Ny påföljd för ungdomar ska avbryta en negativ utveckling och en kriminell livsstil

Ny påföljd för ungdomar ska avbryta en negativ utveckling och en kriminell livsstil

2021-01-01 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Smålandshamnar

SVERIGE

I dag, den 1 januari 2021, träder en ny påföljd, ungdomsövervakning, för unga lagöverträdare, i kraft. Lagändringarna är en punkt i regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminaliteten.

– ”Det är viktigt att vi har tydliga och konsekventa ungdomspåföljder som kan förebygga och hindra nya brott. Den här är en ingripande påföljd som kan användas vid allvarliga brott och som kan bidra till att i tid avbryta en negativ utveckling och en kriminell livsstil”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (bilden) i ett pressmeddelande.

Kraftfullt verktyg mot allvarliga brott

– ”Det här är ett nytt kraftfullt verktyg som bland annat gör det möjligt för oss att kunna se till att tonåringar som begår allvarliga brott till exempel inte får gå ut på helger eller kvällar utan måste vara kvar i sin bostad och man kan också övervaka detta med fotboja”, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg. FOTO: SVERIGES REGERING

Domstol bestämmer tid för påföljden

Enligt regeringens pressmeddelande ska den nya påföljden för unga lagöverträdare, kunna utdömas i fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande påföljder med hänsyn till brottslighetens straffvärde och art samt den unges tidigare brottslighet.

Domstolen bestämmer tiden för påföljden som är mellan sex månader och ett år. Kriminalvården ansvarar för verkställigheten och den som dömts till ungdomsövervakning ska bland annat vara skyldig att följa en verkställighetsplan.

Planen ska som utgångspunkt innehålla ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest. Förbudet ska övervakas med fotboja. Vid behov får en sådan inskränkning ersättas med till exempel ett förbud att under vissa tider vara på en viss plats. Även ett sådant förbud ska övervakas med fotboja.

”Planen ska som utgångspunkt innehålla ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest. Förbudet ska övervakas med fotboja.”

Regeringens pressmeddelande

Kontroller med provtagning

I påföljden ingår också en skyldighet att regelbundet träffa en särskild koordinator, som ska utses av Kriminalvården. Den dömde får inte använda alkohol eller narkotika under verkställigheten, vilket kan kontrolleras med provtagning.

Dessutom kan påföljden innehålla föreskrifter om bland annat skolgång och vård, i syfte att förebygga återfall i brott eller annan ogynnsam utveckling hos den dömde.

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

SVERIGES RIKSDAG

Dela gärna artikeln: