Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun kan komma att kräva utdrag ur polisens belastningsregister

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Vid framtida anställningar inom Oskarshamns kommuns omsorgsverksamhet kan det bli aktuellt med ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit att det vid anställningar inom den kommunala omsorgsverksamheten ska införas ett krav på utdrag ur belastningsregistret.

Ny lag på gång

I ett yttrande från kommunstyrelseförvaltningen, som nyligen antogs av en majoritet av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, står det att mycket tyder på att en ny lag kommer att införas inom området från och med nästa år.

Oskarshamns kommun inväntar därför de nationella direktiven och en eventuell ny lagstiftning i frågan om utökad registerkontroll.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har ställt sig bakom utredningens förslag i ett remissyttrande.

Regeringen beslutade vid regeringssammanträde den 1 mars 2018 att ge en särskild utredare i uppdrag att bland annat utreda behovet av utökat författningsstöd för kontroll av uppgifter i belastningsregistret i arbetslivet (dir. 2018:12).

Utredningen om belastningsregisterkontroll i arbetslivet – behovet av utökat författningsstöd (SOU 2019:19)1 överlämnades sedan i april 2019.

En del av utredningen behandlar särskilt behovet av belastningsregisterkontroll inom vård och omsorg.

Utredningens bedömning är att en ny lag om registerkontroll bör införas, som bland annat innebär följande:

– att det bör införas möjlighet för verksamheter inom vård och omsorg som utför insatser åt äldre personer eller personer med funktionsnedsättning att kontrollera om personal som ska anställas för att utföra sådana insatser förekommer i belastningsregistret.

– Att den enskilde ska visa upp ett registerutdrag på vård- och omsorgsverksamhetens begäran. Utdraget ska vara begränsat till vissa brott.

– Arbetsgivaren ska inte få dokumentera en kontroll av ett registerutdrag på något annat sätt än genom en anteckning om att utdraget har visats upp.

– En registerkontroll förutsätts vara det sista ledet i en rekrytering, för att skydda den enskildes integritet.

– Kontrollen bör vara fakultativ (frivillig) och inte obligatorisk.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FOTOAKUTEN.SE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS