Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Novas rektor Bengt Karlsson Moberg utses till hedersdoktor på KTH

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Novas rektor Bengt Karlsson Moberg har utsetts till hedersdoktor vid KTH. Beskedet överraskade Novarektorn. ”Det var nästan så jag trodde de ringt fel person, men det är en stor ära såklart”, säger Bengt i ett pressmeddelande från Oskarshamns kommun.

Till hedersdoktorer utses personer som gjort betydelsefulla insatser för samhället och främjat verksamheten vid det aktuella universitetet. För KTH, Kungliga tekniska högskolan, är det fakultetsrådet som utser hedersdoktorer. Officiellt får man sin titel vid en så kallad promoveringshögtid då man tar emot en hatt, en ring och ett diplom.

Engagemang för utveckling

Den fullständiga motiveringen till utnämningen får Bengt först vid promoveringen i Stockholm i mitten av november. Men delar av den har han redan fått till sig och där lyfts bland annat Bengts engagemang i den industriella och tekniska utvecklingen, och hans arbete för att koppla ihop akademin och industrin på ett sätt som gynnat både näringsliv, akademi och kommun.

”Jag har förmånen att få vara med i ett konstruktivt team som bidrar till att morgondagen blir minst lika bra som gårdagen, jag får vara med och säkra välfärden”, säger Bengt Karlsson Moberg om sitt långa arbete i Novas och kommunens tjänst.

Strategisk satsning

Bengt började sin bana i Oskarshamns kommun redan 1987, som lärare i matematik och NO vid Vallhallaskolan. Mellan 1994 och 1998 arbetade han på lärarutbildningen i Kalmar för att sedan komma tillbaka till Oskarshamns kommun i och med uppstarten av Nova. Som av en händelse fyller Novas verksamhet alltså 25 år i år.

”Den här utnämningen ska vi se som ett erkännande av kommunens strategiska satsning och teamet på för Novas ihärdiga arbete och vår betydelse för att stärka högteknologisk utveckling. Vi ska också se det som att KTH lyfter betydelsen av Oskarshamns näringsliv för hela Sveriges utveckling, då är det viktigt att vi lokalt också stärker och stöttar den industrin”, säger Bengt Karlsson Moberg.

Kvalitetsstämpel för Nova

Också kommunalråd Lucas Lodge (M), som är ordförande i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och teknisk verksamhet, KSNAT, i Oskarshamn, betonar betydelsen av det långsiktiga arbetet med att stärka näringslivet, platsen och kompetensförsörjningen.

”Det finns inga enkla lösningar på utmaningarna med kompetensförsörjning men vi har kommit en god bit på vägen tack vare Nova. Jag vill verkligen gratulera Bengt till utnämningen, det är en kvalitetsstämpel för hela verksamheten på Nova”, säger Lucas Lodge.

Blev överraskad

Vad tänkte du när du fick beskedet?

”En enorm ödmjukhet men också så tacksam, överraskad och hedrad. Det var nästan så jag trodde dom ringt fel person”, skrattar Bengt Karlsson Moberg.

Har du firat?

”Inte än, men jag planerar att fira med medarbetarna på Nova och med familjen, sen är det stora firandet i Stockholm i november”, avslutar Bengt Karlsson Moberg.

Entrén till Nova
Novas verksamhet fyller 25 år i år. Foto: Dzenana Basic, Oskarshamns kommun

FAKTA / HEDERSDOKTOR PÅ KTH

Fakultetsrådet utser varje år hedersdoktorer som vid promoveringshögtiden i november tar emot hatt, ring och diplom. Hedersdoktorer har utsetts sedan 1944, sedan 1995 årligen. Förutom Bengt Karlsson Moberg så utses även Julian Agyeman, professor vid Tufts University, USA till hedersdoktor 2023.

Andra personer som utsetts till hedersdoktorer vid KTH genom åren är exempelvis Antonia Ax:son Johnson, Stefan Persson, Leif Östling, Hans Blix, Bill Gates och H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Foto: Oskarshamns kommun

+1
5
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS