Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nils-Erik Norrby: Jätteträd kan hindra bygget av den nya hockeyarenan i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Jätteträd kan stå i vägen för den nya hockey- och evenemangsarenan.

På måndag, den 9 maj, tar fullmäktigepolitikerna ett beslut om förslag till placering av den nya arenan i Oskarshamn. Det är tennishallsområdet som är aktuellt, vilket ON var först med att avslöja.

Det är dock inget byggbeslut som ska tas på måndagskvällen. Det understryker kommundirektören Henrik Andersson i ett e-postmeddelande till Nils-Erik Norrby i föreningen Skydda Skogen.

Kommundirektören påpekar att beslutet ger kommunen möjlighet att utifrån kända och okända värden och förutsättningar grundligt utreda platsen i fråga.

”Det finns en rad beslutsställen framåt”

HENRIK ANDERSSON, KOMMUNDIREKTÖR I OSKARSHAMN

”Vi ska sedan återkomma med arenaförslag utifrån dessa förutsättningar. Det finns sedan en rad beslutsställen framåt, där fakta kommer att värderas efterhand och beslut tas utifrån dessa. Jag ser inte att vi har en absolut plikt i att ha en dialog med er förening under processen framåt, men lämnar självklart svar och information då ni efterfrågar detta. Allmänna handlingar kan också alltid begäras ut när ni så önskar”, skriver Henrik Andersson i ett svar till Nils-Erik Norrby.

Henrik Andersson, kommundirektör i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

”Det är bra att det sker en inventering av träden om detta kan öka kunskapen om naturvärden i Brunnsparken. Men när det gäller förekomsten av jätteträd är en inventering redan gjord av Biologiska sällskapet. Jag gjorde också en inventering och uppmätning av samtliga träd norr och söder om tennishallen 2009. Det är därför redan klarlagt att det finns ett flertal träd som kräver samråd med länsstyrelsen enligt miljöbalken om man vill fälla dessa”, skriver Nils-Erik Norrby i svaret till kommunchefen.

Tennishallen. Foto: Peter A Rosén

”Du vet likaväl som jag att länsstyrelsen har rätt att säga nej till fällning av jätteträd”

NILS-ERIK NORRBY, FÖRENINGEN SKYDDA SKOGEN

”Eftersom kommunstyrelsen beslutat att en ny hall ska byggas där det växer jätteträd är det i första hand ett samråd med länsstyrelsen som kommunen behöver söka. Du vet likaväl som jag att länsstyrelsen har rätt att säga nej till fällning av jätteträd. Resultatet av ett samråd med länsstyrelsen är därmed avgörande för om hallen kan byggas enligt kommunstyrelsens beslut. Därför undrar vi om och i så fall när kommunen kommer att ansöka om samråd för fällning av jätteträd? Om kommunen inte tänker ansöka om samråd före kommunfullmäktiges nästa sammanträde undrar vi om ett beslut att anlägga en ny arena på föreslagen plats verkligen kan fattas då? Skydda Skogen önskar fortlöpande få information om Oskarshamns kommuns kontakter med länsstyrelsen både vad gäller naturvärden och kulturmiljöer norr och söder om tennishallen”, skriver Nils-Erik Norrby.

Foto: Peter A Rosén
Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS