Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun har antagit en ny energi- och klimatplan

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Varje kommun ska ha en energiplan enligt lag. Det är ett viktigt verktyg för att implementera hållbarhetsåtgärder och för att systematiskt följa upp dessa. Den 21 november antog Oskarshamns kommun en ny energi-och klimatplan.

”Arbetet med planen har pågått under 2023 och Oskarshamns kommun har tillsammans med Energikontor Syd drivit arbetet genom att samla en energigrupp med en bred kommunal representation”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Genom samarbetet med Energikontor Syd har vi fått ett framåtdriv i arbetet, kunnat hålla fokus och samtidigt fått värdefull kunskap genom gemensamma kunskapshöjande aktiviteter både inom kommunen och i samverkan med andra för att uppmuntra gemensamt lärande och erfarenhetsutbyte, säger kommunens hållbarhetsstrateg Sara Olsson.

Rätt i tiden

– Våra möjligheter att stötta kommunerna med energiplaner är helt rätt i tiden och vi hoppas se flera nya eller uppdaterade kommunala energiplaner de kommande två åren, säger Göran Gustavsson, projektledare Energikontor Syd och fortsätter:

– Vår roll som Energikontor är inte att skriva en energiplan till kommunen utan att i samverkan med kommunens energigrupp leda arbetet med processen att ta fram planen.

Fossilfritt samhälle

”Arbetet med energiplanering lokalt i kommunerna är helt i linje med satsningar på nationell nivå där regeringen ska satsa 830 miljoner kronor på utvecklad energiplanering de kommande tre åren. Syftet är att förstärka kommunal och regional energiplanering för att klara av omställningen till ett fossilfritt och konkurrenskraftigt samhälle. Förändrade förutsättningar i elsystemet har också utmaningar som gör att energiplanering med fokus på elnätet behöver samordnas på lokal, regional och nationell nivå.

Kommunens nya energi- och klimatplan har tagits inom ramen för projektet Own Your SECAP, som är en del av EU-programmet LIFE. SECAP står för Sweden Energy and Climate Action Plan och projektet syftar till att bidra till att Sveriges kommuner ska uppfylla nationella och regionala energimål”, skriver kommunen.

Oskarshamn ett gott exempel

”Energikontorets arbete med energiplaner presenterades på Energikontor Syds årliga regionala energikonferens ”Energiting Syd” som i år arrangerades i Hässleholm. Just nu har Energikontoret genom EU-finansiering möjlighet att intensifiera arbetet med energiplanering i hela syd. Under konferensen lyftes arbetet med Oskarshamns energi- och klimatplan fram som ett gott exempel och flera kommuner som var där och lyssnade hade möjlighet att dra lärdomar, byta erfarenheter och kontakta Energikontor Syd för fördjupat stöd”, skriver kommunen.

Foto: Oskarshamns kommun

+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS