Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oro för sjukhusets framtid i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) är rädd för att Oskarshamns sjukhus ska förvandlas från ett akutsjukhus till en vårdcentral av något slag.

– Det finns en risk för det, säger hon till Oskarshamns-Nytt.

På måndagsförmiddagen bjuder Chatrine Pålsson Ahlgren och Carl Dahlin (M) in lokaltidningarna till en pressträff på Café Shalom i Oskarshamn. Carl Dahlin är oppositionsråd och vice ordförande i personalutskottet i Region Kalmar län. Chatrine Pålsson Ahlgren är ledamot i personalutskottet. Duon är orolig över personalbristen på Oskarshamns sjukhus.

Därför har de skrivit en interpellation till personalutskottets ordförande Mattias Adolfsson (S). Den kommer upp på bordet under regionfullmäktigesammanträdet, som hålls i Kalmar nu på torsdag. I sina frågor kräver Moderaterna och Kristdemokraterna den styrande majoriteten (Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet) på svar kring rekryteringsläget. Oppositionspartierna vill också veta hur personalbristen påverkar sjukhuset i stort.

Personalbristen på sjukhuset har medfört att de sommarstängda vårdplatserna har förblivit stängda, påpekar de båda partierna.

– Enligt det senaste beskedet ska de vara stängda ända fram till september i år. Personalbristen måste åtgärdas. Tillgängligheten och tryggheten för patienterna får inte påverkas, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, som konstaterar att Oskarshamns sjukhus har tre gånger så mycket hyrbemanningspersonal jämfört med de två andra sjukhusen i länet, i Kalmar och Västervik.

– Det är därför angeläget att öka rekryteringstempot samt att i större utsträckning behålla fast personal på sjukhuset.

– Går det inte att rekrytera eller behålla fast personal på sjukhuset fortsätter hyrbolagskostnaderna att eskalera. Allt hänger ihop; för vem söker sig till en arbetsplats som dras med neddragningar samt nedläggningar?

Det undrar Carl Dahlin.

Han och Chatrine Pålsson Ahlgren understryker att den politiska majoriteten måste förstå vilka signaler som de stängda vårdplatserna sänder ut till medarbetare och medborgare. De vill också veta om sammanslagningen av medicinavdelningarna 40 och 41 till avdelning 5 är en permanent åtgärd eller inte.

– Oskarshamns sjukhus är oerhört viktigt för hela länet – men främst för mellanlänet, naturligtvis. Som jag ser det, så har sjukhuset avlövats mer och mer under de senaste åren. Två avdelningar har blivit en och det känns om att det handlar om en permanent stängning av vårdplatser, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Oppositionen vill att sjukhuset ska ha ordinarie personal, som är anställd av regionen.

– Det är det bästa – ur alla perspektiv. Sedan är det fantastiskt att ha tillgång till bemanningsföretag när det inte finns tillräckligt med egen personal. Men det är fullständigt horribelt att man stänger vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist. Det betyder ju inte att behovet av vårdplatserna har försvunnit, påpekar Chatrine Pålsson Ahlgren.

– I höstas saknades det över 40 sjuksköterskor. Varför? Jo, för att det är ju inte naturligt att man söker sig till ett ställe som hela tiden dras med neddragningshot. Därför är vi väldigt tydliga med att vi måste prioritera och behålla fast personal, säger Carl Dahlin.

Han slår dessutom fast att det finns en del att jobba med när det kommer till arbetsplatsdemokratin.

– En hel del brister kom fram i medarbetarenkäten i höstas. Det handlar bland annat om hur förändringar förmedlas till personalen. Beskeden är oklara. Personalen undrar vad som händer. Är sammanslagningen av vårdavdelningarna en permanent åtgärd eller inte? Och förra året lade man ned IVA – och personalen var inte delaktig över huvud taget. De fick beskedet under en eftermiddagsföreläsning – sedan var det färdigt med det. Då får man givetvis de resultat som medarbetarenkäten visar, säger Carl Dahlin.

Förtroendet för ledningen är nere på ”åtgärdsnivåer”, anser han.

– Därför ställer vi framför allt frågan till Socialdemokraterna. Vad vill de? Ge oss ett besked. Hur ska sjukhuset kunna rekrytera och behålla personal?

– För personalens skull är det viktigt att få besked om vad som gäller. Känner man av nedläggningshotet, så söker man ju sig inte hit, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

– Nu är det allvar. Ibland kallas vi för gnällspikar – men det är vår roll att lyfta frågor som behöver lyftas – för majoriteten skönmålar, anser jag. Gång på gång. Jag känner flera personer i vårdpersonalen – och när de hör en företrädare från majoriteten – ja, då känner de inte igen sig. Att undvika att förmedla sanningen utåt, är inte personalrekryterande för fem öre, tillägger hon.

Oppositionen har delvis en visselblåsarfunktion, tycker hon.

– För vi vill att folk ska få säga vad de tycker och tänker. Utan att det blir några straff för det. Vi måste analysera vad majoriteten gör – det är vår roll.

– Majoriteten vill självklart lyfta fram det positiva – och vi håller med om att det finna många saker som är jättebra. Och det ska man bygga vidare på. Men man måste också komma till rätta med det som inte fungerar bra, vilket är en hel del. I dagsläget känns det som att man sopar det undan mattan – och när vi lyfter problemen, så får vi till oss att vi skapar oro och så vidare, säger Carl Dahlin.

Han fortsätter:

– Folk blir oroliga när man stänger och drar ned – och när man inte kommer med tydliga besked.

– När jag jobbade som sjuksköterska, så var det alltid behovet som styrde. Hade man ett behov av att bli inlagd, så fick man en vårdplats, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Är hela sjukhuset nedläggningshotat?

– Nej, men om man vill få fast personal, så är det ju inte så bra att hålla på och dra in lite här och lite där. Det är dålig signalpolitik, säger Carl Dahlin.

– Jag tänker på IVA, exempelvis, Fortsätter det så här, så kan det sluta med att sjukhuset bedriver en annan form av verksamhet, inflikar Chatrine Pålsson Ahlgren.

Finns det en risk för att sjukhuset förvandlas till en uppgraderad vårdcentral på sikt?

– Ja, det finns en risk för det, svarar hon.

Men det är alltjämt ett akutsjukhus?

– Ja. Och det är väldigt viktigt, både för Moderaterna och Kristdemokraterna, att arbeta för att det ska vara det även i fortsättningen, tillägger Carl Dahlin.

– Och då ska det inte bara vara ett akutsjukhus på pappret – utan det måste vara det i verkligheten också.

– Vi gör inte det här för att vara bråkmakare eller svartmålare. Vi vill patienterna väl. Jag tänker på våra äldre. Jag vet att det finns ganska många färdigbehandlade, från Oskarshamns kommun, som ligger på sjukhuset, på grund av att det saknas särskilda boendeplatser här, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

De båda oppositionspolitikerna är dock noga med att understryka att Oskarshamns sjukhus är ett bra sjukhus.

Folk ska inte vara rädda för att komma hit, betonar de.

– Men man kan inte fortsätta med att genomföra neddragningar i smyg. Folk har ju tydligt kunna se att Oskarshamns sjukhus har varit föremål för konstanta neddragningar ända sedan 1970-talet. Det är tråkigt, säger Carl Dahlin.

Är Moderaterna och Kristdemokraterna ensamma om den här infallsvinkeln?

– Jag tror att vi har Vänsterpartiet med oss. Det är jag ganska säker på, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Carl Dalin berättar att regionen lade omkring 200 miljoner kronor på hyrbemanningspersonal förra året.

– Vi dränerar sjukvården på pengar. Och det ser inte ut att bli bättre i år. Och varför höjer man skatten? Jo, för att kunna betala det här hela tiden. Allt hänger ihop, säger han.

Det måste bli attraktivt att jobba inom regionen i allmänhet – och på Oskarshamns sjukhus i synnerhet, poängterar Chatrine Pålsson Ahlgren.

– Min förhoppning var ju att priserna, som sjukhuset har fått genom åren, skulle göra det attraktivt att jobba i Oskarshamn. Men det räcker inte. Det krävs även höjda löner och en förbättrad personalpolitik. Personalen måste få vara delaktig i besluten. Det är viktigt oavsett vilket jobb man har, säger hon.

Under hur många år har du jobbat som sjuksköterska?

– Jag blev färdig 1969. Och jag jobbade som sjuksköterska på Oskarshamns sjukhus fram till 1991, då jag kom in i riksdagen. Sedan jobbade jag varje sommar och en del helger.

– Jag har suttit i sjukvårdsupplysningen också.

– Och för två år sedan var jag inne och jobbade på hälsocentralen i Mönsterås. Vem vet, de kanske ringer igen när det krisar, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, som numera är pensionär.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

chatrinepålsson.png

”Vi gör inte det här för att vara bråkmakare eller svartmålare. Vi vill patienterna väl”, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) under en pressträff på Café Shalom i Oskarshamn.

oppositionen002.png

 ”Vi dränerar sjukvården på pengar”, säger Carl Dahlin (M).

oskarshamnssjukhus003.png

 Oskarshamns sjukhus.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS