OSKARSHAMN
Scania i Oskarshamn satte nytt produktionsrekord i mars.
– Vi har aldrig producerat så många hytter tidigare, berättar Roger Blezell, som är platschef och ansvarig för hyttproduktionen.
– Vi har faktiskt haft en fantastiskt intensiv period under det senaste halvåret. Och vi rustar oss för ännu högre takter, säger Roger Blezell, som målar framtiden i väldigt ljusa färger.
– Vi kände inte likadant för ett år sedan (då pandemin anlände till Sverige), tillägger han.
Roger Blezell är en av deltagarna på tisdagsförmiddagens digitala pressträff, som arrangeras av Teknikcollege och Svenskt Näringsliv.
Företagens kompetensbehov är ämnet för dagen.
Rickard Bäck, processledare vid Teknikcollege Östra Småland, berättar att färre och färre elever under de senaste åren har valt de Teknikcollege-certifierade programmen på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn: industritekniska programmet och el- och energiprogrammet (de två programmen är yrkesförberedande program och ska leda till jobb direkt, men kan även leda till vidareutbildning på yrkeshögskola eller högskola/universitet) samt teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
Det är framför allt färre som söker sig till industritekniska programmet.
“Endast fyra elever”
– I år är det endast fyra elever som har valt det som sitt förstahandsval. Sätter man det i relation till hur många med de kompetenserna som pensioneras eller nyanställs varje år, så går det inte riktigt ihop. Det behöver helt enkelt vara fler som väljer de här programmen, säger Rickard Bäck.
– En grundläggande teknisk utbildning, som ges av våra yrkesprogram, är en utmärkt grund att stå på. Antingen för anställning direkt i våra företag eller för att gå vidare till yrkeshögskolan – till driftteknikerutbildningen på Nova, exempelvis, tillägger han.
Roger Blezell berättar att Scania i Oskarshamn, som har omkring 2 700 medarbetare totalt, har rekryterat ganska mycket folk.
– Men det blir svårare och svårare. Vi har haft problem med rekryteringen av specialistkompetenser under en längre tid. Och nu ser vi även att allmänna tekniska kompetenser börjar tryta.
– Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Vi har robotar och maskiner som gör jobbet, det stämmer, men alla måste styras, programmeras, förbättras och underhållas. Med hjälp av våra robotar kunde vi ta bort många monotona och – framför allt – ergonomiskt tunga arbeten. Vi har tagit bort en väldigt tung del av produktionen. Men vi är fortfarande otroligt beroende av att ha duktiga medarbetare.
“Självklart”
– Det är så uppenbart nu att våra ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden, de kommer att behöva ha mer än en karriär i livet. Det hör vi hela tiden. Jag kan inte se något bättre än att inleda med en teknisk grund. Det kommer att hjälpa en, vad man än väljer att göra i framtiden. Är man ute efter ett säkert och tryggt arbete – med goda förutsättningar för anställning – då tycker jag att det är självklart att välja en teknisk utbildning, säger Roger Blezell.
Mari Kadowaki deltar också på pressträffen. Hon är vd på batteriföretaget Saft i Oskarshamn – samt engagerad, både regionalt och nationellt, inom arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.
– Det här är en hjärtefråga – både för Saft och teknikföretagen. Det är viktiga yrkesprogram. Vi har jobbat hårt med frågan, i synnerhet bland flickor.
– Vi vill ta tillfället i akt och säga att vi välkomnar ungdomar efter gymnasieutbildningarna. Vi ser vilken skillnad det är på att skola in ungdomar med den här typen av bakgrund, jämfört med någon annan.
“Stämningen är god”
– Det är jätteviktigt att få fram ungdomar som vill vara i produktionen. Industrijobb är ganska trivsamma arbeten. Stämningen är god och det finns en möjlighet att utvecklas under relativt lång tid på våra arbetsplatser, säger Mari Kadowaki.
Saft har i dag 475 fastanställda.
– Under de kommande fem åren kommer drygt 40 medarbetare att gå i pension.
Marie Kadowaki berättar också att en genomsnittlig medarbetare jobbar på Saft i 14 år.
Snittåldern ligger på drygt 40 år – både bland män och kvinnor.
Mikael Svensson är vd och ägare på verktygstillverkningsföretaget Pod i Kristdala.
– Jag har varit med sedan barnsben och jag trivs otroligt bra. Vi är omkring 25 medarbetare på företaget. Vi har pendlat mellan 25 och 30.
Samma behov
– Vi kände av pandemin som kom in som en stormvind förra året. Nu har vi anpassat oss lite. I dag känner vi att det är viktigt att få in ny personal med kompetens inom det tekniska området.
– Vi är ju ganska små i jämförelse med Scania och Saft. Men vi har ändå samma kompetensbehov, säger Mikael Svensson.
Fakta / Teknikcollege
Det är en certifiering av existerande utbildningar, teknik- och industrirelevanta. Om utbildningen håller tillräckligt hög kvalitet och uppfyller vissa kriterier kan den bli certifierad.
Teknikcollege är också en samverkansform för kompetensförsörjning. Här samlas företagen – tillsammans med kommuner, skolor och andra viktiga aktörer som IF Metall och Arbetsförmedlingen, med flera.
FOTO (ÖVERSTA BILDEN)
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare