutvecklare Attraktiva Oskarshamn.

Sedan flera år tillbaka anordnar Attraktiva Oskarshamn möten för nyinflyttade och det kan närmast beskrivas som en succé.

– Det är så roligt att så många kommer för att träffa nya vänner och människor. Ofta utbyts kontakter och vi informerar om föreningar och saker att uppleva, säger Amanda Hedberg, platsutvecklare Oskarshamn.

Träffar bryter isolering

Idén om nyinflyttarträffar föddes av arbetsgivare som har medlemskap i Attraktiva Oskarshamn AB. Eftersom Oskarshamn har en komplicerad industri anställs många från hela Sverige och även utlandet. Med det ser företagen nyttan med att de nyanställda träffar varandra utanför verksamheten.

– Har man vänner i staden mår befolkningen bättre. Dessutom stannar man kvar i längre utsträckning och det bryter isolering som det lätt kan bli om man inte känner så många, säger Amanda Hedberg.

Under månadens träff på Jailbreak Oskarshamn har både äldre och yngre anslutit sig för att spela flipperspel tillsammans.

– Vi har många olika aktiviteter. En gång gick vi för att kolla hockey, en annan gång var vi på studiebesök på ett gym. Under våren nu kommer vi att gå stadsvandringar och det är mycket populärt.

Flydde kriget i Ukraina

Neila Levchenko, 28 år, är ikväll på Jailbreak Oskarshamn med flera andra tjejer. De är alla från Ukraina och kommit hit för tre veckor sedan på grund av kriget.

– Det känns skönt att få koppla av en stund och slippa tänka på hur det ser ut hemma, säger hon.

När kriget rasade som värst i staden Cherkasi, där hon kommer ifrån, stängde hon och hennes familj in sig på toaletten i lägenheten där hon bodde.

– Min mamma är kvar men jag pratar med henne varje dag. Hon är okej och min katt lever också fortfarande, säger hon.

Rörd över fint välkomnande

Hon berättar att det tog fem dagar innan krigslarmet slutade eka i hennes huvud efter att hon kommit till Sverige.

– När jag reste var jag väldigt nervös och jag tyckte att Sverige låg så långt bort. Nu känns det okej.

Hon är rörd över att hon fått så fint välkomnande.

– Jag vill verkligen tacka svenska folket för all stöttning och även Attraktiva Oskarshamn för de är så vänliga. En kväll som den här får mig på andra tankar och jag kan slappna av lite. Tack!, säger hon igen och brister ut i ett leende.

Foto: Charlotta Eliasson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS