Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Olycksdrabbade E22: ”Sportlovstrafiken extra riskfylld”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

E22 genom Kalmar kommun är den vägsträcka där det inträffat flest vinterolyckor i Kalmar län de senaste åren. If har kartlagt längs vilka av de stora vägarna det sker flest svåra olyckor. Kombinationen av mer trafik, hala vägar och stressade förare gör sportlovstrafiken extra riskfylld.

De kommande veckorna är det många som ger sig ut på vägarna för att göra sportlovsresor. If har analyserat historisk data från Transportstyrelsen över svåra olyckor i februari och mars för att få en bild av var det inträffar flest olyckor.

Farligaste vägarna i länet

I Kalmar län är E22 genom Kalmar kommun den väg där polisen rapporterat flest olyckor i februari och mars under åren 2018 till 2022: sammanlagt 19 stycken. Det motsvarar 7 procent av de sammanlagt 268 olyckorna i länet under den här tidsperioden.

– För många är bilfärden på sportlovet den enda gången på året som man kör på tidigare okända vintervägar. Det är lätt att bli stressad om man är ovan vid väglaget och det är mycket trafik. Då är det extra viktigt att hålla ett längre avstånd till bilen framför och inte köra för fort. Tänk på att bromssträckan blir mycket längre när det råder vinterväglag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

VägsträckaAntal olyckor (2018–2022)
E22 genom Kalmar kommun19
Norra vägen genom Kalmar kommun10
E22 genom Mönsterås10
Väg 25 genom Nybro9
Väg 34 genom Hultsfred8
E22 genom Västervik8
Tabellen visar de vägsträckor som haft flest polisrapporterade olyckor under februari och mars åren 2018 till 2022 i Kalmar län. Källa: Transportstyrelsen, databearbetning If

Svåra trafikolyckor har minskat

Det är värt att notera att den här statistiken endast omfattar de olyckor som rapporterats av polisen. Lättare olyckor, som inte lett till personskador, ingår inte.

Över tid har antalet svåra trafikolyckor minskat markant. I landet som helhet rapporterades åren 2020 till 2022 60 procent färre svårt skadade under februari och mars än för 15 år sedan och 38 procent färre lindrigt skadade.

– Under pandemin såg vi en något minskad trafik i samhället, vilket även återspeglar sig i olycksstatistiken, men det är tydligt att arbetet med att göra vägarna säkrare har kommit långt genom att antalet mötesfria vägar ökar i antal och framför allt att moderna bilar är mer krocksäkra vilket också hjälper till att minska framför allt de svåra skadorna, säger Johan Granholm.

Landets farligaste vägar

I landet som helhet är E6:an genom Göteborg den vägsträcka där det rapporterats flest februari- och marsolyckor de senaste året.

– Statistiken reflekterar delvis var trafikmängden är störst. De här trafikplatserna är inte nödvändigtvis de farligaste, men risken för att råka ut för en olycka är högre. Listan ger en bra fingervisning om var det sker flest olyckor och var man bör vara extra vaksam som förare, säger Johan Granholm.

VägsträckaAntal olyckor (2018–2022)
E6 genom Göteborg70
Väg 275 genom Stockholms kommun44
E4 genom Stockholms kommun43
Väg 75 genom Stockholms kommun35
E4 genom Solna32
E4 genom Nyköping32
E4 genom Skellefteå31
E20 genom Stockholms kommun30
E18 genom Västerås30
E4 genom Norrköping27
Tabellen visar de vägsträckor som haft flest polisrapporterade olyckor under februari och mars åren 2018 till 2022. Källa: Transportstyrelsen, databearbetning If

Tips på vad du kan göra för att minska risken för skada

  • Planera din resa på förhand och håll dig om möjligt till mötesfria vägar.
  • Tänk på att resorna tar längre tid när det råder vinterväglag så det är viktigt att planera in fler pauser.
  • Håll extra avstånd till bilen framför då bromssträckan är längre när det är vinterväglag.
  • Tänk på att ha med extra filtar, något att dricka och äta och se till att ha varningstriangel och reflexvästar till alla i bilen ifall det blir stopp i trafiken eller om ni råkar ut för en olycka.
  • Spara telefonnumret till ditt försäkringsbolags skadejour i telefonen ifall du behöver t.ex. vägassistans/bärgning.

Källa: If

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS