Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

ON listar de mäktigaste politikerna i Oskarshamns kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Här är ON:s lista över de mäktigaste politikerna i Oskarshamns kommun:

Kommunalråden Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M). Arkivfoto: Peter A Rosén
 1. Andreas Erlandsson (S). Kommunstyrelsens ordförande är given på förstaplatsen. Den 45-årige Högsbysonen är en rutinerad och resultatinriktad politiker. Det började med förtroendeuppdrag i hemkommunen – sedan flyttade han till Oskarshamn. Scaniaarbetaren Andreas Erlandsson blev välkänd på det lokala planet under sina år på posten som socialnämndens ordförande. Kändes självklart att han skulle ta över stafettpinnen efter partikamraten Peter Wretlund på kommunalrådsposten. Framför allt när Lis Lyrbo (S) lämnade toppolitiken i kommunen (hon var annars favoritkandidaten, enligt många). Andreas Erlandsson har varit ordförande i kommunstyrelsen i drygt fyra år. Och han sitter givetvis i partistyrelsen på det lokala planet (där han är kassör, för övrigt). I övrigt är kommunstyrelsens ordförande även fullmäktigeledamot, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott och ledamot i kommunstyrelsen, med mera.
 2. Anton Sejnehed (S). Är bland annat ordförande för Socialdemokraterna på det lokala planet, ordförande i bildningsnämnden och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott. Skicklig på att uttrycka sig både i tal och skrift. Är bara 30 år. Kommer tveklöst att klättra några steg till inom den politiska världen. Tar han över som kommunalråd när Andreas Erlandsson lämnar uppdraget någon gång i framtiden? Under förutsättning att Socialdemokraterna fortfarande är det största partiet i kommunen, förstås. I dag har Socialdemokraterna 17 mandat i fullmäktige. Sejnehed skulle även kunna bli riksdagsledamot. Han har definitivt det som krävs. Sejnehed är strategiskt skicklig, snabb i huvudet och påläst.
 3. Laila Naraghi (S). Riksdagsledamot och vice partiordförande i Oskarshamns kommun. Oerhört betydelsefull för kommunikationen mellan riksdagen/regeringen och kommunen/länet. Laila Naraghi, som fyller 40 år i år, är rutinerad och omtyckt. Hon har suttit i riksdagen sedan 2016 och mellan 2014 och 2016 arbetade hon som politiskt sakkunnig hos dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S). Laila Naraghi har varit politiskt engagerad ända sedan 14 års ålder. Hon var ordförande i SSU i Oskarshamn och i SSU-distriktet i Kalmar län. Hon satt i SSU:s förbundsstyrelse mellan 2003 och 2007, där hon var ansvarig för internationella frågor. 2007 kandiderade hon till ordförandeposten i SSU, men Jytte Guteland vann med röstsiffrorna 131–115 i voteringen. Mellan maj och oktober 2014 var Laila Naraghi ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Hon är också känd för sitt jobb på Olof Palmes Internationella Center (2009–2014), där hon var opinionsbildnings- och pressansvarig. Hon har även arbetat på Socialdemokraternas partistyrelseexpedition, med mera. Frågan är om/när hon blir minister i en regering? Efter nästa val, månne? Ja, det återstår att se. I politikens värld är 40 ingen hög ålder. Hon har många år framför sig. Laila Naraghi är en skicklig och påläst politiker.
 4. Peter Wretlund (S). Legendariskt kommunalråd i Oskarshamns kommun (2003-2017). Blev regionråd inom Region Kalmar län efter valet 2018 – men han har en fot kvar i kommunpolitiken. Wretlund sitter i fullmäktige och han är styrelseledamot i partiet på det lokala planet. Undertecknad är övertygad om att han hade en finger (eller snarare flera fingrar) med i spelet när Socialdemokraternas styrelse nyligen gav tummen upp för bygget av en ny hockeyarena i Oskarshamn. Wretlund är känd som en stor hockeyälskare och han var med och såg till att ishallen blev ombyggd för knappt 20 år sedan.
 5. Lucas Lodge (M). Socialdemokraterna, som är det största partiet i kommunen, samarbetar – som bekant – med Moderaterna under innevarande mandatperiod. Ingela Ottosson (M) var kommunalråd inledningsvis – men hon lämnade över det uppdraget till Lucas Lodge i somras.
 6. Rolf Lindström (M). Som ordförande i socialnämnden och kommunstyrelseledamot har man naturligtvis en hel del makt. LOV, lagen om valfrihetssystem, ska införas inom hemtjänsten i kommunen (privat hemtjänst) och det är förstås en stor seger för Rolf Lindström och Moderaterna att de har fått igenom detta i uppgörelsen med Socialdemokraterna (det finns förvisso en LOV-majoritet i fullmäktige).
 7.  Yvonne Bergvall (S). Är bland annat ordförande i tekniska nämnden, ordförande i fullmäktigeförsamlingen, kommunstyrelseledamot, ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott och ledamot i partistyrelsen på det lokala planet. Rutinerad politiker som har varit med i många år. Hon har givetvis en hel del att säga till om.
 8. Ylva Alexandersson (M). Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
 9. Anita Hultgren (S). Förste vice ordförande i socialnämnden, kommunstyrelseledamot och ledamot i partistyrelsen på det lokala planet.
 10. Carina Lind (M). Förste vice ordförande i bildningsnämnden.
 11. Stefan Pettersson (M). Förste vice ordförande i tekniska nämnden.
 12. Marie Holmgren (S). Förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ledamot i partistyrelsen i Oskarshamns kommun, fullmäktigeledamot och ersättare i kommunstyrelsen.
 13. Catrin Alfredsson (S). Kommunalare, ledamot i partistyrelsen (och kampanjledare) på det lokala planet, ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, ledamot i fullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen.
 14. Ingela Ottosson (M). Lämnade kommunalrådsuppdraget i somras – men är kvar som kommunstyrelseledamot och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott. Hon är dessutom ordförande för partiet på det lokala planet.
 15. Mathias Karlsson (L). Oppositionsråd och ledamot i maktorganet kommunstyrelsens arbetsutskott. Har varit med länge. Liberalerna i Oskarshamns kommun har vuxit rejält under hans tid vid rodret. Omtyckt. Får många personkryss. Är riktigt varm i kläderna inför årets valrörelse. Blir Liberalerna ännu större eller backar de, som en konsekvens av det som har drabbat partiet i riksopinionen? Vi får se.
 16. Lena Granath (V). Har en av de viktiga platserna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Känd som både kommun- och regionpolitiker. Men inför valet i höst är hon Vänsterpartiets regionrådskandidat. Rutinerad. Är bara 44 år, men har varit med länge. Allt började i Ung Vänster på 90-talet.
 17. Ingemar Lennartsson (KD). Är bland annat andre vice ordförande i socialnämnden, kommunstyrelseledamot och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott. Rutinerad och omtyckt.
 18. Charlotte Sternell (C). Kommunstyrelseledamot och fullmäktigegruppledare för Centerpartiet.
 19. Magnus Larsson (C). Andre vice ordförande i bildningsnämnden. Fullmäktigeförsamlingens skickligaste talare. Inom retorikkonsten är han nummer ett i Oskarshamns kommun. Magnus Larsson, 40 år i år, har varit med länge. Undertecknad, som vid det aktuella tillfället var reporter på Vimmerby Tidning, intervjuade honom redan 1999. Då var Kristdalasonen 17 år och ett av stjärnskotten inom Centerns ungdomsförbund, CUF.
 20. Per Tingström (KD). Andre vice ordförande i tekniska nämnden och fullmäktigeledamot.
 21. Lena Fyhr (V). Ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott och ersättare i kommunstyrelsen. Är hon den som tar över som Vänsterpartiets ansikte utåt när Lena Granath blir regionpolitiker på heltid efter valet i höst? Det återstår att se.
 22. Mattias Bäckström Johansson (SD). Är bland annat riksdagsledamot, biträdande partisekreterare på riksplanet och fullmäktigeledamot i Oskarshamn. Är i praktiken den som har mest att säga till om inom kommunens näst största parti (SD har nio mandat i fullmäktigeförsamlingen). Kunnig och respekterad i alla läger. Är, enligt Dagens Nyheter, en av de politiker som man ska hålla ett extra öga på framöver. Räkna med fler topposter för Bäckströms del på riksplanet.
 23. Johanna Wyckman (L). Har mycket makt på regionplanet, förstås, där hon är ett av Länsunionens regionråd i Region Kalmar än. Det har hon givetvis nytta av även i Oskarshamns kommun, där hon alltjämt är kvar som ledamot i fullmäktige. Johanna Wyckman är dessutom nyinvald i Liberalernas partistyrelse på riksplanet. Då har man en hel del makt, förstås. Men frågan är om Liberalerna är kvar i riksdagen efter valet i höst? Det ser mörkt ut i opinionsmätningarna. I Oskarshamns kommun går det betydligt bättre för partiet (fjärde största partiet i fullmäktige, med fem mandat). I regionen är Liberalerna det minsta partiet i fullmäktige, med tre mandat.
 24. Leif Axelsson (SD). Fullmäktigegruppledare för Sverigedemokraterna, ledamot i socialnämnden och kommunstyrelseledamot. Tidigare oppositionsråd, under sin tid i Moderaterna. Gick, efter en kortare sejour i Liberalerna, över till SD, där han för närvarande är vice partiordförande på det lokala planet. Leif Axelsson är en karismatisk och verbalt skicklig politiker med ett stort kontaktnät – personkryssmagnet i flera val – och han är tveklöst en av dem som syns mest i de lokala medierna.
 25. Jan Johansson (SD). Ledamot i kommunstyrelsen och ledamot i bildningsnämnden. Mycket välkänd och respekterad på det lokala planet. Idrotts- och motionsprofil.
 26. Michael Erlandsson (SD). Har tagit något steg tillbaka på uppdragsfronten, men han är alltjämt fullmäktigeledamot och helt klart en mycket betydelsefull partistrateg inom Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun. Michael Erlandsson sitter även i regionfullmäktige.
Anton Sejnehed (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
Laila Naraghi (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
Peter Wretlund (S), regionråd. Foto: Peter A Rosén
Rolf Lindström. Arkivfoto: Peter A Rosén
Yvonne Bergvall (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
Ylva Alexandersson (M), i mitten, och Anita Hultgren (S), till höger. Arkivfoto: Peter A Rosén
Ingela Ottosson (M). Arkivfoto: Peter A Rosén
Mathias Karlsson (L). Arkivfoto: Peter A Rosén
Lena Granath (V). Arkivfoto: Peter A Rosén
Ingemar Lennartsson (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén
Charlotte Sternell (C). Arkivfoto: Peter A Rosén
Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén
Mattias Bäckström Johansson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén
Johanna Wyckman (L). Arkivfoto: Peter A Rosén
Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén
Michael Erlandsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS