Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

ON sätter retorikbetyg på partiledarna som är med i debatten i SVT

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Partiledarna möts i en debatt i Sveriges Television på söndagskvällen. Du ser den i SVT 2 fram till klockan 22.15. Den började klockan 20.00 och i dessa tider är det ju enkelt att starta om det hela, om man vill.

Oskarshamns-Nytts Peter A Rosén passar på att sätta retorikbetyg på dem. Det är alltså inte innehållet i politiken som betygsätts. Det är talekonsten och debattförmågan.

ON kör med den klassiska betygsskalan, 1-5:

  1. Dålig
  2. Godkänd
  3. Bra
  4. Mycket bra
  5. Mästerlig
Stefan Löfven (S). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

EN ETTA I BETYG:

Stefan Löfven, Socialdemokraterna. En dålig retoriker. Är spretig och otydlig. Hackar och hittar inte de rätta orden. Får mig att tänka på en trött gammal boxare. När han blir stressad, är han – om möjligt – ännu sämre. Frågan är om sossarna någonsin har haft en partiledare som är så dålig som Stefan Löfven när det kommer till debattekniken?

Per Bolund (MP). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

Per Bolund, Miljöpartiet. Nej, någon bra retoriker är han inte. Påläst, ja – men man somnar lätt när man lyssnar på honom.

Nyamko Sabuni (L). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

Nyamko Sabuni, Liberalerna. Påläst, ja. Men, nej, hon är ingen skicklig retoriker. Liberalerna behöver en ny Bengt Westerberg om de ska kunna hålla sig kvar i riksdagen vid nästa val.

Annie Lööf (C). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

EN TREA I BETYG:

Annie Lööf, Centerpartiet. Hon är definitivt påläst och en ganska duktig retoriker. Men hon talar lite otydligt och har en bra bit upp till Ebba Busch och Jonas Sjöstedt.

Ulf Kristersson (M). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

Ulf Kristersson, Moderaterna. En påläst och duktig retoriker. Talar lugnt och tydligt. Är bra på att växla tempo. Snabb i huvudet. En av de bättre moderatledarna på länge, retoriskt sett.

Jimmie Åkesson (SD). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna. Skicklig på retorikfronten. Snabb i huvudet och tydlig. Talar alltid så att alla förstår.

Ebba Busch (KD). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

EN FYRA I BETYG:

Ebba Busch, Kristdemokraterna

Mycket skicklig inom det retoriska området. Oerhört snabb i huvudet. Dessutom väldigt tydlig. En stor tillgång för Kristdemokraterna.

Jonas Sjöstedt (V). FOTO: SVERIGES RIKSDAG

EN FEMMA I BETYG:

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. En mästerlig retoriker. Spelar i en klass för sig bland de nuvarande partiledarna i Sverige. Håller alltid rätt tempo. Är alltid tydlig. Mycket snabb i huvudet.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS