Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ny rapport: ”Långtidsarbetslösheten har inte återhämtat sig efter pandemin”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En ny rapport från SCB visar att långtidsarbetslösheten steg under pandemin och är fortfarande på en högre nivå än tidigare. ”Långtidsarbetslösheten har inte återhämtat sig efter pandemin”, säger Charlotta Olofsson, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna i ett pressmeddelande från SCB.

Långtidsarbetslösheten steg under pandemin och är fortfarande på en högre nivå än tidigare. Ökningen är störst bland utrikes födda kvinnor, visar en ny rapport från SCB.

– Långtidsarbetslösheten har inte återhämtat sig efter pandemin. De som till sist får jobb går också till osäkrare anställningar, säger Charlotta Olofsson, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna.

Hårt drabbad av pandemin

Under det tredje kvartalet i år var ungefär 126 100 personer i åldern 20 – 64 år långtidsarbetslösa. Fler män än kvinnor var långtidsarbetslösa, men skillnaden har minskat. Rapporten visar att en stor del av ökningen av långtidsarbetslösheten efter pandemin har drabbat utrikes födda med förgymnasial utbildning, framför allt kvinnor.

– En möjlig förklaring är att en hög andel utrikes födda kvinnor arbetar i den privata tjänstesektorn, som drabbades hårt av pandemin, säger Stefan Andersson, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna.

Chansen minskar med tiden

Chansen att få ett nytt jobb minskar också med tiden som man är arbetslös. Utbildning, erfarenhet och professionella nätverk tappar i värde. Jobbchanserna avtar också med åldern och är lägre bland utrikes än inrikes födda.

De som går från långtidsarbetslöshet till sysselsättning tenderar i högre grad att arbeta inom tjänsteyrken som omsorg, städ, restaurang och försäljning. Det här gäller särskilt för kvinnor och utrikes födda. När långtidsarbetslösa går till sysselsättning får de flesta tidsbegränsade anställningar.

FAKTA / OM STATISTIKEN

Rapporten bygger på statistik från SCB:s arbetskraftsundersökningar, AKU, och avser personer i åldern 20 – 64 år. Utöver långtidsarbetslösa undersöks även den bredare definierade gruppen långvarigt utan arbete.

Långtidsarbetslösa utgör en mindre del av denna grupp, den större delen av gruppen är personer utanför arbetskraften som inte arbetar och som av olika anledningar inte heller söker ett arbete. Här ingår samtliga personer utanför arbetskraften inklusive heltidsstuderande, trots att dessa på lång sikt kan betraktas som en investering för framtiden.

Statistik redovisas från och med första kvartalet 2005 till och med tredje kvartalet 2023. För årsvisa data redovisas perioden 2005–2022. Resultat och slutsatser baseras på deskriptiv statistik om långtidsarbetslösa och kvartalsflöden, samt en statistisk modell för att skatta förväntade söktider och hur dessa samvarierar med olika demografiska och yrkesmässiga bakgrundsvariabler.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS