Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Ojämlik lön för lika arbete: Oskarshamns deltidsbrandmän tjänar mindre än sina kollegor

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

INSÄNDARE

Lika lön för lika arbete.

1 januari 2023 bildades förbundet Räddningstjänsten Sydost, som består av räddningstjänsten för kommunerna Oskarshamn, Högsby, Mönsterås, Emmaboda, Torsås, Nybro, Kalmar, Borgholm och Mörbylånga.

Vi var många brandmän som var skeptiska, men arbetsgivaren var övertygad, detta var framtiden!

Vad har då hänt på ett helt år?

Jo, många nya chefstjänster har tillsatts och fortfarande återstår några fler.

“Det mesta styrs från Kalmar”

Det mesta styrs nu från Kalmar, precis som många befarade inför förbundsstarten får Oskarshamn allt mindre inflytande över sin egen räddningstjänst.

Under hösten 2023 var det då äntligen dags att förhandla det lokala avtalet för deltidsbrandmännen inom förbundet, som berör över 300 anställda.

Under året har förbundsledningen i form av Karl-Johan Daleen (förbundsdirektör) och Rutger Ekbrand (räddningschef) åkt Eriksgata och besökt alla stationer och där dyrt och heligt inför alla lovat att senast 1 januari 2024 ska avtalet vara klart och därmed ska ett gemensamt och rättvist avtal kunna se dagens ljus för förbundet alla deltidsbrandmän, som fram till nu haft olika löner trots samma arbetsgivare under ett helt år.

“Tack för den julklappen”

22 december kom beskedet från Rutger att förhandlingarna med facken är avslutad, men inget nytt avtal har tecknats (tack för den julklappen).

I efterhand har det då kommit fram att arbetsgivarens bud var att sänka lönen för de anställda, något som dyrt och heligt lovats tidigare att så skulle inte bli fallet.

12 januari kom nästa besked i den här soppan.

Genom ett arbetsgivarbeslut var nu lönerna fastställda, men inte genom ett rättvist avtal där alla anställda i förbundet har samma lön, nej arbetsgivaren fortsätter på den inslagna vägen och skiljer på vilken kommun man jobbar i och delar ut olika löner för samma arbete.

“En jämförelse mellan grannkommunerna Oskarshamn och Högsby visar att som styrkeledare inom deltiden i Högsby tjänar du 840 kronor mer i månaden jämfört med vad styrkeledarna i Oskarshamn gör”

Uppgiven deltidsbrandman

En jämförelse mellan grannkommunerna Oskarshamn och Högsby visar att som styrkeledare inom deltiden i Högsby tjänar du 840 kronor mer i månaden jämfört med vad styrkeledarna i Oskarshamn gör.

För deltidsbrandmän är skillnaden som störst mellan Oskarshamn och Rockneby, där en deltidsbrandman i Rockneby får ut 740 kronor mer i månaden.

Vad tycker kommunalråden?

Det måste ju ha brunnit i huvudet för herrarna Daleen och Ekbrand, som förhandlat från arbetsgivarens sida. Är det måhända deras egna miljonlöner som ställt till det eller var det tomma ord från början till slut?

Vad tycker våra egna kommunalråd om detta?

Kan det vara så att vi i Oskarshamn har sämre brandmän som inte förtjänar samma lön som övriga i räddningsförbundet?

Uppgiven deltidsbrandman

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
5
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
2
+1
34

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS