Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

OPINION: Sverigedemokraterna ökar mest, Socialdemokraterna tappar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Sverigedemokraterna fortsätter att öka i opinionen samtidigt som Moderaterna når sin lägsta notering sedan slutet av 2019. SD är ju jämnstora med de tre regeringspartierna enligt väljarbaromentern för december 2023 som Verian tagit fram på uppdrag av SVT.

Trots mycket kritik den senaste tiden så fortsätter Sverigedemokraternas väljarstöd att öka. Partiet får sin högsta notering sedan mars 2020 och är det enda parti som tydligt ökar under de senaste månaderna enligt decembers väljarbarometer som publicerades på torsdagen.

SD jämstora med regeringen

Med 22,5 procent i väljarstöd är Sverigedemokraterna nästan jämnstora med de tre regeringspartierna Moderaterna som får 17 procent, Kristdemokraterna och Liberalerna som båda ligger under fyraprocentsspärren med 3,6 respektive 2,7 procent.

“Jag tror att väljarna uppskattar en tydlig röst mot religiös extremism, antisemitiska och homofobiska budskap, säger oskarshamnaren Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för SD, till SVT.

Socialdemokraterna tappar stort

Enligt väljarbarometern kan man konstatera att Socialdemokraterna tappar stort stöd och backar med 1,9 procentenheter. Partiet har länge haft ett stabilt stöd mellan 36 och 38 procent men det starka stödet börjar mattas av enligt SVT.

Väljarbarometern december 2023
Ingen av förändringarna sedan förra mätningen är statistiskt säkerställda. Foto: SVT grafik

FAKTA / VÄLJARBAROMETERN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18 – 84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val. December månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 27 november – 10 december.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
24
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS