Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns billigaste matkasse enligt PRO:s årliga undersökning

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE/OSKARSHAMN

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, presenterade på torsdagen sin årliga prisundersökning av matkassar. Tyvärr har coronapandemin medfört att organisationen inte har kunnat besöka butiker, vilket de brukar göra i hela landet. I stället har de gjort Sveriges största undersökning någonsin hittills av matpriser på nätet.

– “För första gången sedan starten 1991 tvingades PRO:s tusentals prisundersökare att hålla sig hemma. Vi är ändå glada att vi kan förvalta undersökningen genom att visa priserna för PRO:s matkasse med hemleverans respektive upphämtning i butik. Från den billigaste till den dyraste i landet”, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Priset har ökat med i genomsnitt 3%

Det har inte blivit billigare att handla mat online. Sedan förra året har PRO:s matkasse i genomsnitt ökat med tre procent. I vissa delar av landet har priset ökat ännu mer – till exempel i Jämtlands län med upp till tio procent.

– “Äldre personer ska kunna handla mat på nätet utan att bli ruinerade. Även äldre med en ansträngd ekonomi ska ha råd att handla mat på nätet”, säger Christina Tallberg.

Kraftiga prisskillnader i landet

Undersökningen är gjord i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat.se. Vi har undersökt 354 butiker med hemleverans och 626 butiker med upphämtning av beställda varor. Den billigaste matkassen med hemleverans kostade cirka 804 kronor – och den dyraste nästan 1 086. Det skiljer 35 procent i pris mellan kassarna.

Den billigaste kassen att hämta i butik kostade drygt 774 kronor och den dyraste drygt 1 006. Här skiljer priset 30 procent. Vi hittade de billigaste matkassarna på västkusten, i Kungälv och i Halmstad.

Hemleverans av matkassar måste bli bättre

Att kunna få matkassen levererad till hemmet skiljer stort beroende på var man bor. I till exempel Göteborg är det möjligt för 100 procent av hushållen, medan täckningsgraden för hemleveranser i Norrbotten bara är 37 procent.

– “PRO tycker att möjligheten till hemleverans bör bli bättre runt om i landet. Det är inte bara närhet till en storstad som ska avgöra”, säger Christina Tallberg.

PRO anser att det möjligheten att få hemleverans av varor måste bli bättre i hela landet.

FAKTA / Oskarshamns billigaste matkasse

Enligt PRO:s undersökning har Willys Oskarshamn Snickeriet den billigaste matkassen för upphämtning. I Oskarshamns kommun är det endast tre butiker som erbjuder upphämtning och en som erbjuder hemleverans.

Upphämtning

  1. Willys Oskarshamn Snickeriet 757,39 kr, avgift 49 kr = 806,38 kr
  2. Coop Flanaden 800,85 kr, avgift 49 kr = 849,85 kr
  3. Maxi Ica Stormarknad 771,90 kr, avgift 99 kr = 870,90 kr

Billigaste upphämtningen i länet går att beställa på Stora Coop i Kalmar 800,85 kr, avgift 0 kr = 800,85 kr

Hemleverans

  1. Maxi ICA Stormarknad varor 771,90 kr, avgift 199 kr = 970,90 kr

Billigaste hemleveransen i länet går att beställa på Hemköp Kalmar Kvarnholmen varor 823,98 kr, avgift 49 kr = 872,98 kr

FOTO: PRO/Anneli Nygårds

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS