Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oskarshamns kommun söker entreprenör till Fredriksbergs herrgård

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommun söker med ljus och lykta efter en kreativ entreprenör eller krögare som vill driva restaurang och besöksmål i en av Sveriges vackraste herrgårdar, nämligen Fredriksbergs Herrgård med sina vackra omgivningar.

Oskarshamns kommun vill se en entreprenör vid Fredriksbergs herrgård som har ambition och lust att utveckla herrgården, de medföljande byggnaderna och närområdet till ett tillgängligt och lockande besöksmål. Det kan till exempel vara med kulturella koncept inom musik, scenkonst, mat eller liknande upplevelser.

Enligt prospektet ska Fredriksbergs herrgård vara en attraktiv plats för kommunens invånare och besökare. Läget utmed E22 gör att Fredriksbergs herrgård har stor potential som besöksmål även för långväga turister.

Den som är intresserad kan kontakta näringslivschefen Johanna Wihl för frågor och information.

En välbevarad herrgård

Enligt kommunens prospekt beskrivs Fredriksbergs herrgård som en av Sveriges vackraste och mest välbevarade gustavianska herrgårdar. Herrgården vilar på en fem meter hög stenterrass med en vidunderlig utsikt över Döderhultsdalen och erbjuder en inspirerande, genuin och tidstypisk miljö med massor av historia som lockar både kommuninvånare och turister. Herrgården byggdes 1783 av ryttmästare Peter Reinke Cederbaum och hans maka Maria Fredrika Wernberg.

Paradvåning med praktfulla miljöer

Paradvåningen i huvudbyggnaden visar prov på den gustavianska erans arkitektur, konst och möbelsnickeri. Herrgården har sedan 1950-talet restaurerats men hemmet från 1780-talet har återskapats i en stor del av huset, vilket nu är ett museum med visningar för allmänhet och grupper. Där kan man få uppleva paradvåningens praktfulla miljöer med festsal, paradsängkammaren, men också bergsrådet Cederbaums bibliotek och mineralsamling.

Drygt halva bottenvåningen tillhör inte muséet utan fungerar nu som restaurang. I restaurangdelen, som också är inredd i gustaviansk stil, ingår bland annat även det gamla herrgårdsköket med sin stora öppna spis och den forna matsalen. Ett modernt restaurangkök är inrymt i ett rum intill det gamla köket. Museets verksamhet är permanent, det finns därmed möjligheter till ett värdefullt samarbete mellan museum och restaurangverksamhet i olika konceptuella sammanhang.

Kreativ entreprenör sökes

Oskarshamns kommun söker en kreativ entreprenör som får möjlighet att hyra del av herrgården för att bedriva restaurang och konferenser i. Ytan som är tillgänglig att hyra ligger på cirka 250 kvadratmeter i huvudbyggnaden. Det består av ett kök som gjordes i ordning 2015 samt sex rum som kan nyttjas för sittplatser för restaurang- eller cafébesökare.

Det finns även en byggnad som har hyrts ut för bröllop och dop och liknande tillställningar som kallas för Stallet. Där kan man vara 110 sittande personer med en mindre scen och även mindre kök som kan hantera catering.

Hela området är Q-märkt från Länsstyrelsen.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS