Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Melodifestivalen 2022: Här hittar du alla som tävlar i första deltävlingen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Nu går startskottet för Melodifestivalen 2022. Imorgon, lördag, sänds den första deltävlingen från Avicii Arena i Stockholm. Två av de tävlande artisterna är Shirley Clamp och Robin Bengtsson.

Den turné som skulle ägt rum ställdes in för tre veckor sedan på grund av pandemin. De tre första deltävlingarna kommer att sändas från Avicii Arena i Stockholm. Sista deltävlingen, semifinalen och finalen kommer att sändas från Friends Arena. Den 9 februari hävs de flesta restriktioner och tävlingen öppnar upp för större publik.

Lokal låtskrivare i startfältet

Först ut bland de tävlande bidragen är Malou Prytz som tagit sig till final båda gångerna hon deltagit. Theoz som dansade ihop med Samir och Viktor 2018 debuterar som artist i tävlingen. Shirley Clamp ställer upp för sjunde gången och hennes låt ”Let there be angels” har Mats Tärnfors från Oskarshamn varit med och skrivit.

Till tävlingen återvänder även Omar Rudberg som tävlade senast 2019. På scen står också Danne Stråhed, före detta bandmedlem i dansbandet Wizex, samt Cornelia Jakobs som tidigare tävlat med bandet Love Generation. Sist ut i startfältet är Robin Bengtsson som 2017 gick hela vägen till Eurovision song contest med låten ”I can´t go on”.

Årets programledare

Den som ska leda svenska folket genom hela tävlingen är artisten Oscar Zia. Han har själv tävlat tre gånger i melodifestivalen. Förra året provade han på rollen som programledare i en av deltävlingarna tillsammans med Anis don Demina. I år håller han i stafettpinnen helt själv med Farah Abadi som sidekick.

– Det känns självklart som ett ärofullt uppdrag – plötsligt är det jag som står i ledet efter Kristian Luuk, Petra Mede och Gina Dirawi. Jag har tittat på Melodifestivalen sen jag var liten, hela familjen skulle titta och ingen fick prata, jag ville inte missa en sekund! Jag ska göra mitt bästa för att leda tittarna genom denna fest, säger programledaren Oscar Zia. 

Nya tävlingsregler

I deltävlingarna tävlar sju bidrag och röstningen sker i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer. Det bidrag som fått flest röster efter första röstningsomgången går direkt till final. I den andra omgången får de kvarvarande sex bidragen poäng som baseras på hur rösterna fördelats mellan olika åldersgrupper i appen samt från telefonröster. Efter en poängutdelning koras ytterligare en finalist samt två semifinalister.

Nytt för i år är att tävlingsmomentet andra chansen slopas och ersätts av en semifinal. De åtta bidragen som gått vidare från sin deltävling kommer att delas upp i två grupper som tävlar inbördes. De två låtar som får flest röster i respektive grupp tar sig vidare från semifinalen till finalen som äger rum den 12 mars.

Tävlande bidrag i deltävling 1

1. Bananas

Malou Prytz

Text & Musik: Joy Deb, Linnea Deb, Alice Gernandt, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

2. Som du vill

THEOZ

Text & musik: Tim Larsson, Tobias Lundgren, Elize Ryd, Axel Schylström, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

3. Let There Be Angels

Shirley Clamp

Text & musik: Shirley Clamp, Pelle Nylén, Jakob Skarin, Mats Tärnfors

4. Moving Like That

Omar Rudberg

Text & musik: Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie, Omar Rudberg

5. Hallabaloo

Danne Stråhed

Text & musik: Fredrik Andersson, Erik Stenhammar, Danne Stråhed

6. Hold Me Closer

Cornelia Jakobs

Text & musik: Isa Molin, Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, David Zandén

7. Innocent Love

Robin Bengtsson

Text & musik: Sebastian Atas, Viktor Broberg, Victor Crone, David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström

Foto: Janne Danielsson/SVT

Läsarfråga

Vem vill du ska gå vidare till final från deltävling 1?
81 röster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS