Nya jobb på gång: Mönsteråsföretaget M Fritid expanderar och flyttar till nya lokaler

Nya jobb på gång: Mönsteråsföretaget M Fritid expanderar och flyttar till nya lokaler

2021-07-09 Av av Peter A Rosén

MÖNSTERÅS

M Fritid i Mönsterås expanderar.

För att kunna växa ytterligare flyttas hela verksamheten till Kronobäcks företagspark, där företaget har köpt en tomt av kommunen för 1 692 000 kronor.

Affären blev helt klar efter kommunstyrelsens extrainsatta möte i tisdags.

Vår tidning är med på en pressträff i Kronbäcks företagspark på fredagsförmiddagen.

”Vi har haft en fantastisk tillväxt under flera år”

EMIL WILHELMSSON, M FRITID

– Vi har haft en fantastisk tillväxt under flera år – och lokaliteterna som vi har i dag räcker inte till längre – inte på långa vägar, säger M Fritids vd och ägare Emil Wilhelmsson (han äger företaget tillsammans med Ulrik Wilhelmsson).

Emil Wilhelmsson, M Fritid. Foto: Peter A Rosén

”Lyckligt lottade”

– Vi måste hitta på någonting. Och nu får vi en fantastisk chans. Vi kommer att få upp en anläggning som är anpassad för volymen. Därmed kan vi förbättra servicen och tillgängligheten. Vår försäljning har varit – och är – jättebra. Vi är lyckligt lottade som har haft en tillväxt under pandemin. Det är vi väldigt tacksamma för.

– Nu tar vi steget och utvecklar vår anläggning. Vi får till en yta här som är ungefär fem gånger så stor jämfört med vad vi har i dag, säger Emil Wilhelmsson, som berättar att den nya tomten sträcker sig över cirka 17 000 kvadratmeter.

Här är den, M Fritids nya tomt. Den ligger i Kronobäcks företagspark, strax utanför Mönsterås, nära vägen mot Blomstermåla och E22:an. Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun (längst till höger), pratade med företagsledning och personal på fredagen. En del personer i personalstyrkan saknas på bilden. Foto: Peter A Rosén

Hur stor yta har ni i dag?

– Omkring 4 500 kvadratmeter (nuvarande besöksadress är Älgerumsvägen 29, i Mönsterås).

– Plus att vi hyr in oss på extraplatser. Vi har husvagnar och husbilar lite överallt i kommunen.

Nu blir det samlat?

– Ja, nu blir det samlat på ett ställe. Det känns jätteroligt att vi nu får möjligheten att expandera i Mönsterås. Företaget har funnits här i 30 år. Vi har en bra placering i länet – och Mönsterås kommun gör ett jättejobb. Det är en väldigt bra samarbetspartner. De är lyhörda och de lägger ned mycket tid och energi. De försöker hela tiden ge oss snabba besked. Jag tror att Mönsterås kommun har förstått vikten av att jobba med mindre och medelstora företag. Vi är väldigt glada för det, säger Emil Wilhelmsson.

Emil Wilhelmsson, Jenny Håkansson och 12-åriga Tilde Wilhelmsson. Foto: Peter A Rosén

När kan ni flytta in i de nya lokalerna?

– Förhoppningen var att vi skulle kunna fira jul i den nya anläggningen – men det blir nog svårt, med tanke på att vi får räkna med leveransförseningar. Förhoppningsvis kan vi börja flytta grejer runt jul och nyår i alla fall. Sedan kan vi nog vara helt färdiga i mars/april.

När kan själva markberedningsarbetet påbörjas?

– Det är nog en fråga om timmar, säger Emil Wilhelmsson och skrattar.

– Vi kör nog i gång innan semestrarna i alla fall. Har vi tur, så är vi färdiga vid nyår. Men då ska allt sitta perfekt.

Hur många anställda har ni?

– Vi är tolv. Och nu kommer vi att behöva rekrytera mer personal.

Hur många nyanställningar kan det bli tal om?

– Två–tre stycken till att börja med, säger Emil Wilhelmsson.

– Ja, vi kommer att växa i de nya lokalerna, säger Emil Wilhelmsson sambo Jenny Håkansson, som är kundmottagare i företaget.

”Ni växer och växer – och fortsätter att växa. Det är helt fantastiskt”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Ni växer och växer – och fortsätter att växa. Det är helt fantastiskt, berömmer kommunalrådet Anders Johansson (C).

Emil Wilhelmsson berättar att företagets investering på den nya tomten landar kring 20 miljoner kronor, på ett ungefär.

”Flera fördelar”

– Det är jättestora investeringar – men vi tror väldigt mycket på detta. Vi ser fler och fler fritidsfordon på vägarna – och vi tror på en fortsatt stark utveckling inom vår bransch, säger han.

– För kommunens del ger detta flera fördelar. Dels får ett av våra företag tillväxtmöjligheter – och vi frigör dessutom de lokalerna där de är nu. Det är ett bra affärsläge. Där ser vi möjligheter. De kommer inte att stå tomma. Vi får en flyttkedja. Och M Fritid får fantastiska expansionsmöjligheter här, med läget precis invid E22:an. Men någon annan kommer också att få ett bra läge, säger Anders Johansson.

Det är viktigt att en kommun kan erbjuda den här typen av möjligheter, betonar han.

– Man ska kunna växa i Mönsterås kommun. Det är viktigt att vi hjälper till.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: