Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Oro bland politiker i Oskarshamns kommun: Knarkproblemen växer i Kristineberg

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

KRISTINEBERG

Hyresgästföreningen bjöd in fullmäktigepartierna i Oskarshamns kommun till en trivsam politikerträff på gräsplanen ovanför värmegaraget i Kristineberg på lördagseftermiddagen.

Vad vill ni göra i Kristineberg?

ON passade på att ställa den frågan till partierna som var där.

Det var Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kustlandspartiet, Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) och Sverigedemokraterna som dök upp i sommarhettan (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet lös således med sin frånvaro). Hyresgästföreningen hade bland annat laddat med svalkande drycker, kaffe och popcorn – något som de bjöd besökarna på.

”För att behålla attraktiviteten i området, så är det viktigt att man är noggrann med underhållet. Det får inte förfalla. Det ska hållas fräscht och fint. Det är jätteviktigt”

MATHIAS KARLSSON, KUSTLANDSPARTIET

Det tidigare oppositionsrådet Mathias Karlsson, som nyligen gick ur Liberalerna och startade ett nytt parti – Kustlandspartiet, sa så här om Kristineberg:

– Kristineberg är den största stadsdelen – och det är naturligtvis en väldigt viktig del. Många människor bor här. För att behålla attraktiviteten i området, så är det viktigt att man är noggrann med underhållet. Det får inte förfalla. Det ska hållas fräscht och fint. Det är jätteviktigt. Det är dags att ge Byggebo riktlinjer kring detta och ta tag i det ordentligt. Man ska känna en stolthet över att bo i Kristineberg.

Kenny Svahn och Mathias Karlsson i Kustlandspartiet
Kenny Svahn och Mathias Karlsson i Kustlandspartiet. Foto: Peter A Rosén

– Och skolan måste fungera. I dag är klasserna för stora, vilket är en brist. Vi har för få lokaler. Vi måste bygga ut. Och vi har varit tydliga med att det är för stora klasser, generellt sett. Här skulle man kunna bygga en ny skoldel på sidan ner mot vägen, där det är detaljplanerat för nya bostäder. Där skulle vi kunna tänka oss en utökning av skolan – och vi skulle kunna förstärka med en kulturskola på den platsen.

”Många barn”

– Då skulle man få en större verksamhet även på kvällarna. Vi har väldigt många barn här ute – och vi ser att det ökar. Tyvärr har vi även sett en uppgång när det gäller brottsligheten i Kristineberg. Knarket ökar här ute. Därför är det viktigt att skapa förutsättningar som förbättrar chanserna att lyckas i skolan. Och lärarna behöver bättre lokaler. Vi skulle också vilja se fler satsningar från föreningslivet i Kristineberg. Man skulle kunna betala ut ett kommunalt riktat stöd som är öronmärkt för större områden – där Kristineberg är ett av dem.

Fler aktörer skulle då kunna vara verksamma i området, konstaterade Mathias Karlsson.

– Med en kulturskola får man dessutom lokaler för det, vilket skapar förutsättningar för en året runt-verksamhet. En klätterklubb skulle kunna vara aktiv i Kristineberg, för att nämna ett exempel.

”Vi tänker släppa våra vallöften senare”

ANTON SEJNEHED (S)

– Sedan är det förstås jätteviktigt att hålla snyggt och rent i hela området. Det är också viktigt att anordna många aktiviteter, för att visa att man tycker att Kristineberg är viktigt. Det Hyresgästföreningen gör i dag är ett bra exempel. Men Byggebo och kommunen ska också hålla liv i aktiviteterna.

–  I dag har vi en ungdomsgård i Kristineberg. Vi har pratat om att vi kanske skulle ha fler, med tanke på att det bor så många i stadsdelen, sa Kenny Svahn.

Man skulle kunna ha en ungdomsgård för de yngre och en för de som är lite äldre, påpekade Mathias Karlsson.

ON promenerade vidare till Socialdemokraterna, som i dag representerades av Andreas Erlandsson, Anton Sejnehed, Yvonne Bergvall, Sami Durmishi och Marie Holmgren.

”Svaret får vänta”

– Vi tänker släppa våra vallöften senare – och ett av dem handlar om Kristineberg. Vi vill nog inte släppa det i dag, sa Anton Sejnehed.

– Frågan är bra – men svaret får vänta, inflikade Marie Holmgren.

– Men Kristineberg och Södertorn är områden i centralorten som vi vill fokusera ännu mer på, betonade Anton Sejnehed.

Så, ja, Kristineberg är tveklöst ett prioriterat område, summerade Yvonne Bergvall.

Anton Sejnehed (S), Marie Holmgren (S), Sami Durmishi (S), Yvonne Bergvall (S) och Andreas Erlandsson (S)
Anton Sejnehed (S), Marie Holmgren (S), Sami Durmishi (S), Yvonne Bergvall (S) och Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

”Vi vill ha en konstgräsplan på halva grusplanen på Kristinebergskolans område”

LENA GRANATH (V)

Vad vill Vänsterpartiet göra, då? Vi ställde frågan till Lena Granath och Lena Fyhr.

– Vi vill ha en konstgräsplan på halva grusplanen på Kristinebergskolans område. Det har vi med i vårt budgetförslag sedan en tid tillbaka. Ungarna vill ju ha konstgräs att spela på, sa Lena Granath.

– Jag tänker att vi skulle kunna använda delar av Oskarshamns AIK:s konstgräs när nytt konstgräs läggs ute på Ernemar.

– Sedan är det, generellt sett, viktigt att det finns utrymmen för ungdomarna, så att de kan idrotta spontant. Och Byggebo har väldigt fina gräsytor och det finns gott om mötesplatser i Kristineberg. Vi har ju även utegymmet vid motionsslingan. Det är viktigt att folk kan idrotta, mötas och träffas, sa Lena Granath.

Lena Granath (V) och Lena Fyhr (V)
Lena Granath (V) och Lena Fyhr (V). Foto: Peter A Rosén

Sverigedemokraterna, då? Mattias Bäckström Johansson svarade så här på frågan om satsningar i Kristineberg:

– När det gäller Kristineberg, och kommunen i övrigt, så handlar det först och främst om trygghetsskapande åtgärder. Många känner en oro för att gå ut efter mörkrets inbrott. Det är småbus och annat. Vi har också sett att den narkotikarelaterade brottsligheten har ökat.

”Det finns egentligen ingen åtgärd som är för liten”

MATTIAS BÄCKSTRÖM JOHANSSON (SD)

– Det krävs fler insatser från kommunens sida. Sedan handlar det om att skapa attraktiva boendemiljöer, där Kristineberg kanske ligger efter en del jämfört med andra stadsdelar. Det finns mer att göra. Nu har man byggt bostäder på Gölkärret, och det är mer på gång. Det höjer stadsdelen – och det är ett sätt att komma ifrån en tidigare problembild.

Mattias Bäckström Johansson tycker att det är trevligt med grönytorna i Kristineberg.

– Men det är också viktigt med belysning, för att man ska känna sig säker och trygg. Det finns egentligen ingen åtgärd som är för liten.

Ni vill se en belysningssatsning?

– Ja, sedan löser det inte allt. Man kan göra mycket för att förbättra den upplevda trygghetskänslan, sa Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn
Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Ja, då avslutar vi med CUF. Vi pratade med Tobias Wahlmér, som bor i Kristineberg.

”Jag vill att de som bor i Kristineberg ska känna mer tillhörighet”

– Jag vill att de som bor i Kristineberg ska känna mer tillhörighet. Det är viktigt att kommunen anordnar fler aktiviteter för ungdomarna och barnen. Jag har gått i skolan här – och det är jätteviktigt med satsningar på både skolan och idrottslivet, sa han.

– Jag är uppvuxen i Kristineberg, och det är väldigt blandat här – det finns folk från flera olika länder. Vi tycker att det ska vara blandat även i fortsättningen. Det är oerhört viktigt att respektera människors lika värde, sa Tobias Wahlmér, som är med i CUF i Kalmar län.

Tobias Wahlmér, Centerns Ungdomsförbund
Tobias Wahlmér, Centerns Ungdomsförbund. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS