Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

OKG har tecknat kontrakt om att leverera vätgas till Hynions tankstationer: “Fantastiskt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SIMPEVARP

Uniperägda OKG och Hynion har tecknat ett kontrakt kring leverans av vätgas till Hynions vätgastankstationer. Vätgasen kommer från OKG:s vätgasanläggning som inrättades redan 1992 för att användas till att kyla generatorer på Oskarshamn 1, 2 och 3. 

– Fantastiskt att överskottsproduktionen vi säljer kan hjälpa Hynion med vätgas till deras vätgastankstationer så att vi tillsammans kan bidra till att minska koldioxidutsläppen, säger Johan Lundberg, vd på OKG i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket tacksamma för det här samarbetet. Vi behöver stabila producenter som tillsammans med oss på Hynion vill bidra till energiomställningen och en fossilfri framtid, fortsätter Slavica Djuric, VD Hynion AS.

Johan Lundberg och Slavica Djuric
OKG:s VD Johan Lundberg och Slavica Djuric, VD på Hynion skriver på avtalet. Foto: OKG

Spelar en viktig roll

Alla verksamheter i Unipers portfölj har två huvuduppdrag: säkerställa en trygg energiförsörjning och driva på energiomställningen.

– Uniper spelar en viktig roll i etableringen av Europas vätgasekonomi och utvecklingen av en betydande verksamhet inom förnybar energi, fortsätter Johan Lundberg.

Från det lokala perspektivet ser vi ytterligare exempel på hur kärnkraftsproduktionen i Oskarshamn skapar förutsättningar för energiomställningen i området.

– Vätgasleveransen från OKG är ett viktigt steg för att säkerställa tillgången av fossilfritt drivmedel på våra stationer, avslutar Slavica Djuric.

O3:an på OKG
Vätgasen som ska levereras till Hynion kommer från OKG:s vätgasanläggning i Simpevarp. Foto: OKG

FAKTA / Hynion

Hynion bygger, äger och driver vätgastankstationer i och runt de största städerna i Skandinavien. Företagets ledning har också lång erfarenhet av att etablera och driva nystartade företag inom vätgasteknik och förnybar energi.

FAKTA / Uniper

Uniper är en internationell energikoncern med verksamhet i mer än 40 länder och med cirka 7 000 anställda. I Sverige är Uniper en stor elproducent med produktionsanläggningar runt om i landet med fossilfri vattenkraft och kärnkraft samt ansvar för Nordens största topp- och reservkraft.

FAKTA / OKG

Oskarshamn 3 (O3) är en av världens största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1450 MW. Under 2023 producerade O3 9,2 TWh fossilfri el, vilket motsvarar 6,8% av Sveriges elanvändning. OKG tar ansvar för hela den kärntekniska livscykeln och förutom att producera fossilfri el, genomförs en ansvarsfull avveckling av de anläggningar som tas ur drift (O1, O2).

Foto: OKG AB

+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS