Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Nytt organ med enbart män i Oskarshamn: ”Anmärkningsvärt”, tycker Johanna Wyckman (L)

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde tillsatte majoritetspartierna – Socialdemokraterna och Moderaterna – ett nytt råd med enbart män.

– Anmärkningsvärt, tycker Johanna Wyckman (L).

Det nya rådet får namnet Oskarshamns kommuns råd för hållbarhet och folkhälsa.

Och där sitter ledamöterna från kommunstyrelsens presidium.

– Som vi vet består kommunstyrelsens presidium endast av män. Vi har sedan tidigare tagit beslut om två andra viktiga organ, där endast män är representerade – kommunstyrelsens arbetsutskott och styrgruppen för arbetet med den nya arenan. Nu tillsatte alltså majoriteten ytterligare ett organ med endast män, säger Johanna Wyckman.

I kommunstyrelsens presidium, och i det nya rådet, sitter kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande Lucas Lodge (M) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Leif Axelsson (SD).

”Stort steg bakåt”

– Jag yrkade på återremiss för att möjliggöra för en bredare politisk representation, både för att möjliggöra för fler partier att vara med och för en mer jämställd representation. Samtliga ledamöter i oppositionen röstade för detta – men majoriteten röstade nej, säger Johanna Wyckman, som lämnade in följande reservation:

”Jag tycker det är anmärkningsvärt att majoriteten S och M tillsätter ytterligare ett politiskt organ som består av endast män, trots att det rör så viktiga frågor som hållbarhet och folkhälsa, där dessutom jämställdhetsfrågan ingår. Det är ett stort steg bakåt för jämställdheten och kvinnors delaktighet i beslutsfattandet. Trots att hela oppositionen ställde sig bakom att möjliggöra för även kvinnor att delta i rådet, röstade majoriteten nej till detta.”

Johanna Wyckman (L), Rebecka Englund (KD) och Ingemar Lennartsson (KD) lämnade in följande protokollsanteckning i samma ärende:

”Liberalerna och Kristdemokraterna tycker att hållbarhet och folkhälsa är en så pass viktig framtidsfråga att vi hade velat se möjligheten för fler att delta i rådet, både för politiska partier och också för en mer jämställd representation, då den politiska representationen i rådet nu kommer bestå av endast män.”

Det blev också en votering i ärendet där samtliga representanter från oppositionen röstade för en återremiss.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Grafik: Liberalerna

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS