Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nu sätts det in nya pengar på ditt pensionskonto

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Nu sätter Pensionsmyndigheten in dina intjänade pensionsrätter på ditt pensionskonto. Inbetalningar startar i slutet av denna vecka. Insättningarna på ditt pensionskonto baseras på dina inkomster och fördelas mellan inkomstpension och premiepensionen där du själv aktivt kan välja fonder du vill satsa på.

Varje år avsätts pensionsrätter på ditt pensionskonto. Till din allmänna pension avsätts 18,5% av din pensionsgrundande inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Av dessa går 16% går till inkomstpensionen och 2,5% går till premiepensionen. I slutet av denna vecka påbörjar Pensionsmyndigheten insättningarna.

Insättningarna till premiepensionen placeras i fonder enligt det val som du själv har gjort. Om du inte gjort ett aktivt val att inte byta fonder så sätts din premiepension i fonden AP7 Såfa.

Hur mycket får jag i pension i år?

Årets insättningar på ditt pensionskonto baseras på de inkomster som du hade 2021. Om du exempelvis hade en inkomst på 30 000 kronor i månaden under förra året så innebär det att du har fått pensionsrätter på drygt 60 000 kronor.

Har du tjänstepension får du mer beroende på vilket avtal du har.

Insättning av tjänstepensionsrätter

Cirka nio av tio anställda har en tjänstepension utöver den allmänna pensionen. Även arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan erbjuda tjänstepensionslösningar till sina anställda. Inbetalningar till tjänstepensionen motsvarar minst 4,5 – 6,0 procent av lönen. För inkomster över 511 500 kr är avgiften cirka 30 procent. Pensionsmyndigheten uppskattar årets insättningar för tjänstepensioner till 240 miljarder kronor.

– Den som är företagare med enskild firma eller aktiebolag kan behöva kompensera för utebliven tjänstepension. Detsamma gäller den som har en arbetsgivare som inte gör inbetalningar till en tjänstepension för sina anställda. Genom att göra en pensionsprognos på pensionsmyndigheten.se så kan du få ett bra underlag för beslut kopplade till ekonomi och pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Vilka inkomster ger rätt till allmän pension?

Följande inkomster ger rätt till allmän pension:

 • Lön
 • Sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning
 • Föräldrapenning
 • Ersättning från a-kassan om du varit arbetslös
 • Du kan även få pensionsrätt för studietiden och småbarnsåren

Vad är skillnaden mellan inkomstpension och premiepension?

Inkomstpensionen, där 16% avsätts, är en skuld som staten lovar betala dig i framtiden medan premiepensionen är ett system där dina pengar, 2,5% av den allmänna pensionen, är placerade i riktiga fonder i ditt namn.

– Den som tidigare har gjort fondval kan passa på att se över sitt val genom att logga in på pensionsmyndigheten.se. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, en portfölj specialanpassad för premiepensionssparandet och med en risknivå som tar hänsyn till din ålder, säger Rasmus Bjälkeson som är chef för fondhandelsenheten på Pensionsmyndigheten.

Aktiv eller passiv PPM-sparare?

När det gäller premiepensionen, PPM, så kan du välja mellan att vara aktiv eller passiv. Om du är aktiv i ditt PPM-sparande så kan du själv välja att placera dina pengar i olika fonder. Det finns i skrivande stund 479 fonder att välja mellan.

Om du varit passiv med ditt PPM-sparande så är dina pengar investerade i den statliga fonden AP7 Såfa. AP7 Såfa har en låg fondavgift och anpassas beroende på din ålder. Upp till 55 år är det 100% aktier och från 56 års ålder får du gradvis större andel räntor i portföljen.

För att se vilka fonder du har i ditt PPM-sparande då kan du logga in på Mina sidor på Premiepensionsmyndigheten. Där kan du enkelt byta dina fonder men tänk på att Pensionsmyndigheten inte tar något ansvar för eventuella förluster eller värdeminskning av fonder.

Läsarfråga

Hur placerar du din premiepension?
613 röster
En äldre man och kvinna spelar schack
En trygg pension är något som de flesta eftersträvar för att kunna känna sig trygg på äldre dagar.

FAKTA / PREMIEPENSIONSRÄTTER

 • 2022 får 5 826 367 sparare premiepensionsrätter.
 • Av dessa är 204 157 sparare nya i premiepensionssystemet. Motsvarande antal nya sparare 2021 var 150 130.
 • Avsättningen till premiepensionen har fram till december förvaltats hos Pensionsmyndigheten i en tillfällig förvaltning. Ränteförvaltningen har genererat en positiv avkastning som ökar tilldelningen till spararna med 504,7 miljoner kronor eller ytterligare 87 kronor i pensionsrätter i genomsnitt per sparare.
 • Nya sparares pensionsrätter placeras med automatik i AP7 Såfa. Ett brev efter insättningen informerar om att de erhållit premiepensionsmedel samt att de har möjlighet att göra ett eget fondval.
 • I samband med avsättningen sker också den årliga rebalanseringen av AP7 Såfa där viktningen mellan aktie- och ränteplacering anpassas efter Såfa-spararens ålder. Fram till 55 års ålder har man dock 100 procent i AP7 Aktiefond.
 • Just nu är fem östeuropafonder köpstoppade. Sparare som har innehav i en köpstoppad fond får insättningen flyttad till AP7 Såfa och informeras per brev.

Din pension kommer oftast från flera olika håll och består av flera delar: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Allmän pension är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Du kan också få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd till den allmänna pensionen. Du kan även få efterlevandepension om en avliden person tjänat in till allmän pension.

Premiepensionspengar

pensionsmyndigheten.se kan du läsa mer om pension. Med BankID kan du logga in på Mina sidor för att se dina valda fonder och göra fondbyten som avser din premiepension dvs de 2,5% som du själv kan styra över. På hemsidan minpension.se får du en översikt över hela din pension.

Grafik: PPM & Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS