Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ny kärnkraft kan etableras i Oskarshamns kommun: Nu har första steget tagits

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Ny kärnkraft kan etableras på Ävrö, som ligger norr om kärnkraftverket på Simpevarpshalvön i Oskarshamns kommun.

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott vill se en skarp detaljplan som skapar möjligheter för storskalig elproduktion på Ävrö.

Formellt är det kommunstyrelsen som ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram detaljplanen i fråga.

”Krävs en detaljplan”

– För att något över huvud taget ska kunna byggas, så krävs det en detaljplan. Vi från kommunens sida vill helt enkelt gå före, så att det finns möjligheter att landa ner eventuella energiproduktions- eller energilagringsetableringar på det här området, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på en pressträff på torsdagen.

– Vi vet ju att området i dag innehåller kärnkraft – men det kan också handla om vätgas och energilagring i andra former och så vidare. Allt börjar med en detaljplan – därför vill vi att samhällsbyggnadsnämnden ska få det här uppdraget, tillägger han.

Det kan följaktligen bli tal om ny kärnkraftsproduktion i området?

– Ja, det skulle det kunna bli. Någon form av storskalig energiproduktion i alla fall. Men Ävrö ägs inte av Oskarshamns kommun – själva Ävrö ägs i dag av OKG. Det kan dessutom finnas fler fastighetsägare i det tänkta området. Men kommunen har ett planmonopol – och det är det vi använder här, för att kunna detaljplanera annans mark, svarar Andreas Erlandsson.

”Först på bollen”

– Varbergs kommun är på väg att ta fram ett planprogram för ett område på Väröhalvön, där Vattenfall planerar för ny kärnkraft. Här behöver vi, Oskarshamns kommun och Varbergs kommun, hitta varandra. Det är 50 år sedan man senast tog beslut om sådana här saker i Sverige. Vi behöver hjälpa varandra i Kommunsverige och hitta ett nätverk för hur vi ska jobba med den här typen av frågor. Det finns många frågor som ingen har jobbat med tidigare, kopplat till förslag, utredningar och tillståndsprövningar. Det kommunerna hamnar i är ju planerna och platserna – de lokala förutsättningarna.

– Jag tror att vi som kommun är först på bollen i Sverige med att ge ett sådant här uppdrag. Det är möjligt att vi kan gå före.

Det kan bli många nya arbetstillfällen i Oskarshamns kommun…

– Det är det vi hoppas på, naturligtvis. Och då måste man ha någonstans att bo också. Kristineberg i Oskarshamn är ett resultat av kärnkraftsetableringen på 60- och 70-talen. Då byggdes det bostadsområdet upp. Vi måste ha en beredskap. Vi måste ha bostäder, skolor, förskolor och så vidare. Vi måste kunna presentera en helhetslösning – därför tittar vi exempelvis parallellt på att skapa nya bostadsområden, bland annat i Kronoparken. Där har samhällsbyggnadsnämnden fått ett planuppdrag. Vi vill att man ska ta fram ett planprogram för en del av Kronparken. Det finns redan ett förslag om en ny sträckning av väg 37/47, som bekant, och den ska gå från området vid Qstar i Svalliden ner mot södra infarten i Oskarshamn. Det här ger oss möjligheter att titta på ett nytt och centrumnära bostadsområde i en del av Kronoparken. Under 90-talet togs ett planprogramsförslag fram för delar av det aktuella området – men det blev aldrig antaget av kommunfullmäktige. Men ska vi kunna dra till oss större etableringar i vår kommun, så behöver vi ett område för nya bostäder. Det här är ett område som vållar en hel del känslor när det pratas om exploateringar. Men vi vill ha ett bostadsområde, med stora rekreationsmöjligheter, som tar stor hänsyn till naturen. Vi är medvetna om naturvärdena som finns i området och dem måste man ta hänsyn till när man går fram med ett planförslag, säger Andreas Erlandsson, som betonar att det är ett planprogram som är aktuellt i nuläget – och alltså inte en skarp detaljplan, som är juridiskt bindande.

Olika arkitektbyråer kommer att få i uppdrag att ta fram grovskisser på hur området skulle kunna se ut, berättar han.

”Spännande läge”

– Detta är också finansierat av mervärdespengar – det handlar om en till en och en halv miljoner kronor.

– Vi befinner oss i ett spännande läge. Men det gäller att tänka på alla delar om vi ska kunna ligga i framkant och bli fler invånare. Vi har haft tunga år i offentlig sektor – därför känns det bra att vi även kan vara visionära och jobba med framtidsfrågorna, för att bygga samhället, både kommunen och länet, starkare på flera sätt. Kommunen kan inte växa om vi inte tar nya områden i anspråk, säger Andreas Erlandsson, som konstaterar att ett bostadsområde i Kronoparken skulle göra staden lite rundare.

Hittills har Oskarshamn mest vuxit i nord-sydlig riktning.

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S) är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: OKG AB (överst)

+1
37
+1
2
+1
0
+1
3
+1
1
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS