Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

På lördag anordnas en manifestation i Oskarshamn: ”Jag tänker gå dit”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

På lördag, den 2 mars, anordnas en manifestation, i Oskarshamn, mot Israels folkmord i Gaza.

Jag tänker gå dit. Jag har läst Magda Gads rapporter från området och det är något av det vidrigaste jag läst. Människorna i Gaza är traumatiserade bortom all beskrivning.

Minst 30 000 palestinier har hittills omkommit i Israels folkmord – varav 14 000 av dessa är barn. 70 procent av alla offer är barn och kvinnor. 70 procent av alla byggnader i Gaza är sönderbombade. Flera hundra, både journalister och FN-personal, har mördats.

”Inne i Gaza råder svält”

Utanför Gaza finns kilometerlånga köer av lastbilar fulla med humanitära förnödenheter som blockeras av israeliska sionister från att släppas in. Inne i Gaza råder svält och inga sjukhus är längre funktionella efter att Israel invaderat dem, bombat dem eller både och. USA har lagt in sitt veto mot att stoppa vapenleveranser till Israel, så att mördandet kan fortsätta.

”Av 150 dagars mördande är det bara en som medierna vill att vi ska komma ihåg”

Pierre Stjernfeldt, fotograf och krönikör


Av 150 dagars mördande är det bara en som medierna vill att vi ska komma ihåg – 7 oktober 2023.

Av 80 år av övergrepp mot det palestinska folket är det idag bara en dag vi ska komma ihåg.

Den 7 oktober 2023 – den dagen då reaktionen kom.

Reaktionen mot att 2 miljoner människor har murats in i ett koncentrationsläger lika stort som en fjärdedel av Öland. Gaza, där israeliska soldater övar prickskytte på barn och journalister. Där Israel stänger av och sätter på el och vatten efter eget godtycke. Där alla förnödenheter bara får komma in via Israel. Missförstå mig inte. Alla attacker mot civila måste fördömas, oavsett vem som är skyldig.

USA:s försvarsekreterare Austin meddelade den 29 februari att 25 000 kvinnor och barn dödats sen den 7 oktober. Alltså enbart kvinnor och barn.

”Pågår ett folkmord”

Idag läser jag också om hur en lastbil med mjöl släpptes in till Gaza av israeliska trupper. När människorna strömmade dit öppnade israeliska styrkor eld och mördade 107 människor och skadade ytterligare 750.

Det pågår ett folkmord. Alltså folkmord.

Jag vet att stora delar av riksdagspartiernas väljare är starka motståndare till apartheidstaten Israels övergrepp mot den palestinska befolkningen.

Slut upp på manifestationen klockan 11 på lördagen den 2 mars!

Samling: Norra kajen, klockan 11:00
.

Marsch mot Lilla torget, klockan 11:15.

Mer bakgrund finns i denna krönika.

Arkivbild: Pierre Stjernfeldt

+1
12
+1
3
+1
1
+1
6
+1
0
+1
5
+1
18

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS