Otäck badolycka på Gunnarsö igår kväll

Otäck badolycka på Gunnarsö igår kväll

2021-07-27 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

En man hämtades med ambulans efter en badolycka på Gunnarsö i Oskarshamn på måndagskvällen.

En person hoppade från tian i hopptornet och landade på en man som befann sig i vattnet.

”Mycket farligt”

– Han blev medvetslös och var nära att drunkna. Det hade fått dödlig utgång om inte några andra vuxna hade befunnit sig på platsen. De ingrep blixtsnabbt och fick upp mannen från vattnet. Mannen var medvetslös i två minuter innan vi fick i gång honom igen. Hopptornet är mycket farligt och de borde ha en badvakt eller någon lampa – för som det är nu så hoppar både vuxna och barn bara rakt ut utan att se sig för, säger en person till vår tidning.

Oskarshamns-Nytt pratar med Jonas Wikström på tisdagen. Han är destinationschef vid First Camp Gunnarsö.

”Riktigt otäckt. Tur att det fanns fler badande i närheten”

JONAS WIKSTRÖM, DESTINATIONSCHEF VID FIRST CAMP GUNNARSÖ I OSKARSHAMN

– Jag är väldigt angelägen om att i första hand komma i kontakt med dem som var med om olyckan. Självklart får de vila ut ett par dagar först. Jag vill veta hur de mår – och vi måste reda ut händelseförloppet, så att vi kan förebygga det framåt. Det är det viktigaste just nu. Jag vet inte hur allvarligt skadad mannen är. Det enda jag vet är att han var medvetslös vid tillfället och att ambulans hämtade honom. Jag fick information om detta vid 22-tiden. Riktigt otäckt. Tur att det fanns fler badande i närheten, säger han.

”Jättetråkigt”

– Gissningsvis har den som hoppade inte sett personen i vattnet. Men vi vet inte. Har man blivit knuffad? Har det varit trängsel? Har man halkat? Det kan finnas många olika anledningar. Det är ett väldigt populärt och välbesökt hopptorn. Vårt ansvar är att hela tiden förebygga olyckor. Vi måste titta på händelseförloppet, så att vi kan vidta åtgärder.

– Det vi gjorde direkt på morgonen var att sätta upp en skylt om att man ska vara noga med att kontrollera hur det ser ut innan man hoppar. I övrigt tycker jag naturligtvis att det som har hänt är jättetråkigt för dem som är involverade.

Jonas Wikström berättar att First Camp Gunnarsö i år har satsat drygt en halv miljon kronor på att renovera upp hopptornet.

”Vårt ansvar, som anläggning, handlar om att förebygga olyckor”

JONAS WIKSTRÖM

– Vi har sett över alla säkerhetsdetaljer. Sett ur det perspektivet, så känns det väldigt olyckligt att detta skulle hända.

Individerna har också ett ansvar…

–  Jo, det finns alltid ett egenansvar. Men vårt ansvar, som anläggning, handlar om att förebygga olyckor. Där måste vi börja jobba direkt. Och det startar med att ta reda på vad det är som har hänt, säger Jonas Wikström.

Kan ni sätta upp någon form av belysning vid hopptornet?

– Ja, det finns belysning. Men man kan däremot titta på hur belysningen fungerar. Fungerar den hela vägen upp till tian och ända ner i vattnet? Det kan inte jag svara på just nu.

Ni kommer att se över säkerhetsrutinerna, helt enkelt?

– Ja, det kommer vi att göra, säger Jonas Wikström.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: